Mii de oameni au scandat azi, 3 decembrie 2020, în fața parlamentului: „Jos Dodon!”, „Puterea aparține poporului!”, „Anticipate!”, „Noi suntem poporul!” Protestul a fost provocat de proiectul de lege al socialiștilor, prin care SIS este trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, după ce Dodon a pierdut președinția, iar socialiștii și-au amintit că Republica Moldova este un stat parlamentar. Protestatarilor li s-a alăturat opoziția din parlament și președintele ales, Maia Sandu.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMaia Sandu, președinta aleasă a R. Moldova, a chemat ieri, la ora 10.00, la un protest în fața Parlamentului, „pentru o țară în care este ordine și dreptate”. De asemenea, au participat la protest și reprezentanți ai diferitor partide din opoziția parlamentară și extraparlamentară.
Lumea a început a se aduna la ora 10.00, venind din diferite localități ale republicii.
Oamenii scandau: „Jos Mafia!”, „Noi suntem poporul!”, „Anticipate!”.
Reporterul GAZETEI de Chișinău a discutat cu protestatarii veniți din Anenii Noi, Leova, Hâncești, Drochia, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, pe care i-a întrebat de ce au venit pe timp de ciumă la protest.
„Am venit să luptăm împotriva nedreptății care se face în Republica Moldova. Batjocură de popor. Noi am votat pentru schimbare la 15 noiembrie, dar nu pentru ca cei care azi se află la putere să-și facă mendrele lor. Nu vor să asculte poporul. Să se ducă din parlament! Vrem anticipate!”, ne-a spus Valeriu, 55 de ani, Drochia.
Bărbatul ne-a spus că la protest au venit mulți de la Drochia. „Noi nu vom mai tolera și aștepta acasă. Ne-am adunat și am venit”.
„Măștile pe față și în piață!”
„Am venit pentru că vrem dreptate. Socialiștii din parlament spun că lumea îi vrea în parlament, dar asta nu este adevărat. Noi nu-i vrem pe socialiști în parlament și la putere. Ei au salarii și pensii mari, dar noi trăim cu o pensie de 1000 de lei. Am lucrat la pământ toată viața. Nu am pe ce trăi”, ne-a spus Vera, 60 de ani, din Geamăna, Anenii Noi. Femeia a venit cu soțul la protest.
„Noi nu ne temem nici de ciumă. Am venit că suntem nemulțumiți de traiul pe care-l avem la bătrânețe. Toți trebuia să iasă azi în stradă. Măștile pe față și în piață!”, spunea femeia indignată.
Roman Pușcă, 30 de ani, Chișinău: „Am venit în fața parlamentului alături de mulți oameni care au venit să-și apere votul acordat Maiei Sandu. Mulțimea de fapt este vocea poporului, care nu a reușit azi să vină aici. Parlamentul de azi trebuie să plece. El nu reprezintă poporul”.
Un locuitor din UTA Găgăuzia ne-a spus că găgăuzii trebuie să înțeleagă că moldovenii nu le sunt dușmani.
Timp de o oră s-a adunat și mai multă lume la protest, care scanda: „Noi suntem poporul!”, „Dreptate pentru oameni!” și „Anticipate!”
Protest față de legile antidemocratice
În timp ce mulțimea protesta afară, opoziția din parlament a blocat tribuna, după ce deputații PSRM și ai Partidului „Șor” au lăsat pe ordinea de zi trei proiecte antidemocratice, care au provocat revolta populară: trecerea SIS-lui din subordinea președinției în cea a legislativului, oferirea unui statut special de funcționare în R. Moldova a limbii ruse și anularea Legii antipropagandă.
Majoritatea parlamentară a mai insistat ieri, 3 decembrie, să dezbată alte proiecte de legi care se referă la statutul juridic special pentru UTA Găgăuzia. Și aceste proiecte de legi au fost contestate de opoziție.
De asemenea, deputații PAS și cei ai Platformei DA au cerut și amânarea pentru săptămâna viitoare a proiectelor cu privire la politica bugetar-fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021.
Opoziția și-a motivat poziția prin faptul că acestea nu au reușit să fie analizate îndeajuns și ar conține „scheme de corupție”, fiind și „în detrimentul cetățenilor”.
La protest a venit și Maia Sandu. Mulțimea adunată a aplaudat-o.
„Vă mulțumesc că sunteți aici pentru a apăra democrația și dreptul de a avea o țară în care să ni se facă dreptate, o țară fără corupție și fără sărăcie. Aproape zece luni guvernul lui Dodon a făcut totul pe dos și de aceea avem mulți infectați. Tot din cauza lor suntem nevoiți să ieșim în stradă să ne apărăm votul. Chiar dacă e criză economică, iar oamenii nu au locuri în spitale, majoritatea parlamentară Dodon-Șor se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Am reușit să-l dăm jos pe Plahotniuc și pe Dodon. Acum trebuie să scăpăm de hoții din Parlament. E nevoie de alegeri anticipate”, a spus președintele ales, Maia Sandu.
„Plecați de la putere!”, a scandat mulțimea.
Partidul Socialiștilor și Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat proiectele de legi de pe agenda legislativă, inclusiv cel privind trecerea SIS-ului sub controlul parlamentului.
Speakerul parlamentului a lipsit de la ședință. Aceasta a fost condusă de către socialistul Vlad Bătrîncea. Deputații au votat cu 51 de voturi aprobarea în lectura I și a II-a (finală) proiectul de lege privind trecerea SIS din subordinea președintelui în cea a parlamentului.
Proiectele de legi au fost votate fără dezbateri și runda de întrebări-răspunsuri. Nu au fost numărate măcar voturile.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE