Tractoarele huruie, ministerul mârâie

1147
0

Agricultori și fermieri din centrul și sudul republicii protestează de miercuri, 9 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Seceta pedologică din acest an i-a adus la sapă de lemn. Aceștia nu mai știu cum să se descurce, de aceea au venit la Guvern ca să fie auziți. Peste 200 de tractoare staționează la intrările în capitală. O parte din ele, pe rând, se îndreaptă spre centrul capitalei, altele rămân pe loc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Agricultorii solicită de la guvern compensațiile promise pentru culturile afectate de seceta dezastruoasă din acest an. Președintele Federației Naționale a Fermierilor (FNF), Vasile Mârzenco, a declarat pentru GAZETA de Chișinău că protestatarii cer să fie auziți și ajutați de către autorități.

„Am venit ca să fiu solidar cu toți agricultorii din republică”

Miercuri, 9 decembrie, ora 11.20, în PMAN staționează câteva zeci de tractoare. Altele continuă să intre pe rând în piață, claxonând, având la bord drapele tricolor. Tractoriștii ajutați de polițiști aliniază tehnica. Astfel, în piață, unde pe un panou este scris „Caravana de Crăciun”, staționează tractoare de diferite mărci, mai vechi și mai noi. Șoferii stau printre tractoare, cu măști, suflând în pumni de frig. Unii discută cu presa și-și motivează decizia de a fi venit la protest, în fața executivului.

Îl întreb pe Sava Vitan din localitatea Beștemac, Leova, de ce se află în piață. „Am venit că sunt nemulțumit de atitudinea autorităților față de noi, agricultorii. A fost secetă. Roadă nu este. Agricultura este la pământ. Pierderile sunt mari. Am venit aici ca să fiu solidar cu toți agricultorii și fermierii din republică, poate guvernul se va întoarce cu fața la noi și ne va ajuta”, îmi spune acesta, îmbrăcat modest, purtând masca anti Covid sub nas.

„Nu avem porumb în acest an”

Un polițist strigă spre noi să ne ridicăm măștile, mai exact spre Sava Vitan. Acesta continuă: „Am avut pierderi mari la grâu, la orz și la porumb, dar mai mult la porumb. Nu avem porumb în acest an. Răsărita s-a mai făcut un pic”, explică Vitan situația din gospodăria sa agricolă.

Lângă el se află și președintele Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco. Îl întreb de ce au venit fermierii și agricultorii în PMAN pe timp de pandemie.

„TVA-ul la producția agricolă va rămâne la nivelul anului precedent”

„Din vară fermierii protestează și au atras atenția autorităților ca să ia măsuri concrete și eficiente, de sprijin, pentru ca ei să-și poată continua activitatea. Deoarece consecințele secetei din acest an i-au pus pe brânci pe majoritatea agricultorilor și fermierilor. Ei sunt împovărați cu datorii la bănci, la furnizori de pesticide, îngrășăminte, tehnică agricolă. Și acum sunt presați de către furnizori să întoarcă datoriile. Sunt chemați prin judecăți. Primesc permanent apeluri. Noi suntem conștienți că trebuie să achităm datoriile către furnizori. Deoarece vine primăvara și trebuie să mergem din nou la ei. Aceștia ne vor întoarce spatele”, Vasile Mârzenco ne explică situația în care se află majoritatea agricultorilor.

Potrivit acestuia, „compensațiile pentru pierderile pe care le-au suportat fermierii în urma secetei sunt infime în comparație cu cheltuielile pe care le-au făcut ei și cu pierderile pe care le-au suportat. Noi nu vorbim de profituri, dar de cheltuieli în formă de credite luate.

Investițiile făcute de către fermieri în agricultură au fost irosite. Tot ce s-a investit s-a pierdut. Și guvernul ne propune acum câte 200 de lei la hectar, la porumb, când oamenii au cheltuit, cel puțin, 5-7 mii de lei pentru un hectar.

Mai bine să nu vorbească de această recompensă. Și să nu mai dea, dar să adune bani, să caute și să planifice în bugetul din anul viitor un buget pentru susținerea agricultorilor, ca noi să putem negocia cu furnizorii, pe anul viitor, datorită acțiunilor de susținere a statului. Și banii pe care-i vom primi drept compensații să-i direcționăm către furnizori”, președintele FNF ne explică cum ar putea fi soluționate problemele.

Vasile Mârzenco ne-a spus că miercuri, 9 decembrie, au discutat cu Comisia parlamentară pentru agricultură și industrie alimentară.

„În cadrul unei conferințe de presă au declarat că TVA-ul la producția agricolă va rămâne la nivelul anului precedent.”

Circa 150 de tractoare vuiesc în PMAN

„Nu este de ajuns, dar e un pas înainte. Înseamnă că au conștientizat că revendicările și solicitările noastre sunt obiective și argumentate. Vom continua să dialogăm cu autoritățile pentru viitor, deoarece acest stop de majorare a fost aplicat până la 1 iulie 2021. Să convingem că presiunea fiscală pe sectorul agricol trebuie diminuată, nu majorată. TVA-ul pentru agricultori să rămână în contul lor, pentru că noi nu primim subvenții pe care merităm să le primim, ca alți agricultori din statele vecine, nemaivorbind de cei din Europa. Noi nu avem alte plăți la hectar cum au alți fermieri din alte state și, din start, producția noastră este necompetitivă față de producția fermierilor din vecinătate, care ne invadează piața locală”, ne comunică Mârzenco.

Acesta declară indignat că „se cuvine ca autoritățile să dea sarcini instituțiilor respective din domeniu și să calculeze ce s-ar cuveni de făcut, pentru ca an de an agricultura noastră să avanseze.

Din cele peste 200 de tractoare care se află la intrările din Chișinău, 85% le vom aduce în PMAN și vom sta aici, vom protesta, până când ne vom convinge că autoritățile s-au pătruns de răspunderea pe care trebuie să o poarte zilnic față de situația din sectorul agricol”, ne mai spune Vasile Mârzenco.

De la el aflăm că la protest au venit fermieri din raioanele de centru și de sud ale R. Moldova, care au fost grav afectați de secetă. Federația Națională a Fermierilor are peste 28.000 de membri și cei mai activi sunt în PMAN.

Lângă un tractor cu motorul pornit, îl întâlnesc pe Ion Plămădeală. Acesta reprezintă peste 50 de agricultori din raionul Leova.

„Toate apelurile către autorități au fost în zadar”

„De trei luni luptăm cu guvernarea actuală ca să căpătăm o compensație parțială pentru cheltuielile, investițiile pe care le-am avut în agricultură. Pentru a înființa o cultură anuală, este nevoie de 7-10 mii de lei pentru un hectar. Noi cerem o restituire parțială, de 30%. În acest an am avut o secetă cum nu s-a întâmplat în ultimii o sută de ani. Avem o secetă pedologică, nu hidrologică, de 30 cm. Doi metri în pământ nu este umiditate. Ploile care au fost în toamnă au ajuns la 30 cm în pământ. Este o situație foarte gravă”, opinează Ion Plămădeală.

„Toate apelurile făcute către autorități: Ministerul Agriculturii,  al Finanțelor, guvern, premier, comisii parlamentare, au fost în zadar. Am căpătat pentru prima grupă de culturi cerealiere câte 1500 de lei. Și acum a ieșit un regulament că pentru grupa a doua, numai pentru porumb, se vor da câte 100 de lei la hectar. Vă dați seama din 10.000 de lei investiți să dea doar 100 de lei! E o batjocură. De aceea protestăm. Toată răbdarea are o limită. Agricultura moare azi. Stăm în fața guvernului. Și vom sta aici ca să le demonstrăm că agricultura este ramura de bază și să încercăm să obținem o susținere din partea statului”.

Ora 13.00, 9 decembrie, tractoarele continuă să se alinieze în PMAN. Șoferii pornesc pe rând tractoarele, ale căror motoare funcționează încontinuu. Mașinile din trafic claxonează în semn de susținere. Șoferi din mai multe mașini strigă: „Suntem cu voi!”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE