Tudor Zbârnea: „Încerc să străbat timpul și spațiul”

1289
0
Tudor Zbârnea

La Muzeul Naţional de Artă al R. Moldova (MNAM) a fost inaugurată o expoziție personală a artistului plastic Tudor Zbârnea. Expoziția include 30 de lucrări de pictură, realizate între anii 2013-2020. Născut la 29 decembrie 1955, în orașul Nisporeni, R. Moldova, Tudor Zbârnea este absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I. Repin” din Chişinău și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Încă de la începutul carierei sale, Tudor Zbârnea şi-a construit profilul său artistic, devenind o individualitate puternică. Artistul și-a edificat cu tenacitate propriul demers vizual. Pictura, pentru el, rămâne o formă de cercetare artistică, fiind păstrată în permanență funcția expresivă a culorii. În pânzele lui este abordată o problematică existenţială”, se menționează într-un comunicat al MNAM.

Tudor Zbârnea a declarat pentru GAZETA de Chișinău: „Actuala expoziție este o selecție de lucrări, puse în dialog. E o pictura introspectivă, cu același recurs la memorie prin care investighez esența raporturilor interumane. În pânze se regăsește omul inserat în structuri formale, care încearcă să reconstituie un univers arhaic. Cu aceste chipuri transfigurate, cu privirile lor, încerc să străbat timpul și spațiul, în căutarea unui echilibru între trecut și viitor, care ar putea rezona cu actualitatea, dar nu și cu realitatea imediată”.

„În lucrările expuse vizitatorul poate vedea cum s-a configurat un discurs pictural pe o durată de șapte ani. Iar cu lucrările din ultimii 4 ani, aduc și o anumită înnoire stilistică, legată de cromatica de construcția formală”, a mai adăugat Tudor Zbârnea. În condiții de pandemie, atelierul este insula în care artistul plastic se simte în siguranță, dar depune toate eforturile pentru ca în Muzeul de Arte al R. Moldova, al cărui director este, să fie respectate toate măsurile de protecție contra virusului ce a afectat viața noastră culturală.

Expoziția va fi deschisă până pe 17 ianuarie 2021.

La întrebarea cum sărbătorea Crăciunul în copilărie, Tudor Zbârnea ne-a răspuns: „Îl sărbătoream cu multă dragoste și căldură. Părinții aveau grijă să avem la masa de Crăciun cât mai multe rude și prieteni. Era una dintre cele mai așteptate sărbători. De Sfântul Vasile mergeam cu uratul, împreună cu fratele meu mai mare și alți prieteni. Cititorilor Dvs. le urez sănătate, sărbători fericite și un an nou mai bun. Și, desigur, să nu disperăm, să încercam să ne menținem echilibrul nostru interior”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE