Deputatul Dan Perciun: „Apariția farmaciilor mobile va duce la un haos total”

1892
0

Majoritatea parlamentară PSRM-Șor și cuplul Andronachi–Nichiforciuc împarte bani primăriilor lor pentru a obține cât mai multe mandate în eventualitatea unor alegeri anticipate. Deputatul PAS, Dan Perciun, dezvăluie într-un interviu pentru GAZETA de Chișinău afacerile lui Șor în domeniul pieței farmaceutice și semnalează pericolul farmaciilor mobile pentru sănătatea populației.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
  • Stimate Domnule Perciun, care este pericolul modificărilor legislației în domeniul farmaceutic adoptate rapid de către majoritatea PSRM–Pentru Moldova?

Două inițiative promovate de Partidul Șor și de socialiști vor avea consecințe grave pentru cetățeni. În primul rând, vorbim de creșterea prețului la medicamentele eliberate fără prescripție medicală. Pe moment, adaosul comercial este reglementat și plafonat pentru că statul consideră că prețul la acest medicament trebuie compensat. În urma modificărilor votate în decembrie 2019, prețul a fost complet liberalizat, ceea ce va face posibil ca farmaciile să stabilească prețul pe care îl consideră ele corect.

Și, având în vedere că avem o piață farmaceutică dominată de câteva lanțuri de farmacii mari și un Consiliu al Concurenței foarte neputincios, ne putem aștepta la creșterea costului la medicamente. Subliniez că este vorba de medicamentele de consum larg, toată gama de medicamente pe care un om poate să le cumpere în orice farmacie fără prescripție medicală.

În al doilea rând, legea prevede reducerea adaosului comercial maxim aplicat medicamentelor compensate pentru care plătește atât cetățeanul, cât și statul. Ce înseamnă acest fapt? La prima vedere, aceasta ar trebui să ducă la reducerea prețurilor la medicamentele compensate. Problema este că odată cu reducerea acestui adaos comercial, interesul comercial, în special al farmaciilor mici din mediul rural să le comercializeze, va dispărea.

Acestora nu le va fi convenabil să vândă un medicament compensat, cu un adaos comercial foarte mic și să fie supuse unui proces birocratic enorm, având o marjă de profit foarte mică. Astfel, accesul cetățenilor la acest gen de medicamente se va reduce considerabil.

Așadar, pe de o parte, ne așteptăm la scumpirea prețului la medicamente fără prescripție medicală. Și, pe de altă parte, la dispariția de pe piață a medicamentelor compensate ca urmare a reducerii adaosului comercial.

  • Ce reprezintă, în opinia Dvs., așa-numitul proiect „farmaciile mobile”? Vom vedea în curând prin republică microbuze-farmacii „Merișor”?…

Este un proiect de business al Partidului Șor, care își dorește să intre pe această piață foarte lucrativă și să facă profituri cât mai mari pe seama nenorocirii oamenilor.

În Republica Moldova există anumite reglementări din punct de vedere al securității și calității medicamentelor. Odată cu apariția acestor farmacii mobile, reglementările existente vor fi periclitate. Statului îi va fi foarte complicat să verifice calitatea medicamentelor, condițiile de depozitare, aspectele fiscale etc.

În același timp, apariția farmaciilor mobile va duce la un haos total pe piața medicamentelor. Actualmente, numărul farmaciilor și amplasarea lor este reglementată prin lege. Acum există niște restricții cu privire la numărul populației și distanța între farmacii.

Cu cât mai multe farmacii avem, cu atât mai motivate sunt aceste farmacii să încurajeze oamenii să consume medicamente chiar dacă aceștia nu au nevoie. Odată cu apariția unităților mobile promovate de Șor, am putea să ne trezim cu gherete și tarabe pretutindeni, la fiecare colț de stradă atât în Chișinău, cât și în zonele rurale.

Am sesizat Curtea Constituțională pentru a observa în ce măsură aceste legi contravin Constituției. În cazul în care Înalta Curte va considera aceste legi constituționale, în următorul parlament, dacă vom avea 51 de deputați responsabili și integri, le vom abroga.

