Guvernul condus de Ion Chicu a demisionat

1095
0

Premierul Ion Chicu a demisionat miercuri, 23 decembrie 2020. El a declarat că scopul demisiei sale e declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. „Este un obiectiv pe care toți l-am declarat că e unul prioritar pentru a readuce țara la normalitate”, a spus Chicu. Demisia premierului înseamnă și demisia Guvernului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a spus că, din momentul demisiei premierului, este declanșată procedura de provocare a dizolvării Parlamentului. Președintele interimar PAS, Igor Grosu, a declarat că nu agreează învestirea unui Guvern de tranziție. „Acest Parlament nu poate numi un Guvern pentru oameni. Un alt Guvern înseamnă amânarea pentru un termen nedefinit a alegerilor parlamentare anticipate. Oamenii vor alegeri anticipatele. PAS va respecta ceea ce cer oamenii – declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate”, susține Grosu.

După întrevederea cu Ion Chicu și Zinaida Greceanîi, ex-președintele Igor Dodon a spus că în acest caz vede două soluții: învestirea unui Guvern de tranziție, care de asemenea va duce la alegeri parlamentare anticipate – cel mai probabil la toamnă, sau declanșarea din start a alegerilor parlamentare anticipate. La rândul ei, președinta Parlamentului a menționat că toate fracțiunile parlamentare sunt de acord cu provocarea anticipatelor, totodată anunțând că Parlamentul se va întruni în februarie, atunci când începe sesiunea de primăvară.

Ce urmează?

Constituția R. Moldova prevede că în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, urmează să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern. Actualul Executiv îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern al R. Moldova. În cazul în care nu va fi posibilă învestirea unui nou Guvern, atunci, peste 90 de zile, șefa statului va avea dreptul să meargă la Curtea Constituțională pentru a cere constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Guvernul condus de Ion Chicu a fost învestit pe 14 noiembrie 2019 cu votul deputaților PSRM, PDM și al deputatului independent Alexandru Oleinic. În total, au votat atunci 62 de deputați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT