Navalnîi, condamnat la Moscova la închisoare cu executare, pe fundalul unui val de rețineri ale susținătorilor săi

1029
1
Aleksei Navalnîi, în instanța de judecată
Aleksei Navalnîi, în instanța de judecată / Sursă FOTO: Medoza.io

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Însă, conform sentinței pronunțate marți seara de o instanță de la Moscova, el ar urma să stea în penitenciar în următorii doi ani și opt luni, luând în considerare perioada în care s-a aflat deja în detenție. Ieri, judecătoria din capitala rusă unde a fost examinat dosarul lui Navalnîi a fost înconjurată dis-de-dimineața de un dispozitiv impresionant al poliției cu destinație specială, care i-a reținut pe toți cei bănuiți că l-ar simpatiza pe opozant. În total, pe parcursul zilei, în Rusia au fost reținuți aproape 1400 de oameni, dintre care peste 1100 la Moscova și alți peste 240 la Sankt-Petersburg, relatează Deutsche Welle.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Poliția rusă reține susținătorii lui Navalnîi
Poliția rusă reține susținătorii lui Navalnîi / Sursă FOTO: Meduza.io

Instanța l-a condamnat pe Navalnîi la închisoare cu executare, în locul unei pedepse cu suspendare, pe motiv că, aflându-se în Germania, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit de serviciile speciale rusești, nu a trecut procedura obligatorie de înregistrare periodică la un oficiu al administrației penitenciarelor din Federația Rusă. Judecătoria a ignorat toate argumentele apărării și ale lui Navalnîi însuși, care au arătat că el nu s-a ascuns de organele justiției și a revenit de bună voie în Rusia, pe 17 ianuarie.

În fața instanței, liderul opoziției ruse a declarat că statul îl trimite la închisoare „cu încăpățânarea unui maniac”, din cauza urii și fricii „unei persoane care trăiește în buncăr”. Referindu-se direct la președintele Vladimir Putin, el a mai spus că l-a jignit pe acesta de moarte doar pentru faptul că a reușit să supraviețuiască după ce a eșuat tentativa de a-l asasina la comanda liderului de la Kremlin.

Navalnîi a primit verdictul judecătorilor cu calm, dar a trebuit să o încurajeze pe soția sa, Iulia Navalnaia, care a izbucnit în plâns, transmite Meduza.

Amintim că Aleksei Navalnîi a fost arestat chiar pe aeroport, la Moscova, în momentul revenirii sale din Germania. Acolo el a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok. Aflat deja în celulă, în așteptarea condamnării, Navalnîi a publicat o anchetă video despre un palat uriaș la malul Mării Negre care ar aparține președintelui Vladimir Putin. Filmul înregistrează, până la acest moment, aproape 108 milioane de vizualizări pe YouTube.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE