Când vor sosi primele doze de vaccin anti-COVID în R. Moldova? [VIDEO]

2142
0
Imagine simbol, sursa: bangkokpost.com
Imagine simbol, sursa: bangkokpost.com

La un an de la primul caz de COVID-19, în lume a decedat circa 1 milion și jumătate de oameni, iar numărul total de infectați a ajuns la 60 de milioane la nivel mondial. Odată cu perioada rece a anului cifrele cresc și restricțiile devin mai dure. În R. Moldova numărul total de infectați a trecut de 100 de mii și aproape 45% din testele efectuate zilnic sunt pozitive. Purtarea măștilor a devenit deja obligatorie în toate spațiile publice din Chișinău, o regulă pe care mai multe țări o practică de peste o lună.  

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tabloul mondial este plin de contraste, de la proteste împotriva restricțiilor de comportament în spațiile deschise, până la solidarizarea cetățenilor cu scopul de a diminua din presiunea pe sistemul medical și cel social. În Italia domeniul hotelier oferă 20 de mii de locuri pentru izolarea pacienților cu COVID-19, bisericile au pus la dispoziție lăcașele pentru testarea masivă a populației, organizațiile nonguvernamentale adună resurse pentru persoanele nevoiașe, iar cetățenii donează câte un test pentru cei ce nu și-l pot permite.

Câte vaccinuri eficiente există?

Pe lângă toate aceste lupte, de pe fronturile sociale, medicale și economice, toate statele sunt în așteptarea vaccinului anti-COVID-19. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 170 de proiecte în lume care lucrează la crearea vaccinului împotriva coronavirusului.

Pe moment doar câteva vaccinuri au trecut toate fazele de testare. Rezultatele studiilor arată că vaccinul dezvoltat de compania Pfizer și partenerul german BioNTech are o eficiență de aproape 95%. Costurile pentru vaccin vor fi destul de mari, inclusiv din motiv că acestea trebuie transportate la temperatura de minus 70-80 grade Celsius. Un alt vaccin este SPUTNIK V, produs de Federația Rusă, a cărui eficiență a fost crescută la 95%. Acesta nu a trecut însă toate fazele de testare. Al doilea vaccin produs de o companie americană este cel de la Moderna, care are o eficiență de circa 94,5%.

Prețul pentru un vaccin contra COVID-19 variază între 10 și 15,5 euro, în funcție de producătorul farmaceutic. Uniunea Europeană va plăti miliarde de dolari pentru achiziția vaccinurilor. Ursula von der Leyn, președinta Comisiei Europene, a anunțat că UE va cumpăra până la 160 de milioane de doze produse de compania Moderna.

România a făcut plata în avans de 12 milioane de euro pentru vaccin. Totodată, cetățenii R. Moldova vor primi ajutor de la guvernul României, care va beneficia de 1.200.000 de doze din cele 30 de milioane achiziționate de UE, a anunțat Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, într-o postare pe o rețea de socializare.

Declarații politice, fără rezultate?

În R. Moldova discuțiile despre vaccinul anti-COVID-19 au purtat mai mult un caracter politic. Aflându-ne în campanie electorală, ex-președintele Igor Dodon a declarat la începutul lunii septembrie că R. Moldova va beneficia de 100 mii de doze din Federația Rusă, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat din motiv că vaccinul nu a trecut toate fazele de testare. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la fel încă nu a venit cu o declarație oficială privind pașii pe care urmează să-i întreprindă în vederea vaccinării populației.

Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății, a anunțat la începutul lunii octombrie la o emisiune TV că R. Moldova a făcut o solicitare către Alianța Globală pentru vaccinuri și imunizări, dar nu este clar când și cine va beneficia de vaccinuri.

Când va fi vaccinul în R. Moldova?

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ne-a răspuns la o solicitare de informație în acest sens. „Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020 cu o scrisoare de intenție semnată de MSMPS, privind intenția de achiziționare a vaccinului anti-COVID-19. COVAX va realiza acest lucru acționând ca o platformă care va sprijini cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri COVID-19, care urmează a fi precalificate de OMS, și negocierea prețurilor. Toate țările participante, indiferent de nivelurile de venit, vor avea acces egal la aceste vaccinuri odată ce acestea vor fi dezvoltate. Scopul inițial este de a avea la dispoziție 2 miliarde de doze disponibile până la sfârșitul anului 2021, care ar trebui să fie suficiente pentru a proteja persoanele vulnerabile și cu risc ridicat, precum și lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie.”

În prezent, autoritățile publice centrale din R. Moldova sunt la etapa de elaborare a unei cereri de vaccin împotriva coronavirusului, care va fi expediată în luna decembrie către GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări).

„De vaccin vor beneficia în mod prioritar lucrătorii medicali și grupurile de risc sporit precum lucrătorii MAI, FA, Educație, persoanele cu maladii cronice etc., mai exact 20% din populația R. Moldova, adică circa 700 mii de persoane”, comunică MSMSP.

Totodată, ministerul informează că pe moment sunt elaborate și se află în diferite faze de examinare și aprobare următoarele vaccinuri anti-COVID:

  • ”Moderna”, mRNA, faza 3, noiembrie 2020, aprobare martie 2021 (SUA)
  • ”Novovaz”, pe bază de proteine, faza 3, decembrie 2020, aprobare februarie 2021 (SUA)
  • ”Pfizer”, mRNA, faza 3, noiembrie 2020, aprobare februarie 2021 (SUA)
  • ”Jansen-J”, vector, faza 3, ianuarie 2021, aprobare aprilie 2021 (SUA)
  • ”AstraZeneca”, vector, faza 3, decembrie 2020, aprobare martie 2021 (Marea Britanie)
  • ”Sputnic V”, vector, faza 3, noiembrie 2020, aprobare februarie 2021 (Federația Rusă)
  • ”Sinovac”, inactivat, faza 3, noiembrie 2020, aprobare ianuarie 2021 (China)

Selecția vaccinului pe criterii geopolitice și percepția societății

Între timp, am efectuat o vizită la o piață din Chișinău pentru a afla care este percepția cetățenilor cu privire la vaccinarea împotriva virusului COVID-19. Într-o dimineață rece de sfârșit de noiembrie, vânzătorii, unii cu masca sub nas, alții sub barbă, își așteptau cumpărătorii. La intrare un angajat al pieței mi-a măsurat temperatura, apoi am trecut mai departe cu camera video.

Din cele aproape 20 de persoane cu care am vorbit, doar trei ne-au spus că așteaptă vaccinul. De la restul am primit replici negative, precum că nu cred în vaccin, că sunt și așa sănătoși și că e mai bine să-și aștepte moartea decât să accepte vaccinul.

Având în vedere numărul enorm de știri false și de dezinformări manipulatorii răspândite de unele media, răspunsurile negative erau de așteptat. În contextul declarațiilor politice cu referire la țara care ne va oferi dozele, la fel există opinii diverse. Unii cetățeni se vor vaccina pe criteriu geopolitic, în funcție de țara de unde va veni doza, de la est sau de la vest.

„Desigur că voi accepta să fiu vaccinat. Care va fi mai bun, acela să mi-l facă”, ne-a spus un vânzător. „Voi accepta vaccinul care va fi testat mai bine. E important ca statul să-și apere cetățenii și să asigure vaccinul gratuit”, a adăugat altul.

Această divizare și neîncredere a cetățenilor referitor la acceptarea vaccinului împotriva COVID-19 vine drept răspuns la metodele și limbajul de comunicare ale autorităților publice centrale cu cetățenii pe timp de pandemie. Medicii și epidemiologii spun la unison că vaccinarea masivă a populației este extrem de importantă în dezvoltarea imunității și răspândirea virusului COVID-19. În continuare, pe lângă identificarea resurselor financiare pentru achiziționarea unui număr suficient de doze, sunt importante campaniile de informare a societății din partea tuturor guvernelor lumii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE