Maia Sandu: Succesele pe plan extern ale R. Moldova depind de succesele de pe plan intern

584
0
Maia Sandu și Ursula von der Leyen, la Bruxelles

Instituțiile europene vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului, precum și a altor scheme de corupție, dar nu justificări patetice din partea Procuraturii și a altor organe de drept din R.Moldova, a declarat președinta Maia Sandu, miercuri, după ce a revenit din prima sa vizită oficială la Bruxelles.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În acest fel, Uniunea Europeană își dorește aceleași lucruri ca și cetățenii R. Moldova, a accentuat ea. Șefa statului a constatat, cu această ocazie, că Uniunea Europeană are un potențial enorm prin care ar fi putut ajuta R. Moldova, dacă această oportunitate nu ar fi fost ratată în ultimii ani din cauza unor „persoane care urmăreau interese de grup, corupte, și nu interesele cetățenilor”.

Maia Sandu a reafirmat opțiunea sa pentru alegeri parlamentare anticipate, argumentând că ajutorul financiar al Uniunii Europene poate fi obținut „doar cu o majoritate parlamentară responsabilă, care să corecteze legile adoptate de socialiști și deputații lui Șor”.

Totodată, Maia Sandu a anunțat că a inițiat discuția despre asistența europeană pe termen mediu, chiar și în lipsa unui guvern funcțional la Chișinău. Astfel, ea a primit confirmarea că 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliției vor fi alocate cât de curând posibil. O altă înțelegere la care s-a ajuns este cea cu privire la contractul pentru reziliență în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, care urmează să fie semnat și debursat cât de curând posibil.

Președinta Maia Sandu s-a aflat la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie 2021. În cadrul vizitei sale, ea a purtat un șir de discuții cu înalți demnitari ai Uniunii Europene, printre care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene, Josep Borrell, președintele Parlamentului European, David Sassoli, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here