Premierul Ion Chicu și-a anunțat miercuri demisia, specificând că, astfel, el provoacă alegerile anticipate de care are nevoie Republica Moldova pentru a schimba parlamentul actual, compromis în totalitate.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAnunțul a venit cu o zi înaintea expirării mandatului prezidențial al patronului său, Igor Dodon. Acesta, la rândul său, nu contenește din 15 noiembrie, când a pierdut alegerile prezidențiale în favoarea Maiei Sandu, să ceară acesteia să-și asume responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în Republica Moldova, începând chiar din ziua inaugurării.
O cerință eronată și manipulatoare, or președintele în Republica Moldova nu are prea multe împuterniciri și pârghii prin care să influențeze starea lucrurilor în stat. Republica Moldova este un stat parlamentar și deciziile importante în el sunt luate de majoritatea parlamentară. Iar această majoritate este formată acum din deputații socialiști, cei ai partidului Șor și cei migrați de la Partidului Democrat și mai apoi de la partidul Pro-Moldova, despre care se crede că ar asculta în continuare de fostul lider democrat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.
Iată că această majoritate, pe care toate componentele ei o declară de moment a adoptat cele mai importante documente economice ale statului pentru anul viitor: Politica Fiscală, Bugetul de Stat, bugetul Asigurărilor Sociale și Bugetul Asigurărilor Medicale.
Iar scopul acestor documente, în forma în care au fost elaborate și adoptate la hurtă miercurea trecută, este ca și cel din anul curent – unul electoral: de a spori șansele Partidului Socialiștilor și aliaților lui în alegeri și de a reduce șansele Partidului Acțiune și Solidaritate.
În primul rând, cheltuielile bugetare au fost sporite prin majorarea mai multor salarii și indemnizații astfel încât deficitul bugetar urmează a ajunge la 14 miliarde de lei anul viitor. Apoi au mai fost adoptate câteva legi, care, de fapt, fac imposibilă contractarea unor împrumuturi de la organizațiile internaționale, acestea fiind însă incluse în Legea Bugetului ca surse de finanțare a deficitului.
Spre exemplu, așa-numita anulare a legii miliardului, prin care statul trebuia să transfere timp de 25 de ani suma de 21 de miliarde de lei Băncii Naționale (13 miliarde – datoria și 8 miliarde – dobânda) în contul împrumutului BNM din 2014-2015 pentru acoperirea pierderilor pricinuite de furtul miliardului. Anularea acestei legi va crea o gaură în rezervele Băncii Naționale care, potrivit legislației moldovenești, de asemenea, trebuie acoperită de către Guvern. Iar Guvernul nu poate face acest lucru decât din buget sau împrumutând bani care iarăși vor fi rambursați din buget. Deci, prin anularea legii furtului miliardului, povara datoriei va rămâne pe umerii bugetului adică ale cetățenilor. În schimb vor fi deteriorate grav relațiile cu Fondul Monetar Internațional și alți finanțatori externi, care condiționează acordarea de împrumuturi și granturi prin existența unui program cu FMI. Potrivit unor calcule estimative, din cauza anulării acestei legi, bugetul nu va primi circa 5,9 miliarde de lei de la FMI, UE sau Banca Mondială.
O altă bombă pusă sub viitorul executiv este reducerea vârstei de pensionare începând cu anul 2022. În loc de 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, aceasta urmează să fie de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați. În mod normal, Republica Moldova nu poate să-și permită o diminuare a vârstei în condițiile emigrării și îmbătrânirii rapide a populației. Or dacă este diminuată vârsta de pensionare, numărul pensionarilor va crește și ar trebui să crească bugetul asigurărilor sociale, sau să fie micșorată pensia. În același timp este de menționat că majoritatea moldovenilor, chiar și în prezent, ajungând la vârsta de pensionare, continuă să lucreze.
Cel mai probabil aceste legi populiste vor fi anulate, însă miza lor nu este să facă bine oamenilor, ci să creeze dificultăți majore unui Guvern care ar veni după Chicu și să pună responsabilitatea pe președintele ales Maia Sandu pe care Dodon o tot atenționează să-și asume răspunderea pentru tot ce se întâmplă în R. Moldova, inclusiv pentru dezastrul bugetar pregătit minuțios de el și aliații săi.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE