Șordonii ne-au împins îndărăt în 1989

824
0

La 16 decembrie, după ora 22.20, majoritatea parlamentară formată din deputații PSRM și cei ai Partidului „Șor”, plus transfugii ex-democrați, s-au întrunit într-o ședință legislativă pentru a vota mai multe proiecte de legi, inclusiv cel al legii bugetului de stat pentru anul 2021, fără a anunța opoziția.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Opoziția nu a fost anunțată despre ședința din seara de 16 decembrie, a spus pentru GAZETA de Chișinău, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. De asemena, Igor Munteanu, deputat, Platforma DA, și Octavian Țîcu, deputat neafiliat, ne-au spus același lucru.

Potrivit lui Litvinenco, pe 16 decembrie s-a convocat Biroul permanent al Parlamentului, care a stabilit ordinea de zi. Conform deciziei Biroului, precum și conform Hotărârii plenului, ședința în care urmau să fie examinate bugetele, plus politica bugetar-fiscală, trebuia să aibă loc a doua zi, pe 17 decembrie.

„La un moment dat s-a transmis mesajul către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe să se convoace și să se analizeze toate amendamentele privind aceste patru acte normative și, totodată, să se voteze în aceeași zi. Au schimbat subit agenda ședinței fără ca să fim anunțați și au preluat proiectele care trebuia să fie examinate pe 17 decembrie”, ne-a comunicat deputatul Litvinenco.

Astfel, 56 de deputați loiali lui Igor Dodon au votat rapid legile, după care spicherul Zinaida Greceanîi a propus votarea pentru închiderea sesiunii de toamnă-iarnă a Legislativului. S-a votat unanim.

Deputații Platformei DA și PAS, A. Slusari, S. Litvinenco, R. Marian, au ajuns noaptea în parlament, unde au cerut oprirea ședinței.

„Legea este adoptată fără surse reale de finanțare a deficitului bugetar”

Printr-o postare publică pe facebook, președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, scrie: „Legea bugetului, cea mai importantă lege a anului, este adoptată în grabă, cu încălcarea normelor, fără să se țină cont de nevoile oamenilor și ale țării – susținerea economiei, a sectorului medical, a agricultorilor afectați de secetă, a oamenilor care au rămas fără venituri din cauza crizei, a familiilor cu copii. Legea este adoptată fără surse reale de finanțare a deficitului bugetar”.

Întrebat despre legalitatea ședinței nocturne, constituționalistul Nicolae Osmochescu a spus pentru GAZETA: „În niciun act normativ care reglementează organizarea și funcționarea Parlamentului nu este stipulat expres cât trebuie să dureze o ședință de parlament. Acestea sunt reglementate prin Hotărârea Biroului permanent al Parlamentului, ținând cont, desigur, de Regulament. În Regulament se spune că Parlamentul, ca organ legislativ suprem, funcționează permanent în două forme de lucru: prima formă – ședințele în plen, care au loc nu mai puțin de două zile pe săptămână, și prin ședințele Comisiilor permanente. Și a doua formă – deplasarea deputaților parlamentului în circumscripțiile lor electorale și întâlnirea cu alegătorii”, a relevat Osmochescu.

„Organizarea ședințelor în timpul nopții e contrară normelor etico-morale”

Potrivit constituționalistului, nu este recomandabil, frumos, etic și moral să fie organizate ședințele în afară de zilele prevăzute în Regulament pentru ședințele plenare și, în special, noaptea.

„Organizarea și exercitarea funcțiilor de către parlament noaptea e contrară normelor etico-morale, pentru că nu au posibilitatea să participe jurnaliștii, populația, dacă sunt transmise în direct. Dar o normă care ar sancționa pe cineva, inclusiv pe membrii Biroului permanent, pentru ședințe nocturne nu există”, susține Osmochescu.

O altă problemă ar fi dacă au fost respectate toate procedurile legale prevăzute de Regulamentul Parlamentului și de Legea privind adoptarea legilor.

Adică dacă au fost repartizate proiectele de legi în perioadele prevăzute proiectelor de legi, dacă s-au familiarizat cu aceste proiecte toți deputații, dacă sunt toate avizele comisiilor de specialitate, dacă sunt respectate toate aceste proceduri și termene, inclusiv includerea pe ordinea de zi la timp și dacă la proiectul de lege propus sau la modificarea lui, în funcție de categoria de lege, s-a respectat numărul de lecturi. Astfel, o lege ordinară necesită o singură lectură, o lege organică – două lecturi, iar legile bugetului – trei lecturi.

Dacă nu sunt respectate toate aceste norme, poate fi atacată constituționalitatea acestei legi la Curtea Constituțională”.

GAZETA de Chișinău i-a mai cerut lui Nicolae Osmochescu să comenteze faptul că opoziția n-a fost anunțată și nu a participat la această ședință nocturnă.

„Dacă deputații din opoziție nu au cunoscut ordinea de zi, acest lucru este absolut ilegal. Este o încălcare gravă a Regulamentului Parlamentului și este un temei foarte serios de a ataca constituționalitatea acestor legi la Curtea Constituțională”, a conchis constituționalistul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE