Deşi autorităţile din Truşeni anunţau cu fast toamna trecută că a fost finalizată construcţia conductei care va permite conectarea la reţelele Regiei Apă Canal Chişinău, cei peste 10 mii de locuitori ai suburbiei sunt departe de a se bucura de apă potabilă în robinete. Principalul motiv l-ar constitui starea tehnică a apeductului din sat, construit haotic, care nu se încadrează în normele inginerești.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEChiar dacă au plătit ani la rând taxe pentru apă, în care era prevăzută şi modernizarea reţelelor de distribuţie a apei, consumatorii din Truşeni continuă să aibă acces doar la apa tehnică pentru necesităţi gospodăreşti, pompată din fântânile arteziene construite în perioada sovietică.
Apeductul din Truşeni a fost construit pe parcursul unei perioade mai îndelungate, în mare parte de către locuitorii satului. În lipsa unui proiect, oamenii s-au conectat la apa tehnică cum i-a dus capul şi cum au crezut ei că este mai bine, fiecare procurând ţevi după buzunarul său. Până în anul 2015, consumatorii din Truşeni au plătit cinci lei pentru un metru cub de apă sulfuroasă, numită în popor de burcut.
Bani colectaţi „la caiet”
În 2015, Consiliul comunal Truşeni a stabilit tariful de 8 lei pentru un metru cub de apă. Trei lei din acest tarif au fost prevăzuți pentru acoperirea cheltuielilor de energie electrică utilizată la pomparea apei din fântânile arteziene, iar 5 lei urmând să fie folosiți pentru întreţinerea şi modernizarea apeductului.
În rest, administraţia locală nu a făcut nimic. Consumatorii s-au organizat singuri cum au putut, în fiecare sector al satului fiind desemnat câte un responsabil pentru colectarea datelor de la contor, colectarea banilor şi achitarea energiei electrice. Aceşti responsabili aveau misiunea de a trece pe la fiecare gospodar care beneficiază de apă de burcut ca să încaseze banii, apoi îşi notau într-un caiet faptul că s-a achitat. De la contabilitatea Primăriei luau facturile pentru energia electrică şi plăteau consumul cu banii cash, colectaţi în pungă.
În acest timp, consumatorii din Truşeni s-au confruntat şi cu deficitul de apă tehnică, în special pe timp de vară, iar în multe gospodării calitatea apei lasă mult de dorit, iar pierderile de apă sunt la ordinea zilei. „Se înnegreşte chiuveta de la apa pe care o primim”, ne-a declarat un locuitor din Truşeni.
Administraţia locală încearcă să facă regulă
În 2012, Consiliul local Truşeni a fondat întreprinderea TD-Servitium, abilitată cu încasarea şi gestionarea banilor adunaţi pentru consumul de apă, dar şi cu modernizarea reţelelor inginereşti. „Activitatea” întreprinderii s-a redus însă la schimbarea directorilor. În rest, cei din administraţia locală au trecut cu vederea ilegalitatea legată de colectarea banilor după caiet şi nici nu s-a întrebat ce se întâmplă cu diferenţa de cinci lei care urma să fie folosită pentru modernizarea şi întreţinerea reţelelor, dar şi pentru salarii.
La începutul anului 2020, noua majoritate din Consiliul comunal Truşeni, formată în urma alegerilor locale din toamna lui 2019, decide să aducă lucrurile în albia legii. În acest scop se decide reanimarea întreprinderii TD-Servitium, iar director interimar este numit Vladislav Zeleniuc, un om de afaceri din localitate. În sarcina sa este pusă formarea echipei întreprinderii, semnarea contractelor cu consumatorii, achitarea consumului pentru apă în contul întreprinderii prin intermediul instituţiilor specializate, dar şi pregătirea reţelelor de distribuire a apei pentru conectarea la conducta Regiei Apă-Canal Chişinău. Pentru a asigura funcţionalitatea întreprinderii, Consiliul comunal a decis suplinirea din bugetul local a fondului statutar al întreprinderii cu 450 mii de lei.
Reformă începută cu stângul
Când părea a fi totul pus la punct pentru funcţionalitatea întreprinderii, reforma preconizată începu să lunece. Tatiana Căpăţină, angajată în calitate de contabilă şefă la TD-Servitium, depune peste două luni cerere de demisie. „Eu nu vreau să ajung la puşcărie din cauza cuiva”, a argumentat femeia. Aceasta a prezentat Consiliului local şi o listă de pretinse ilegalităţi admise de conducerea întreprinderii municipale.
Printre acestea sunt neînregistrarea la Agenţia Servicii Publice a modificărilor la statut privind majorarea capitalului statutar de la 10 mii la 5 257 451 de mii de lei, încasarea arbitrară a taxelor de 1800 de lei pentru conectarea la apeduct a noilor consumatori, lipsa evidenţei consumului de apă la contoarele de la fântânile arteziene, prezentarea datelor eronate şi tergiversarea semnării contractelor. Tatiana Capăţină l-a acuzat pe Vladislav Zeleniuc de neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
În acelaşi timp, pe adresa Consiliului au fost trimise mai multe rapoarte din partea angajaţilor întreprinderii, în care se arată că încasările „la caiet” se practică în continuare, iar prejudiciile aduse întreprinderii oscilează de la 45 la 60 de mii în fiecare lună.
Un raport contabil arată că în anul trecut încasările legale de la consumatorii de apă tehnică au constituit 73,8 mii de lei, în timp ce pentru energia electrică folosită la pomparea apei s-au achitat 74,5 mii de lei.
TD-Servitium a înregistrat cheltuieli de 290,8 mii de lei, cca 220 de mii de lei fiind cheltuiţi din fondul de rezervă alocat din banii publici.
Singura achiziţie pentru modernizarea rețelelor a fost o pompă electrică care a costat 46,8 mii de lei. Alte 47,5 mii de lei au fost utilizate pentru achitarea salariilor, iar cu alte peste 30 de mii de lei au fost achitate impozitele şi taxele de asigurare. Restul banilor au fost utilizaţi pentru reparaţii în birou, procurarea tehnicii de calcul, a programelor de calculator, mobilierului şi rechizitelor de birou. Suma de 3900 de lei a fost trecută la cheltuieli pentru scrierea contractelor cu consumatorii, deşi tehnica modernă permite multiplicarea contractelor, cu schimbarea doar a datelor personale ale consumatorului.
Cum se justifică directorul TD-Servitium
Vladislav Zeleniuc ne-a declarat că recunoaşte în cea mai mare parte acuzaţiile aduse de către fosta contabilă şi de unii angajaţi, dar a ajuns victimă a circumstanţelor. „În mare parte, contabila are dreptate. Sunt neajunsuri foarte serioase care trebuie de înlăturat. Dar este un haos în toată treaba asta cu apa şi eu am început câte puţin să fac ordine. Dar haosul este atât de mare că nu reuşesc să fac faţă situaţiei, este nevoie de timp”, ne-a explicat directorul de la TD-Servitium.
Zeleniuc ne-a mai spus că o parte din vină o au şi consumatorii care refuză să semneze contractele. „Oamenii nu înţeleg că apa este un zăcământ care trebuie plătit. Cum să modernizăm reţelele, să îmbunătăţim serviciul, dacă nu se achită pentru el? La fel, trebuie să înţeleagă că reţelele de apeduct, chiar dacă au fost construite din contul lor, nu le aparţin dacă se află pe teren public”, a spus Zeleniuc.
Directorul întreprinderii municipale mai spune că a ajuns subiectul clevetirilor şi din partea celor care încasau taxele cu caietul. „Au fost lipsiţi de surse de venit. Trebuie de văzut unde s-au dus banii, căci în bugetul Primăriei nu a ajuns nimic. Nu exclud că o parte din încasările ilegale ar fi ajuns şi în buzunarele foştilor funcţionari locali”, a presupus Zeleniuc.
Întrebat despre perspectivele aprovizionării truşenenilor cu apă potabilă, Zeleniuc a declarat că o soluţie ar fi construcţia unei staţii de purificare a apei din sonde, însă cheltuielile sunt atât de mari încât conectarea la Regia Apă-Canal este mai ieftină. Dar pentru aceasta trebuie schimbat tot apeductul din localitate şi construită o staţie de pompare a apei. „În bugetul local pentru anul 2021 a fost planificată suma de 2 milioane de lei, dintre care 500 de mii de lei pentru lucrările de proiectare, iar 1,5 milioane de lei pentru renovarea reţelelor. Cât priveşte staţia de pompare, sperăm să ne ajute municipalitatea”, a spus directorul TD-Servitium.
Ce spun reprezentanţii administraţiei locale
Consilierul local, Iurie Madan, explică problemele create prin ilegalitățile comise la încasarea taxelor şi lipsa cadrelor competente să gestioneze situaţia. „Consiliul a stabilit tariful la apă, însă banii pentru consum au fost încasaţi de persoane fizice. Este vorba de fraudă, iar Curtea de Conturi urmează să se pronunțe. Eu am făcut nişte calcule aproximative şi am constatat că în urma acestei fraude bugetul local a pierdut în jur de 2 milioane de lei pe an, bani care puteau fi utilizaţi pentru modernizarea apeductului”, a precizat alesul local.
Iurie Madan consideră că ar trebui demişi o parte din angajaţii TD-Servitium, inclusiv administratorul, şi să fie angajate persoane competente care să facă faţă situaţiei.
Cât privește conectarea la Regia Apă-Canal Chişinău, Iurie Madan consideră că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, deoarece pe lângă necesitatea schimbării apeductului, mai există şi problema conductei care nu a fost finisată, după cum au afirmat unii funcționari publici.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE