Navalnîi, condamnat la Moscova la închisoare cu executare, pe fundalul unui val de rețineri ale susținătorilor săi

399
1
Aleksei Navalnîi, în instanța de judecată
Aleksei Navalnîi, în instanța de judecată / Sursă FOTO: Medoza.io

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Însă, conform sentinței pronunțate marți seara de o instanță de la Moscova, el ar urma să stea în penitenciar în următorii doi ani și opt luni, luând în considerare perioada în care s-a aflat deja în detenție. Ieri, judecătoria din capitala rusă unde a fost examinat dosarul lui Navalnîi a fost înconjurată dis-de-dimineața de un dispozitiv impresionant al poliției cu destinație specială, care i-a reținut pe toți cei bănuiți că l-ar simpatiza pe opozant. În total, pe parcursul zilei, în Rusia au fost reținuți aproape 1400 de oameni, dintre care peste 1100 la Moscova și alți peste 240 la Sankt-Petersburg, relatează Deutsche Welle.

Poliția rusă reține susținătorii lui Navalnîi
Poliția rusă reține susținătorii lui Navalnîi / Sursă FOTO: Meduza.io

Instanța l-a condamnat pe Navalnîi la închisoare cu executare, în locul unei pedepse cu suspendare, pe motiv că, aflându-se în Germania, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit de serviciile speciale rusești, nu a trecut procedura obligatorie de înregistrare periodică la un oficiu al administrației penitenciarelor din Federația Rusă. Judecătoria a ignorat toate argumentele apărării și ale lui Navalnîi însuși, care au arătat că el nu s-a ascuns de organele justiției și a revenit de bună voie în Rusia, pe 17 ianuarie.

În fața instanței, liderul opoziției ruse a declarat că statul îl trimite la închisoare „cu încăpățânarea unui maniac”, din cauza urii și fricii „unei persoane care trăiește în buncăr”. Referindu-se direct la președintele Vladimir Putin, el a mai spus că l-a jignit pe acesta de moarte doar pentru faptul că a reușit să supraviețuiască după ce a eșuat tentativa de a-l asasina la comanda liderului de la Kremlin.

Navalnîi a primit verdictul judecătorilor cu calm, dar a trebuit să o încurajeze pe soția sa, Iulia Navalnaia, care a izbucnit în plâns, transmite Meduza.

Amintim că Aleksei Navalnîi a fost arestat chiar pe aeroport, la Moscova, în momentul revenirii sale din Germania. Acolo el a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok. Aflat deja în celulă, în așteptarea condamnării, Navalnîi a publicat o anchetă video despre un palat uriaș la malul Mării Negre care ar aparține președintelui Vladimir Putin. Filmul înregistrează, până la acest moment, aproape 108 milioane de vizualizări pe YouTube.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here