Un fost procuror de la PA, reținut de PCCOCS în dosarul intentat lui Viorel Morari

338
0
Roman Statnîi

Încă un fost procuror anticorupție, Roman Statnîi, a fost reținut în seara zilei de marți, pentru 72 de ore, ca figurant în dosarul în care este învinuit fostul său șef, Viorel Morari. Statnîi este cel care a gestionat dosarul fraților Borș, coproprietari ai rețelei de benzinării „Vento”, învinuiți de evaziune fiscală și spălare de bani, dar achitați recent la solicitarea Procuraturii Generale. Acum, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) îi incriminează atât lui Morari, cât și lui Statnîi infracțiunile de exces de putere, fals în acte publice, reținere ilegală și tragere la răspundere penală a unor persoane nevinovate.

Amintim că săptămâna trecută, pe 19 ianuarie, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost de asemenea reținut, însă pus a doua zi în libertate printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana. PCCOCS a contestat această decizie, invocând un conflict de interese în cazul judecătoarei Maria Tertea.

Pe de altă parte, Morari a solicitat anterior recuzarea procurorului Renata Anici, care gestionează dosarul în care el este acuzat deopotrivă cu Statnîi, pe motiv că aceasta s-a aflat anterior în vizorul PA după ce a fost denunțată pentru acțiuni de corupție de către o femeie de afaceri din Chișinău. Cererea de recuzare a fost respinsă de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

La rândul său, Roman Statnîi mai figurează într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat – acțiuni care ar fi dus la deposedarea unui cetățean al Rusiei de bunuri și bani, în valoare de peste 1,8 milioane de euro. De altfel, tot Statnîi a gestionat dosarul intentat pentru spălare de bani fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, dosar care însă nu a avut finalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here