CEDO a dispus plata a 7 500 de euro pentru victima unui viol, la Bender

256
0

Guvernul R. Moldova va trebui să achite 7 500 de euro în calitate de prejudiciu moral victimei unui viol, pentru că justiția l-a tratat cu blândețe excesivă pe cel care a săvârșit crima. O decizie în acest sens a fost pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a dispus, de asemenea, plata a încă 1 500 de euro pentru cheltuielile de reprezentare în instanță. Cazul a avut loc la 25 iunie 2011 în municipiul Bender, când o minoră, cu tulburări de sănătate mintală, a fost agresată sexual de un vecin, în timp ce mama acesteia nu era acasă.

Potrivit avocaților de la Promo-LEX, care au reprezentat tânăra, urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat cu mai multe încălcări și abateri.

Drept urmare, la 24 aprilie 2013, Judecătoria Bender l-a condamnat pe violator la 3 ani și 2 luni de închisoare, suspendându-i condiționat executarea pedepsei cu un termen de probă de 2 ani. Totodată, acesta a fost obligat să plătească 10 mii de lei pentru prejudiciul cauzat.

Cauza a fost comunicată Guvernului la data de 20 septembrie 2019, iar în final autoritățile au ajuns la un acord de reglementare amiabilă cu victima.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here