Maia Sandu: Succesele pe plan extern ale R. Moldova depind de succesele de pe plan intern

958
0
Maia Sandu și Ursula von der Leyen, la Bruxelles

Instituțiile europene vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului, precum și a altor scheme de corupție, dar nu justificări patetice din partea Procuraturii și a altor organe de drept din R.Moldova, a declarat președinta Maia Sandu, miercuri, după ce a revenit din prima sa vizită oficială la Bruxelles.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest fel, Uniunea Europeană își dorește aceleași lucruri ca și cetățenii R. Moldova, a accentuat ea. Șefa statului a constatat, cu această ocazie, că Uniunea Europeană are un potențial enorm prin care ar fi putut ajuta R. Moldova, dacă această oportunitate nu ar fi fost ratată în ultimii ani din cauza unor „persoane care urmăreau interese de grup, corupte, și nu interesele cetățenilor”.

Maia Sandu a reafirmat opțiunea sa pentru alegeri parlamentare anticipate, argumentând că ajutorul financiar al Uniunii Europene poate fi obținut „doar cu o majoritate parlamentară responsabilă, care să corecteze legile adoptate de socialiști și deputații lui Șor”.

Totodată, Maia Sandu a anunțat că a inițiat discuția despre asistența europeană pe termen mediu, chiar și în lipsa unui guvern funcțional la Chișinău. Astfel, ea a primit confirmarea că 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliției vor fi alocate cât de curând posibil. O altă înțelegere la care s-a ajuns este cea cu privire la contractul pentru reziliență în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, care urmează să fie semnat și debursat cât de curând posibil.

Președinta Maia Sandu s-a aflat la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie 2021. În cadrul vizitei sale, ea a purtat un șir de discuții cu înalți demnitari ai Uniunii Europene, printre care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene, Josep Borrell, președintele Parlamentului European, David Sassoli, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE