Tăieri în rezervație ca în codru

1151
0

Pădure tăiată cu o repeziciune demnă de o cauză mai nobilă, la scurt timp după ce Guvernul Chicu a emis o decizie prin care a anulat interdicția de tăiere a acesteia, lansată în an electoral, de către Igor Dodon. În timp ce fostul președinte s-a lăudat în repetate rânduri cu interzicerea tăierii pădurilor, despre reluarea procesului de tăiere a acestora, la scurt timp după pierderea alegerilor, nimeni nu a suflat niciun cuvânt.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deciziile care au scandalizat opinia publică prin defrișările din Rezervația științifică „Plaiul fagului” au fost luate în prag de sărbători. Pe 22 decembrie 2020, Guvernul Chicu a emis Hotărârea nr. 958, care prevede planul „de recoltare a masei lemnoase” pentru o perioadă de cinci ani, 2021-2025. Decizia este contrasemnată de ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Microbuzul cu pricina
Microbuzul cu pricina

Peste o săptămână, la 29 decembrie, Agenția „Moldsilva” a eliberat autorizația care prevede volumul și suprafața care poate fi defrișată, inclusiv în Rezervația științifică „Plaiul fagului”, cu scopul „reconstrucției ecologice” a rezervației. Peste încă trei săptămâni opinia publică a fost martoră la scandalul în care activistul Vasile Costiuc, lider al partidului „Democrația Acasă”, a descins noaptea în rezervație și a filmat suprafețe mari de pădure hăcuită – copaci seculari, potrivit lui Costiuc, stejari, goruni, frasini și chiar tei. Tot acolo se afla și un microbuz pe care pădurarul, ajutat de câțiva bărbați, îl încărca în toiul nopții cu bușteni. Văzând că sunt filmați, aceștia au fugit, iar pădurarul l-a agresat pe Costiuc în încercarea de a-l determina să nu-l filmeze.

Ca vandalii au pornit tăierile pe când oamenii mai sărbătoreau Crăciunul pe stil vechi și alte sărbători. Ei spun că o fac în scop de igienizare, dar am văzut copaci tineri, sănătoși, porțiuni mari defrișate. E, totuși, o rezervație științifică, mediul academic trebuia să-și spună cuvântul, nu tăietorii de lemne”, a declarat Costiuc. „S-au obișnuit să activeze în tăcere. Iar eu i-am deranjat, și azi sunt amenințat cu judecata”, a mai spus acesta, cu referire la reprezentanții Agenției „Moldsilva”.

Interdicția lui Dodon, dezlegarea lui Chicu

Decizia adoptată pe 22 decembrie de Guvernul Chicu vine după ce la 13 martie 2020, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a emis un ordin privind sistarea oricăror tăieri planificate în pădurile din subordinea Agenției „Moldsilva”. Perju a luat această decizie la indicația președintelui de atunci. „Trebuie oprită tăierea și noi vom urmări aceasta. Este o sarcină pentru ministrul Agriculturii. Domnule Perju, dacă nu opriți „bespredelul” de acolo că vindeți la dreapta și la stânga lemnele, o să zburați împreună cu șeful de la „Moldsilva”, a declarat Igor Dodon pe 21 februarie în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”. Ministrul Agriculturii s-a conformat, iar Igor Dodon s-a lăudat ulterior în repetate rânduri că a interzis tăierea pădurilor.

Decizia de reluare a acestui proces a fost adoptată pe 22 decembrie 2020 de Guvernul Chicu, fără ca reprezentanții guvernului să explice necesitatea reluării tăierilor.

Prin ordinul din 13 martie, ministrul Agriculturii a sistat toate tipurile de lucrări silvico-tehnice în fondul forestier de stat, fapt care înseamnă că au fost interzise toate tipurile de tăieri. Am o întrebare către Ministerul Agriculturii: care au fost necesitățile de anulare a acestui ordin și de ce nu a fost informată societatea despre acest fapt?”, a declarat Vitalie Marinuță. Președintele Partidului Verde Ecologist a depus un demers la Ministerul Agriculturii în care a solicitat răspuns la aceste întrebări și explicații privind procesul de defrișare din rezervație.

Scăpați în pădure

Scandalul de la „Plaiul Fagului” a fost comentat și de deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, care a menționat că a fost sesizat că au început tăierile nu doar în această rezervație științifică, ci și în pădurile din Călărași, Căpriana și Strășeni. „Se pare că între Căpriana și vama Leușeni pădurea se rărește pe zi ce trece. Mai multe persoane au observat și camioane pline cu bușteni mari de stejari seculari care trec sistematic prin zona satului Pănășești. Este datoria noastră să identificăm ce se întâmplă și să legăm firele, ca să vedem spre cine conduc”, a declarat deputatul, precizând că va discuta această problemă și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

Solicit autorităților să ia toate măsurile pentru a nu admite distrugerea acestor elemente esențiale ale ecosistemului prin neglijență sau ignorarea problemei. Situația ecologică din RM și așa este dezastruoasă”, a spus Chiril Moțpan.

Prezent în Rezervația „Plaiul Fagului”, Nicolae Munteanu, inginer-șef al Agenției „Moldsilva”, a menționat că aici sunt planificate tăieri pe o suprafață de două ha „cu scopul de regenerare”. „Dacă se va stabili că e încălcată legea, persoanele responsabile vor fi trase la răspundere”, a declarat funcționarul. Totuși, acesta a evitat să precizeze că defrișările pe suprafața de două hectare sunt planificate pe parcursul unui an, nu în trei săptămâni, așa cum au fost surprinse în imaginile video porțiuni mari tăiate în rezervație.

La solicitarea noastră, Anton Gălușcă, care figurează în calitate de colaborator științific pe site-ul rezervației, a menționat că nu e la curent cu defrișările care au loc. „De obicei, tăierile au loc pentru tratamentul pădurii, pentru a asigura o continuitate. Vârsta medie a copacilor trebuie să fie de 82 de ani. Acolo sunt și copaci de 120-130 de ani. Sunt procese naturale de înlăturare a pomilor afectați de dăunători”, ne-a spus colaboratorul științific. La întrebarea dacă a fost solicitat să participe la selecția copacilor, el a recunoscut că nu a fost la fața locului.

Șeful rezervației și pădurarul, spitalizați

După izbucnirea scandalului, pădurarul David Gheorghe a anunțat că e în spital și a deconectat telefonul.

Am încercat să aflăm și opinia directorului rezervației, Ștefan Deleanu. La întrebarea ce suprafață de pădure a fost defrișată, Deleanu ne-a informat că e la spital și nu poate vorbi. „Copacii au fost marcați încă cu doi ani în urmă. Nu vă pot spune exact ce suprafață a fost defrișată. „Moldsilva” a inițiat o anchetă și ei vor răspunde la toate întrebările la finalizarea ei”, a spus Deleanu.

Nici șeful rezervației nu ne-a spus, dar nici în comunicatul emis de Rezervația „Plaiul Fagului” nu se spune niciun cuvânt despre proprietarul microbuzului încărcat cu lemne în toiul nopții și dacă achiziția era legală. „Un copac secular de stejar costă în jur de o mie de euro. Nu toți copacii erau marcați. Am văzut copaci buni tăiați, și copaci uscați, de care nu s-au atins. Eu am depus o plângere la CNA și PG”, a mai spus Vasile Costiuc.

Anchetă inițiată de „Moldsilva”

În urma acestui scandal, Agenția „Moldsilva” a anunțat că a format două comisii de anchetă conduse de Petru Rotaru, șef al Direcției fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii, și Iulian Mamai, specialist principal, direcția fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii, care urmează să examineze acest caz până la 3 februarie.

Rezultatele comisiilor de anchetă vor fi examinate detaliat în cadrul ședinței Consiliului Director, cu toate consecințele administrative corespunzătoare pentru personalul silvic care se va face vinovat”, se arată într-un comunicat emis de Agenția „Moldsilva”.

În rezervații nu se intră cu fierăstrăul”

În același timp, fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că în rezervațiile științifice nu se intră sub nicio formă cu fierăstrăul. „Conform articolului 27 din Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în Rezervația științifică „Plaiul Fagului” sunt interzise orice fel de defrișări. Nu poate fi folosit toporul ori fierăstrăul mecanic sub nicio formă. Copacii uscați și rupți sunt lăsați la pământ. Dacă tăierile au avut loc, atunci responsabilii din cadrul rezervației sunt pasibili de pedeapsă penală.” Opinia aparține fostului ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.

Totodată fostul ministru precizează că, potrivit art. 25 al aceleiași legi, în rezervațiile științifice sunt permise lucrări de regenerare şi reconstrucţie ecologică, efectuarea măsurilor de profilaxie veterinară şi sanitară, tăierile de igienă, de îngrijire şi de regenerare a pădurilor, precum și alte activităţi ce nu contravin sarcinilor rezervaţiei, aprobate de consiliul ei ştiinţific şi coordonate cu autoritatea centrală pentru mediu.

În aceste condiții, poate fi verificat foarte ușor de către inspectorii de mediu, care au calificarea necesară în acest sens, unde au fost realizate lucrările de tăiere, cine le-a realizat, în baza căror autorizații și care a fost trasabilitatea lemnului. Emoțiile inflamate ale responsabililor surprinși în toiul nopții în proces de transportare a lemnului pot trăda anumite activități cu o transparență redusă și cu o acoperire legală îndoielnică, dar, păstrând prezumția de nevinovăție, responsabilii din domeniul mediului trebuie să răspundă în maxim 24 de ore, timp suficient, la întrebările legitime pe care le-au pus oamenii”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Conducerea Agenției „Moldsilva” a organizat miercuri o conferință în cadrul căreia a anunțat rezultatele preliminare ale anchetei inițiate pe 26 ianuarie, la Rezervația „Plaiul Fagului”.

Comisia a stabilit că lucrările „de reconstrucție ecologică sunt efectuate în strictă corespundere cu prevederile legislației, cu aplicarea tăierilor care au drept scop regenerarea pădurii din sămânță”, a anunțat responsabilul Agenției, Ghenadie Grubâi. El a mai precizat că toate lucrările au fost coordonate cu autoritățile competente de mediu și cu reprezentanții Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru”.

Responsabilii Agenției au mai anunțat că au efectuat un studiu pentru a afla care este volumul solicitat de lemn în RM. Primăriile au prezentat o cerere de 1 800 000 de metri cubi. Posibilitatea recoltării anuale din fondul forestier al RM e de circa 1 300 000 metri cubi. Doar 10-12% sunt utilizate în procesul de lucru, restul e pentru foc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE