Maia Sandu este președinte al Republicii Moldova

1342
0
Maia Sandu depune jurământul Constituțional. Foto: captură video

Noul președinte al R. Moldova, Maia Sandu, și-a început mandatul pe 24 decembrie, odată cu depunerea jurământului constituțional în fața deputaților, a membrilor Curții Constituționale (CC) și a cetățenilor. Mandatul șefului de stat durează exact patru ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu a venit pe jos la Palatul Republicii, acolo unde a avut loc ceremonia de învestitură în funcția de președinte. Aceasta era însoțită de Andrei Spânu, secretar general al noului Aparat prezidențial, și de pază.

De la ceremonia de învestitură a lipsit Igor Dodon, dar și deputații PSRM. Ex-președintele și-a așteptat succesoarea la Președinție cu un buchet de flori galbene.

Igor Dodon așteptându-și succesoarea. Foto: captură video

Presa scrie că zeci de cetățeni i-au huiduit pe Ion Chicu și pe Zinaida Greceanîi, atunci când au sosit la Palatul Republicii pentru a participa la solemnitate. În fața deputaților, ambasadorilor, membrilor PAS și a familiei acesteia, Maia Sandu a depus jurământul cu mâna pe Constituție și a primit însemnele prezidențiale: Stindardul și culonul prezidențiale, utilizate la fiecare învestitură a președinților de stat ai R. Moldova.

După discursul rostit în limba română, Maia Sandu a spus câteva propoziții în limbile minorităților rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.

Președintele Maia Sandu a declarat că are planuri mari, dar nu le poate realiza de una singură. „Am nevoie de ajutorul vostru, dragi cetățeni. Avem nevoie unul de altul pentru a construi o țară pentru toți. Știu că așteptările sunt mari, iar provocările sunt și mai mari”, s-a adresat ea cetățenilor. Aceasta își propune să fie un „președinte liber”.

În același timp, Maia Sandu a promis să fie un președinte unificator. „Voi fi un președinte care unește toți cetățenii. Voi fi un președinte modest, care înțelege că funcția este responsabilitate, nu privilegii. Voi fi un președinte transparent. Voi fi un președinte care va scoate țara din izolare. Voi respinge compromisurile care compromit. Voi promova o politică externă care să ajute politica internă să construiască punți. Nu am alt proiect mai important decât reușita Moldovei”.

La coborârea de pe scenă, Maia Sandu a primit un buchet de lalele albe de la secretarul Aparatului prezidențial, Andrei Spânu, pe care l-a dăruit mamei sale.

La ieșirea din Palatul Republicii, după ce i-a salutat pe oamenii care au venit să o aclame, Maia Sandu s-a deplasat pe jos spre Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare pentru a depune flori. Ajunsă la monument, era așteptată de alți zeci de cetățeni care au aplaudat-o și au scandat: „Bravo!” și „Maia Sandu – președinte!”. Aceasta a salutat publicul și a depus o coroană de flori.

Coloana prezidențială, în frunte cu Maia Sandu, s-a oprit în Scuarul Europei, unde surorile Osoianu cântau colinde de Ajun. După ce a ascultat două colinde, cortegiul și-a urmat drumul spre Președinție, de unde noul Președinte a preluat simbolic puterea de la Igor Dodon. În holul Președinției, Igor Dodon i-a oferit florile, apoi au mers împreună să încheie actul protocolar.

După finalizarea ceremoniei, Maia Sandu a cerut să fie deschise porțile Președinției pentru ca oamenii să intre în curte. Zeci de oameni au intrat imediat, iar un grup de colindători a cântat colinde.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE