Expert: Un nou ministru la Interne, într-un guvern condus de Gavriliță, va limita spațiul pentru fraude electorale

3350
0
Premierul desemnat, Natalia Gavriliță
Premierul desemnat, Natalia Gavriliță

Eventuala învestire a unui nou Guvern, în frunte cu Natalia Gavriliță, ar trebui să-i pună în gardă pe socialiști, sugerează analistul politic Anatol Țăranu. Votând candidatura propusă de președinta Maia Sandu, pentru a amâna cât mai mult posibil dizolvarea actualului Parlament, PSRM trebuie să înțeleagă că astfel vor promova un nou ministru la Interne, care va încerca să excludă fraudele în urma cărora tocmai acest partid a profitat în timpul altor alegeri. „Dacă Guvernul propus de Maia Sandu va fi votat, atunci, în eventualitatea alegerilor anticipate, ministrul de Interne va asigura un proces cât mai liber al alegerilor și aici nu va fi loc de fraudări masive, de exemplu, votul din regiunea transnistreană”, specifică Țăranu, într-o intervenție pentru Deschide.md. Acesta ar fi, crede el, un element care demonstrează că Maia Sandu își dorește cu adevărat anticipate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un alt expert, Ion Tăbîrță, consideră însă că Natalia Gavriliță este candidatura perfectă pentru cei de la PSRM, dispuși să-i acorde votul de învestitură, pentru a o asocia cu imaginea Maiei Sandu. „Mai departe ei se vor gândi dacă este avantajos sau nu din punct de vedere al eficienței d-nei Gavriliță. Or este bine știut că socialiștii vor acum ca această candidatură înaintată de Maia Sandu să nu fie una eficientă”, avertizează el.

Pe de altă parte, fostul vicepremier Alexandr Muravschi, cunoscut ca simpatizant al socialiștilor, afirmă că Natalia Gavriliță ar fi singura figură din anturajul președintei care are calitățile necesare pentru a deveni prim-ministru, chiar dacă nu are suficientă experiență în administrația publică. „În orice caz, cred că Natalia Gavriliță nu va reuși să devină prim-ministru de la prima încercare, deși nu pot spune acest lucru cu certitudine”, comentează Muravschi pe Facebook.

Menționăm că, potrivit normelor legale, Natalia Gavriliță are acum la dispoziție 14 zile pentru a propune Parlamentului un program de guvernare și componența cabinetului său de miniștri. Dacă această candidatură va fi respinsă, Maia Sandu va trebui să o propună repetat sau să desemneze o altă persoană. Numai dacă și în acest caz majoritatea deputaților va vota împotrivă, Parlamentul va putea fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE