Vor câștiga cei care vor comunica și coopera mai bine

1237
0
Ilustrație de Benedikt Luft
Ilustrație de Benedikt Luft
Asociez imaginea generală a situației din țară cu portretul unui cetățean abandonat la sfârșitul unui an electoral și la începutul unui alt an electoral, pe timp de pandemie. Guvernul a demisionat după un an de pierderi umane din cauza proastei gestiuni a situației de criză. Președintele Igor Dodon și-a încheiat mandatul cu un pachet de legi votate la miez de noapte, instituții trecute sub controlul partidului pe care-l reprezintă, și cu un discurs amenințător prin care a promis că prima jumătate a anului 2021 va fi anevoioasă, referindu-se la funcționalitatea instituțiilor centrale ale statului.
O rundă de promisiuni neîndeplinite s-a încheiat cu o listă nouă de făgăduieli rupte de realitate, în lupta pentru influența politică. Nu știu cum se face, dar bunăstarea și sănătatea cetățenilor nu se simte prezentă în aceste discursuri, iar dialogul autorităților rămâne într-o lume paralelă cu cea a societății. Și dacă cetățenii sunt excluși, atunci ei trebuie să înțeleagă că au tot dreptul să fie luați în seamă și că schimbările depind de toți oamenii acestei țări.
Autoritățile au încă multe restanțe la capitolul comunicare cu ei, însă acest lucru nu ar trebui să-i împiedice pe cetățeni să se folosească de anumite drepturi și să-i responsabilizeze pe aleșii poporului. Nivelul scăzut de comunicare dintre autorități și cetățeni contribuie direct la reducerea transparenței instituțiilor de stat și adoptarea unor legi fără de consultări publice și implicarea cetățenilor la procesul decizional.
Se pare că democrația participativă din R. Moldova a rămas doar pe hârtie, pentru că autoritățile vorbesc într-o limbă diferită de cea înțeleasă de cetățenii de rând, iar cei din urmă nu sunt auziți atunci când încearcă să vorbească. Este important să fie înțeleasă importanța comunicării eficiente pentru a produce unele schimbări de la care să beneficieze majoritatea.
Vor câștiga cei și cele care își vor pune în funcție abilitățile de comunicare. Cetățenii, în acest proces, sunt figurile principale care ar putea schimba situația din țară și cursul pe care îl vom avea ca stat care are grijă de necesitățile oamenilor, nu ca partid sau lider politic. Comunicarea și cooperarea sunt procesele cheie care ar putea contribui la depășirea ping-pong-ului birocratic și promovarea unor acțiuni în folosul societății.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT