O nouă grădiniță utilată din banii poporului român (FOTO)

1398
0
Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a oferit copiilor în dar un coș cu fructe. Foto: Natalia Munteanu

După 27 de ani de stagnare, Grădinița de Copii „Ion Creangă” din comuna Băcioi s-a redeschis pentru 160 de preșcolari. Instituția a fost utilată cu ajutorul financiar al poporului român și renovată cu bani publici alocați din bugetul municipiului Chișinău și al bugetului local al Primăriei Băcioi. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Renovarea Grădiniței „Ion Creangă” nr. 140 din Băcioi a costat 20 de milioane de lei, dintre care 80% au constituit aportul Primăriei Chișinău, iar 20% din sumă le-a alocat Primăria Băcioi. A fost schimbat acoperișul, au fost reparate fațadele, încăperile, blocul alimentar, pavilioanele, terenurile de joacă etc.

Guvernul României a contribuit cu 852.808 de lei moldovenești pentru dotarea grădiniței cu mobilier, inventar sportiv, echipament de uz casnic și spălătorie, echipament tehnico-industrial pentru bucătărie, fapt pentru care „Primăria Chișinău își exprimă recunoștința pentru susținerea acordată de poporul român în multiplele proiecte care sunt desfășurate atât pe teritoriul R. Moldova, cât și pe teritoriul mun. Chișinău”. 

Era un dezastru total. Se vedea că era un spațiu lăsat, abandonat, dar acum este ca o casă nouă construită din talpă. Este modernă, frumoasă și călduroasă. Sunt condiții europene, care vor ajuta educatorii să le ofere copiilor o educație de calitate. A fost nefuncțională timp de 27 de ani”, spune Alexandra Ciorăscu, asistentă de educatoare.

Ce înseamnă pentru părinți redeschiderea acestei grădinițe, am întrebat-o pe bunica unui copil, prezentă la evenimentul de inaugurare a instituției. „Ei, nici n-am cuvinte de bucurie. E foarte binevenită pentru nepoții noștri. Și copiii mei au fost aici. Cândva, mama mea tot a frecventat-o. Copilul stătea acasă cu bunica. Ei (n.r. – părinții) sunt români. Au revenit de un an din România. Până a reveni la Băcioi, copilul a mers la o grădiniță din România”, mărturisește Nadejda.

Începând cu după-amiaza zilei de joi, 21 ianuarie, 160 de copii sunt așteptați la Grădinița de Copii „Ion Creangă” în cele șapte grupe, inclusiv una de creșă, unde primesc micuți de la doi la trei ani. Șefa Grădiniței de Copii „Ion Creangă”, Vera Chiperi, menționează că, în anii de inactivitate ai instituției preșcolare, micuții au mers în celelalte trei grădinițe din comuna Băcioi sau la Chișinău.

Prezent la evenimentul de inaugurare a grădiniței de la Băcioi, Excelența Sa Daniel Ioniță, Ambasadorul României în R. Moldova, a declarat că „Guvernul României a fost, este și va fi tot timpul alături de cetățenii R. Moldova”.

Până acum au fost renovate grădinițe pe tot cuprinsul R. Moldova, iar odată cu redeschiderea grădiniței de la Băcioi, Ambasadorul Daniel Ioniță susține că a fost „spartă gheața” și în municipiul Chișinău. „Începem cu Băcioi, prin acest proiect în valoare de 852.808 de lei moldovenești. Acest program va fi urmat de o grădiniță care va fi construită de la zero în satul Brăila din comuna Băcioi. Pentru comuna Băcioi au fost alocate trei milioane de lei moldovenești”, zice Daniel Ioniță. Restul banilor în valoare de peste două milioane de lei moldovenești au fost redirecționați pentru construcția grădiniței din Brăila, destinată pentru 72 de copii.

Ambasadorul Ioniță mai spune că „educația e un domeniu de excelență al intervenției României în R. Moldova”. Daniel Ioniță consideră că „programul a devenit un fel de marcă înregistrată a contribuției României în folosul cetățenilor R. Moldova”.

Grădinița de Copii „Ion Creangă” din Băcioi este una din cele aproape o mie de grădinițe care au fost modernizate pe întreg teritoriul R. Moldova de către Guvernul României în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Începând cu anul 2014, pentru renovarea și dotarea grădinițelor de copii din Republica Moldova, Guvernul României a alocat în total aproape 30 de milioane de euro.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE