Impozitarea coletelor. De ce Guvernul „sare” la gâtul moldovenilor care cumpără online din străinătate

5790
1
Imagine simbol

Multe persoane din R. Moldova, care obișnuiesc să cumpere produse din magazinele online din străinătate pentru a economisi bani, vor fi nevoite să-și revizuiască achizițiile de peste hotare, deoarece valoarea mărfurilor neimpozitate va fi micșorată de la 200 de euro la 100 de euro din 1 mai 2021.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai exact, dacă veți comanda produse pentru uz personal și nu veți dori să achitați taxe, valoarea totală a coletului nu va trebui să depășească suma de 100 de euro. În prezent, la primirea unui pachet cu mărfuri care costă mai mult de 200 de euro, comanditarul trebuie să plătească statului, în medie, între 25% și 30% din valoarea mărfii. GAZETA de Chișinău a aflat cât constituie taxele vamale, care trimiteri sunt supuse devamării și cum se va răsfrânge măsura fiscală asupra pieței coletelor.

Noua limită neimpozabilă de 100 de euro a fost aprobată, în prima lectură, la repezeală în cadrul ședinței Parlamentului din 30 noiembrie. Această măsură face parte din Politica Bugetar Fiscală pentru anul 2021. Ultima modificare la legislația vamală a avut loc la 1 ianuarie 2020, atunci când limita neimpozabilă pentru cumpărăturile online de peste hotare a fost redusă de la 430 de euro la 200 de euro.

De la business la cumpărător

Pentru un pachet care conține mărfuri în valoare de peste 200 de euro, iar de la 1 mai 2021 – pentru unul care valorează 100 de euro, trebuie să se achite 20% TVA, proceduri vamale de 0,4% din suma cumpărăturilor și taxa vamală de 5% sau 10%, în funcție de categoria produselor conform Nomenclaturii Combinate a Mărfurilor.

Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova, dacă valoarea neimpozabilă este mai mare, atunci, la vămuire, sunt incluse și taxele de livrare a coletului. Exemplu: un moldovean cumpără mărfuri în valoare de 250 de euro, iar livrarea costă încă 20 de euro. Per total, coletul însumează 270 de euro. Taxele vamale se calculează din suma de 270 de euro. Nu sunt permise partidele comerciale. Fără produse omogene.

Nu se adaugă la vămuire prețul de livrare a coletului dacă valoarea neimpozabilă nu-i depășită, rămâne doar valoarea intrinsecă a bunurilor cumpărate, aflăm de la Serviciul Vamal al R. Moldova. Până aici am scris despre trimiterile internaționale de la persoane juridice la persoane fizice, adică de la business la consumator.

Moldovenii care trimit colete plătesc taxe

În cazul pachetelor trimise de cetățenii R. Moldova din străinătate, plafonul neimpozabil rămâne neschimbat: 300 de euro pe cale terestră și 430 de euro dacă livrarea s-a făcut pe cale aeriană, precizează Ministerul Finanțelor al R. Moldova.

Dacă respectivul colet e trimis de o persoană fizică, taxele vamale rămân aceleași. Serviciul Vamal menționează că „pachetele trimise prin microbuze/autocare sunt considerate colete neînsoțite. Aceste colete nu beneficiază de limita neimpozabilă. Coletele neînsoțite se devamează de la zero. Se stabilește valoarea bunurilor etc.”.

Am întrebat reprezentantul unei companii de transport de colete și pasageri, care circulă din R. Moldova spre Italia și invers. Acesta confirmă că bunurile trimise acasă de moldoveni sunt supuse taxelor vamale când ajung la frontiera Republicii Moldova. Însă aceste taxe se plătesc în ansamblu, per total pentru cantitatea de bunuri transportate. Bărbatul afirmă că firma de transport nu percepe taxe suplimentare de la cetățenii care trimit colete. Aceștia plătesc pentru livrarea coletului aproximativ un euro pentru un kilogram, în funcție de țara gazdă.

Vizual, numărul de colete a crescut

Micșorarea plafonului neimpozabil de la 200 la 100 de euro a stârnit nemulțumiri în rândul moldovenilor. Unii se îngrijorează că vor fi nevoiți să renunțe la cumpărăturile online sau să găsească o metodă indirectă de a ajunge coletul la Chișinău. GAZETA de Chișinău a discutat cu unul dintre operatorii de transportare internațională a coletelor, care a dorit să-și păstreze anonimatul, despre cum a evoluat numărul coletelor livrate în anul 2020, odată cu micșorarea limitei.

„S-a majorat numărul coletelor livrate. Dacă anterior lumea transporta colete cu mărfuri în valoare de 300 de euro, acum lumea împarte mărfurile în două colete. Din acest considerent, volumul de activitate s-a majorat”. În același timp, reprezentantul serviciului de livrare spune că pandemia de Covid-19 le-a paralizat lanțul logistic de livrare a trimiterilor poștale internaționale.

De ce plătesc moldovenii taxe vamale

Adrian Gheorghiță, directorul adjunct al Camerei de Comerț Americane (AmCham) din R. Moldova, consideră că limita neimpozabilă a fost introdusă pentru a asigura aceleași reguli de joc pentru importatori și pentru a diminua comerțul neformal. Potrivit lui Adrian Gheorghiță, „o tendință de protejare a pieței interne de import prin intermediul coletelor poștale se observă în mai multe țări din regiune. Ucraina a micșorat anul trecut acest plafon la 100 de euro”.

„În UE s-au implementat prevederi mai dure, iar acest plafon neimpozabil s-a micșorat la zero euro pentru TVA. Din perspectivă fiscală, este o mișcare de protejare a pieței de produse din străinătate, precum și de asigurare a regulilor egale de joc. Aici, sunt vizate mai ales importurile care vin din China”, spune Gheorghiță de la AmCham Moldova.

Totodată, Adrian Gheorghiță denotă că „noi nu ne putem compara cu economia UE și n-avem aceleași posibilități de importuri. Piața UE e una de circa 500 de milioane de locuitori. Varietatea de produse accesibile consumatorilor este mult mai mare. Or, de regulă, conaționalii noștri apelează la produsele de pe platformele prin e-commerce, care nu-s accesibile pe piața noastră. Sunt mult mai ieftine. Atunci consumatorul moldovean este lipsit de accesul la acea varietate de produse care e disponibilă cetățenilor din UE”, povestește Adrian Gheorghiță.

„Argumentarea aplicării acestei măsuri, pentru a acumula bani în buget, este una falsă”

La prima vedere, inițiativa Guvernului pare una logică, este de părere economistul Veaceslav Ioniță de la IDIS Viitorul. În opinia sa, costurile de administrare a acestei inițiative vor fi enorme. „Zeci de mii de ore muncă ale vameșilor irosite pentru sume infime, sute de mii de kilometri parcurși de moldovenii de acasă la oficiile vamale pentru a ridica coletele. Milioane de ore state la rând la oficiile vamale, pentru ridicarea coletelor”, scrie pe blogul său expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Dacă Guvernul pe bune ar dori să acumuleze bani în buget, ar lupta cu contrabanda și importurile dubioase în țară. Aici nu avem multe scheme și nu sunt multe companii implicate. E un grup restrâns, select, pe care toată lumea bună îi cunoaște. Cargo, depozitele vamale, câteva scheme puse la punct ani de zile. Toți știu, toți tac și nimeni nu luptă cu ele, deoarece toate aceste scheme asigură «prin otkaturi» un trai decent «eroilor noștri» ”, argumentează Ioniță.

În anul 2020, volumul achizițiilor depășește suma de 5,6 miliarde de lei, iar în 2021 vom trece de șapte miliarde de lei, ceea ce va fi de aproape cinci ori mai mult decât acum cinci ani, conform datelor prezentate de expertul economic.

Peste o săptămână de la votarea legii în prima lectură, deputatul PSRM, Nichita Țurcan a înregistrat un amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021, prin care propune anularea inițiativei Guvernului privind impozitarea coletelor cu valoare mai mare de 100 de euro. Deputații vor insista să fie păstrat actualul plafon de 200 de euro pentru impozitarea coletelor cu produse cumpărate în magazinele online de peste hotare. Decizia finală se va lua în Parlament, atunci când deputații vor vota în a doua lectură Politica Bugetar Fiscală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU