Născuți pe timp de Covid-19

1799
2
Cristina Chiron. Foto: facebook.com/Mama online

Multe femei însărcinate au temeri în această perioadă de pandemie, legate de sănătatea lor și a copilului. Mamele nasc purtând mască. În spitale nu sunt permise vizitele, nici asistarea taților la naștere. Personalul medical este extenuat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Incertitudinea și măsurile impuse de Covid-19 afectează destul de serios multe familii. Ecaterina Ciubeică a devenit mamă pentru a doua oară într-o perioadă când peste tot se vorbește de coronavirus. În a 30-a săptămână de sarcină, aceasta a făcut tahicardie (accelerare anormală a inimii). Tahicardia ar fi fost din cauza fricii și a stresului, spune femeia care se întreba: „Cum voi naște pe timp de pandemie?!”.

Sub îndrumarea medicului, Ecaterina a născut la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 din Chișinău. În timpul travaliului și al nașterii, a purtat mască de protecție. Nu i-a fost ușor s-o poarte, mai ales că moașa ar fi strigat încontinuu: „Pune masca corect!”.

Să naști purtând mască este dificil, susține Natalia Berghii căreia îi „intra masca în gură atunci când respira” deoarece avea nevoie de mult aer. Natalia spune că în timpul travaliului n-a purtat-o, dar când a început nașterea, un medic i-a pus masca pe față. Cel mai mult i-a lipsit ajutorul soțului deoarece vizitele sunt interzise în Spitalul Clinic Municipal Nr. 1. „Nu avea voie să intre în clădire. Uneori așteptam mult până îmi aducea asistenta medicală pachetul, alteori rugam pe cineva să stea cu copilul pentru ca eu să cobor după colet”, mărturisește Natalia Berghii.

Pe perioada travaliului și la naștere am purtat mască”

Pentru binele copilului și din respect pentru personalul medical, mamele se conformează regulilor epidemiologice. Cristina Chiron a născut la Centrul Mamei și Copilului (CMC). „După două ore de la naștere, am fost transferată în salon. Acolo am scos masca și nu a mai fost nevoie să o pun până în momentele în care intram în contact cu medicii. N-a fost greu”, zice ea.

Experiența spitalizării pe timp de pandemie a fost stresantă pentru Mihaela Popovici, deoarece se temea să nu se infecteze, mai ales că a stat șase zile la CMC. „Am avut momente de izbucnire emoțională, dar m-au susținut asistentele medicale”, își amintește Mihaela. Ea susține că personalul medical a fost responsabil, calm și amabil, chiar dacă era arhiplină secția de nașteri.

Din discuția cu femeile care au născut în anul 2020, am aflat că spitalele sunt destul de bine pregătite în condiții de pandemie, iar personalul medical dă dovadă de profesionalism și înțelegere. Pe holuri, în salon, peste tot sunt plasate dezinfectante, iar infirmiera spală des podeaua.

Mulțumesc, Doctore!

Ecaterina Coval a născut la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1. A ales să nască la doctorul Cristina Ipati. Femeia a observat că personalul medical este extenuat. „Toți spuneau că fac câte două ture la rând pentru că îi înlocuiesc pe colegi bolnavi. Dar această tensiune nu se răsfrânge asupra pacientelor. Absolut tot personalul medical a fost foarte drăguț”, precizează Ecaterina. Spre deosebire de alte femei, pe Ecaterina fricile au ocolit-o deoarece „a avut încredere în medic”.

Doctorul ales cu grijă a ajutat-o și pe Maria Bordian care a născut la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1. Maria se încuraja zicând: „Cu sau fără Covid oricum trebuie să nasc”. La același spital a născut și Katy care a făcut singură tot ce a trebuit, inclusiv pregătirea pentru naștere, deoarece soțul său muncește în Germania.

Și la Spitalul din Criuleni, unde a născut Nadejda, se respectă regulile epidemiologice. Doar că Nadejda, care a stat singură în salon, spune că a fost ușor deranjată că unele asistente medicale nu purtau mască de protecție.

Cum e la maternitățile private

Elena Nicorici, altă mamă cu care am vorbit, a ales să nască la Spitalul Medpark pentru încrederea în medicul său și condițiile bune de spitalizare. Într-un spital privat a născut și Adela. Femeia spune că la Extramed a purtat mască doar când mergea la controlul medical, iar în sala de naștere n-a pus-o. Se pare că în unele spitale private femeile nu-s obligate să poarte mască în timpul nașterii. Același lucru îl confirmă și Tamara, care a născut la Clinica Familia.

La Medpark, Alina Deliana spune că i s-a luat analiza pentru Covid-19, care-i obligatorie la internare. La fel ca în spitalele de stat, și în cele private vizitele sunt interzise. Sora Alinei, care a născut și ea recent, s-a infectat cu noul coronavirus după externarea din spital. Femeia ar fi luat virusul de la soțul ei care a revenit din Italia. Cei trei copii, inclusiv nou-născutul, n-au fost infectați.

Familii în stare de urgență

Victoria a născut prematur. N-a reușit să-și pregătească toate cele necesare pentru naștere. A prins-o travaliul cu doar 300 de lei. A născut la CMC. Aceasta afirmă că medicii i-ar fi acordat prea puțină atenție. „Am fost singură. Moașa a fost de două-trei ori și atât”, spune ea. În Republica Moldova nașterile în spitalele de stat sunt gratuite. Părinții își cumpără toate cele necesare doar pentru bagajul de maternitate.

Irina ne spune că a născut prin operație cezariană. Copilul său avea insuficiență de oxigen. Ea consideră că „n-a fost monitorizată corespunzător pe parcursul sarcinii, deoarece medicii sunt supraîncărcați”.

Elena Ixari a născut la spitalul din Bălți. A fost stresată din cauza că a fost asistată la naștere de medicul de gardă. „Fetița i-am arătat-o soțului la geam, ca pe vremea când ne-au născut pe noi mamele”, compară Elena. La Bălți, medicii poartă combinezoane, botoși, viziere, mască și mănuși. „Medicilor li se vedeau doar ochii. Nu-i cunoșteai. Eu puteam să-mi scot masca doar când nu era nimeni în salon”, povestește Elena Ixari. Și Elenei, la internare, i-au făcut testul Covid-19.

Alina a născut la Maternitatea Municipală Nr. 2 din Chișinău, acolo unde sunt transferate femeile însărcinate care prezintă suspiciuni sau deja sunt diagnosticate cu Covid-19. „Am început să plâng de frică. Mi s-a explicat că după ce nasc voi fi dusă în salon, iar copilului i se va face testul Covid. Rezultatul testului la copil a fost negativ”, povestește Alina. Femeia afirmă că acum ea și copilul se simt bine.

Sunt nou-născuți cu Covid-19”

Femeile însărcinate sunt foarte vulnerabile: azi sunt într-o stare ușoară, iar peste două-trei ore pot dezvolta o stare care necesită tratament”, aflăm de la Tatiana Gutium, directoarea Maternității Municipale Nr. 2 din Chișinău. „Asta e din cauza că femeile gravide au imunosupresie, adică imunitatea e mai scăzută deoarece se produce reacția de anti-corpi. Fătul este ca un anti-corp în organismul mamei.”

Întrebată de GAZETA de Chișinău dacă mama infectată poate transmite infecția copilului încă nenăscut, Tatiana Gutium a răspuns: „Inițial, ni s-a spus că nu se poate, dar, fiind în pandemie de zece luni, am văzut că se poate. Sunt nou-născuți cu Covid-19”. În continuarea discuției telefonice, Tatiana Gutium ne-a relatat că virusul „nu se transmite prin alăptare”, dar „se transmite prin neconformarea la cerințele epidemiologice: dacă este sărutat, dacă mama stă fără mască etc.”.

Gutium a menționat că „virusul este un factor nociv, mai ales la începutul sarcinii, atunci când are loc organogeneza. Dar și pe tot parcursul sarcinii, toți virușii traversează bariera placentară. Placenta este ca o barieră care încurcă la microbi să treacă la făt. Dar virușii au capacitatea de a trece de placentă și atunci vin mai multe boli. La începutul sarcinii merge organogeneza când se formează organele copilului, dar în trimestrul doi și trei poate afecta intrauterin aparatul respirator”.

Boris Gâlcă, șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate de la Primăria Chișinău, relevă că, „practic, copiii nu fac infecția de Covid-19. În cel mai rău caz, ei pot fi doar purtători asimptomatici de virus, fără afecțiuni asupra stării de sănătate”.

De la izbucnirea pandemiei, în R. Moldova au fost infectați 386 de copii mai mici de 12 luni și 624 de femei gravide, conform Ministerului Sănătății.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. […] АНП национальных СМИ, представив на конкурсе статьи: «Рожденные во времена Covid-19», « У нас все меньше и меньше питьевой воды» и «На что […]