  • Să înțeleg că acesta este prețul pe care îl plătește PSRM lui Șor pentru menținerea stabilității politice?…

Aceasta este doar o parte din înțelegerea lor. Alte elemente ale acelei înțelegeri sunt, de exemplu, împărțirea pe criterii strict politice a banilor din bugetul de stat către primăriile partidelor din majoritatea parlamentară.

Au fost scoși la bătaie circa 350 de milioane de lei, bani pe care deputații din Partidul Șor și PSRM i-au împărțit, în mod special, cum au vrut ei, primăriilor proprii. De exemplu, în cazul Marinei Tauber, aproximativ 160 de milioane de lei au fost alocați pentru a construi un drum din Orhei până în satul în care a fost aleasă ea primar, Jora de Mijloc.

Prim urmare, ei au rupt maxim posibil pentru propriile lor primării și pentru tot felul de proiecte inutile și ineficiente din punct de vedere economic.

  • Cele două formațiuni, Șor și socialiștii, se pregătesc pentru noua campanie electorală…

350 de milioane de lei investiți direct în campania electorală a PSRM și Șor, bani partajați strict pe criterii politice. În cazul lui Nichiforciuc și Andronachi, care asigură această majoritate, voturile lor erau foarte importante și aveau o putere de negociere foarte mare.

Doar acești doi deputați au rupt pentru primăriile lor peste 30 de milioane de lei. Deputații din opoziție nu au participat la această partajare, nici nu am fi vrut să participăm pentru că nu este corect. Este vorba de cheltuieli mari aruncate în vânt. Atât în cazul Marinei Tauber, cât și al lui Nichiforciuc și Andronachi, banii au fost repartizați pe criterii politice pentru a le asigura voturi în viitorul legislativ.

  • Există opinia că singura formațiune care își dorește alegeri anticipate este PAS…

La nivel declarativ, majoritatea deputaților vor alegeri anticipate, în realitate însă, ținând cont de discuțiile din platourile de televiziune, se pare că doar PAS luptă pentru un asemenea scrutin. În același timp, ceilalți cochetează cu ideea unui guvern de tranziție, cu un mandat limitat. Din punctul nostru de vedere, această idee este una foarte periculoasă.

Este o capcană care va permite menținerea acestui parlament pentru alți trei ani de zile. Și, de fapt, va anula posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. Motivele pentru care ceilalți deputați nu își doresc anticipate sunt destul de evidente. Unii dintre ei vor ajunge la cimitirul politic. Alții, după ce vor pleca din fotoliul de deputat, riscă să se trezească cu dosare penale sau chiar la pușcărie pentru mulți ani.

Prin urmare, pentru moment, avem o aliniere de interese în rândul altor deputați privind nedeclanșarea sau amânarea alegerilor anticipate.

Noi le-am transmis tuturor colegilor din legislativ o declarație comună a Parlamentului pe care propunem să o votăm la prima ședință. Vrem astfel să consemnăm oficial disponibilitatea tuturor de a declanșa cât mai curând alegeri anticipate. Aceeași declarație urmează să stabilească pașii prin care urmează să se întâmple acest lucru. Rămâne să vedem de cine va fi votată această declarație.

  • Conform unei hotărâri a Curții Constituționale, Parlamentul nu se poate autodizolva. Care ar fi procedura de declanșare a alegerilor parlamentare?…

Partea interesantă a acestei decizii este motivarea unde Înalta Curte spune că chiar și după expirarea a trei luni de zile Parlamentul nu poate să fie dizolvat neapărat dacă șeful statului nu a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru.

Unica soluție valabilă este ca președintele să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, iar acesta să nu fie votat de două ori, urmând ca parlamentul să fie dizolvat.

Problema este că înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru în condițiile actuale s-ar putea să ducă la numirea acestuia de către majoritatea PSRM-Șor cu unicul scop de a sabota activitatea Guvernului și de a amâna alegerile anticipate. Asta este capcana majorității PSRM-Șor în care încearcă să ne atragă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE