Teatrul Național „Mihai Eminescu” împlinește 100 de ani

1767
0

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aniversează, în acest an, un secol de la fondare. Directorul general al instituţiei, Petru Hadârcă, spune că pe parcursul unui secol, scena teatrului a fost plină de emoţiile şi de trăirile unor mari actori, regizori, scenografi de pe ambele maluri ale Prutului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În 2021, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va organiza mai multe evenimente consacrate centenarului. „Timp de o sută de stagiuni, pe scena Teatrului Naţional au fost montate 729 de spectacole”, menționează directorul Naționalului. Amintim că Petru Hadârcă este autorul unei cărți de importanță majoră pentru cultura noastră – „O cronică a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, 1918-1930”, apărută la Editura Cartier în 2016. La aceeași editură, a apărut și volumul „Geneza Teatrului Naţional din Chişinău, 1818-1960” de Iurie Colesnic. Fiecare din cele două volume are câte 500 de pagini, aceste cărți constituie lucrări științifice și publicistice de excepție. 

În fiecare lună a anului 2021, vor avea loc manifestări, acțiuni dedicate celor 100 de ani ai Teatrului Național de la Chișinău. Vor fi organizate conferințe, expoziții, întâlniri cu artiști ai Naționalului, evocări ale personalităților care au înscris pagini strălucite în istoria Naționalului. Banca Naţională va emite o monedă jubiliară. Se preconizează editarea unui album dedicat TNME, în colaborare cu Poșta Moldovei. La Muzeul Naţional de Artă al R. Moldova va fi organizată o expoziție consacrată pictorilor scenografi care au evoluat pe scena Teatrului Naţional. Biblioteca Națională va pregăti o expoziţie de cronici, de afişe.

Teatrul Naţional din Chişinău, prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru, al cărei succesor de drept este actualul Teatru Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, a fost inaugurat oficial la 6 octombrie 1921, fiind creat printr-o Hotărâre de guvern semnată de ministrul Cultelor şi Artelor, Octavian Goga, la inițiativa unui grup de fruntași ai vieții publice locale în frunte cu Sergiu T. Niţă, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ștefan Ciobanu, membru al Academiei Române, scriitorii Nicolae N. Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici și regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu.

În seara de 6 octombrie 1921, în foaierul Teatrului Naţional din Chişinău, a fost dezvelit bustul lui Bogdan-Petriceicu Hasdeu, realizat de unul dintre cei mai mari sculptori români, Dimitrie Paciurea. La inaugurarea Teatrului Național au luat cuvântul directorul de atunci al Naţionalului, Constantin Mărculescu, şi academicianul Ştefan Ciobanu. În aceeaşi seară a avut loc premiera spectacolului „Răzvan şi Vidra” de Hasdeu.

Directoratul Teatrului Național din Chișinău a fost asigurat de personalități alese: George Topârceanu, Corneliu Sachelărescu, Ion Livescu. Pe scena Naționalului au jucat actori renumiți precum Emil Botta, Ștefan Braborescu, Sergiu Cujbă, Mișu Fotino. Un nume de legendă este cel al lui Aurel I. Maican, regizor care a montat spectacole de excepție în perioada interbelică.

Trupa eminesciană își propune să ne ofere evenimente și spectacole remarcabile în anul centenarului TNME.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE