R.Moldova a fost din nou condamnată la CEDO într-un dosar pentru reținere ilegală, arest și tortură în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Guvernul de la Chișinău va trebui să-i achite unui tânăr maltratat de poliție 15 mii de euro ca prejudiciu moral și 840 de euro pentru cheltuieli de judecată.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEVadim Vieru, unul dintre avocații acestuia, a relatat presei că acesta a fost reținut fără motive întemeiate în seara zilei de 7 aprilie 2009 și dus la Inspectoratul de poliție Centru, unde a fost forțat să pozeze cu un scut în mână, de parcă ar fi încercat să se bată cu polițiștii. Tânărul a fost ținut timp de două zile într-o celulă împreună cu alte peste 20 de persoane, în condiții inumane și bătut de polițiști.
„El s-a aflat în evidența unui centru de reabilitare a victimelor torturii. Având în vedere inacțiunea care avea loc la nivel național, pur și simplu nu a rezistat. Acum este plecat definitiv din țară”, mai spune avocatul.
Astfel, în cauza Muradu vs R. Moldova, Curtea de la Strasbourg a constatat că autoritățile au luat cunoștință de acuzațiile reclamantului la 13 aprilie 2009, când acesta a și descris cum arată mai mulți ofițeri de poliție pe care i-a acuzat de rele tratamente, însă în primul an crucial al anchetei nu au fost efectuate acțiunile necesare de investigație.
CEDO consideră că acest fapt a redus considerabil eficiența anchetei, care a fost deschisă în cele din urmă doar la 21 decembrie 2011. Mai mult, CEDO a stabilit că ancheta a fost suspendată între 2012 și 2018 și este încă în curs.
Menționăm în acest context că, la aproape 12 ani de la protestul anticomunist din 7 aprilie 2009, niciun funcționar public nu a ajuns la închisoare pentru abuzurile și violențele comise atunci. În tot acest timp, doar câțiva polițiști au primit pedepse simbolice cu suspendare, pentru torturarea tinerilor în comisariate, iar zeci de dosare intentate pentru tratamente inumane și degradante rămân pe rol în instanțele de judecată, soarta lor fiind incertă. Peste 700 de tineri, conform unor estimări ulterioare, au fost duși în comisariatele de poliție, însă doar 108 victime au depus plângeri la Procuratură, iar în 31 de cazuri oamenii legii s-au autosesizat.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE