Dodon vorbește cu dispreț despre „marginalii” vorbitori de română, „care poartă cușma lui Guguță”

3793
0
Igor Dodon, vlog

Vorbitorii de limbă română din R. Moldova sunt „marginali”, afirmă fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, după ce Curtea Constituțională a invalidat tentativa deputaților PSRM și a celor din grupul „Șor” de a re-oficializa limba rusă. Mai mult, Dodon amenință cu proteste pe care ar intenționa să le organizeze mai întâi în provincie, iar mai apoi la Chișinău, pentru a determina Parlamentul să accepte un nou proiect de modificare a Legii cu privire la limbile vorbite în R. Moldova, pentru ca limba rusă să devină totuși limbă de „comunicare interetnică”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Vă jucați cu focul, dragi prieteni. Acești marginali, de dreapta, care poartă cușma lui Guguță (…) Nu-i provocați pe oameni. Decizia Curții Constituționale va avea urmări foarte serioase”, declară Dodon, demonstrativ în rusă, pe vlogul său de pe YouTube, unde continuă să se prezinte ca „președinte” care răspunde la întrebările cetățenilor.

El anunță că PSRM va înregistra un nou proiect de lege cu privire la limba rusă, care să fie pus la vot pe 4 sau 5 februarie, atunci când va fi deschisă o nouă sesiune parlamentară, și le sugerează judecătorilor de la Curtea Constituțională să nu se opună aplicării acestuia, chiar dacă „dețin cetățenia română”.

În acest context, ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat vineri că va denunța refuzul Curții Constituționale de a valida oficializarea limbii ruse în circuitul administrativ al R. Moldova la ONU și la Comisia de la Veneția. Totodată, el a recunoscut joi, într-o emisiune televizată, că amendamentele care urmau să confere limbii ruse un statut special în R. Moldova au fost votate la sfârșitul anului trecut fără avizul Guvernului, fapt pe care îl consideră o „chestie normală”, deoarece și alte acte legislative au fost adoptate la fel.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT