Îndemn adresat femeilor, în Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin: Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!

705
0

Zeci de organizații private și instituții publice, comunitatea medicală, autoritățile publice locale, societatea civilă, jurnaliști și lideri de opinie îndeamnă femeile din R.Moldova să-și facă testul citologic, în cadrul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin 2021, care se desfășoară în perioada 25 – 31 ianuarie. Evenimentul din acest an, organizat de Ministerul Sănătății, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), pune accent pe conceptul de prevenție, având în vedere faptul că există instrumente ce pot reduce semnificativ riscul apariției acestei boli.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Testul este gratuit. La fel, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman în perioada adolescenței, contribuie esențial la reducerea ratei cancerului cervical”, accentuează Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Studiul despre „Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, arată că tendința de efectuare a testului citologic în R.Moldova este pozitivă, remarcă organizatorii. „Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să ne unim eforturile pentru a accelera această tendință și a ajunge la ZERO cazuri de femei care mor de cancer de col uterin, deoarece această boală este absolut prevenibilă”, spune Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

În R.Moldova sunt înregistrate 4182 de paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constituie 227,1 la 100 mii populație feminină. Anual, sunt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi, respectiv 17,1 la 100 mii populație feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiile I și II), pacientele urmând un tratament specific. Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este între 40 și 45 de ani, precum și de la 50 până la 60 de ani. Anual, din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE