Epopeea de la Moldasig continuă

1200
0

Tentativele lui Veaceslav Platon de a prelua controlul societății de asigurări Moldasig, despre care am scris săptămâna trecută, au continuat, încheindu-se cu reinstituirea administrării companiei de către CNPF.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După cum era de așteptat, încercările lui Platon de a controla Moldasig nu s-au potolit după ce la începutul săptămânii trecute Comisia Națională a Pieței Financiare a instituit mai multe restricții pentru conducerea ei, numită printr-o decizie judecătorească în data de 6 noiembrie, în spatele căreia s-ar afla controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Deputat PAS reclamă ilegalitatea numirii de către judecată a administrării Moldasig

Astfel, prin decizia din 6 noiembrie, Wesna LTD, fost acționar Moldasig, cu un pachet de doar 4,99% din acțiuni, a fost abilitată să gestioneze temporar 65,03% din acțiunile societății, în valoare totală de peste 45 de milioane de lei, prin intermediul Altimeea SRL, dar și managementul companiei, prin Confidential – Audit SRL.

Potrivit unei sesizări la procuratură, depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, există o bănuială rezonabilă că ”încheierea din 6 noiembrie a Judecătoarei Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), a fost pronunțată cu bună știință contrar legii”.

Alaiba a cerut sancționarea judecătoarei și stabilirea legalității deciziei. Totodată, deputatul a clasificat acțiunea drept preluare ostilă sau atac raider. ”Aceste acțiuni, după formă și caracter, par a fi o schemă clasică de preluare ostilă a afacerii (așa-zisul atac raider) prin care sunt preluate abuziv și arbitrar acțiunile unei companii, fiind utilizate un șir de scheme frauduloase”.

Platon iese în prim-plan

După această acțiune a deputatului, a ieșit la rampă și Veaceslav Platon, care a postat pe pagina sa de Facebook o declarație prin care îl atacă virulent pe Alaiba, învinuindu-l că ar promova interese obscure.

”Nu v-ați obosit să intrați în esența litigiului, când proprietarii recuperează propriile acțiuni, acestea fiind acțiuni de tezaur, care nu aparțin nimănui”, spune Platon, dând de înțeles că el doar recuperează ce i s-a luat pe nedrept.

Acesta îi reproșează deputatului că nu prea excelează în activitatea de legiuitor însă este preocupat de păstrarea de către Plahotniuc a proprietății, promițându-i acestuia dovezi cum Plahotniuc a modificat legislația, cum a speriat oamenii și cum a falsificat documentele pentru a anula acțiunile proprietarilor și pentru ca în final să pună mâna pe Moldasig.

Deși nu o spune deschis, Veaceslav Platon dă de înțeles că el ar fi proprietarul de drept al acestor acțiuni și că ar fi în drept să-și recupereze proprietatea.

Cum s-au schimbat acționarii timp de 18 ani

Pentru a înțelege originile litigiului, trebuie să privim iarăși în istoria companiei. La fondarea sa în 2002, Moldasig aparținea în proporție de 100% statului prin intermediul defunctei Bănci de Economii, care deținea 51%, prin ÎS Calea Ferată a Moldovei – 25% și prin ÎS Poșta Moldovei – 24%.

 

În 2008, un off-shore din Cipru în spatele căruia s-ar fi aflat interesele lui Oleg, fiul lui Vladimir Voronin, și ale lui Vladimir Plahotniuc, subscrie la o majorare de capital în valoare de 48 de milioane de lei și preia 80% din acțiunile Moldasig. De remarcat că majorarea au decis-o acționarii și a autorizat-o CNPF. Astfel statul a pierdut controlul într-o societate pe acțiuni destul de profitabilă în acel moment.

În 2012, a fost demarat un dosar penal pe marginea acestui caz, iar autoritățile au cerut revenirea acțiunilor în posesia acționarilor inițiali.

Doar că dosarul deschis în mai 2012 n-a mai fost finalizat deoarece, la doar două luni, adică în iulie 2012, cele 80% din acțiuni sunt vândute în schimbul a deja 16 milioane de dolari. Cine au fost cumpărătorii?

În cadrul unei emisiuni recente la TV8, fiind întrebat care îi sunt interesele la Moldasig de reacționează atât de virulent la evoluțiile din jurul companiei, Platon a recunoscut că a fost printre cumpărători.

„În 2012, eu și un grup de parteneri am cumpărat 80% din acțiunile de la Moldasig. Atunci și acum nu au fost și nu sunt pretenții. Eu am avut 5%, ceilalți 75%”, spune Platon, confirmând astfel că este printre proprietarii societății negând însă orice afiliere cu ceilalți acționari.

Ulterior, a fost modificată legea cu privire la Comisia Națională a Pieței Financiare, iar una din prevederile noi presupunea că, dacă există afiliere între acționari și ei nu fac o declarație în acest sens, acțiunile lor urmează a fi blocate. Potrivit lui Platon, această prevedere ar fi fost o capcană a lui Plahotniuc pentru a pune mâna pe Moldasig.

De menționat însă că modificările legii se refereau la sporirea transparenței  acționarilor, un deziderat comun pentru întreaga piață de capital după furtul miliardului din 2014. Ca și în cazul băncilor, companiile de asigurări trebuia să arate cine sunt beneficiarii finali ai acțiunilor. Și așa cum, în cazul Moldasig dar și al celorlalte două companii ale lui Platon, Asito și Aliance Insurance Group, nu s-a mai făcut lumină în privința acționarilor, CNPF a blocat acțiunile acestora încă în 2016.

Acestea ulterior au fost transformate în acțiuni de tezaur, adică acțiuni ce aparțin companiei. Ce-i drept, Comisia urma să vândă acțiunile respective la licitații și să întoarcă banii acționarilor deposedați. Vânzarea nu s-a mai întâmplat deoarece nu s-au găsit cumpărători pentru acțiunile aflate în litigiu. Potrivit regulamentelor, dacă acțiunile nu se vând inițial, la licitațiile următoare prețul lor este scăzut constant. Astfel, către iunie 2019,  prețul pentru pachetul de acțiuni al Moldasig ajunsese unul derizoriu, atunci fiind luată decizia de a institui administrarea CNPF asupra companiei. După un an de administrare CNPF, timp în care Veaceslav Platon a ieșit din pușcărie, au început evenimentele actuale, prin care acesta spune că își restabilește proprietatea de care a fost deposedat.

CNPF: Platon n-a fost niciodată acționar Moldasig

De altfel, CNPF a anunțat că Veaceslav Platon n-a figurat niciodată printre acționarii Moldasig. În replică, acesta a acuzat CNPF de lipsă de profesionalism dacă nu au putut să constate acest fapt. Replica este destul de deplasată, or înșiși acționarii sunt obligați să se prezinte drept proprietari de fapt ai acțiunilor.

Referitor la acest șir de preluări Dumitru Alaiba a menționat că pentru el nu contează lupta dintre Platon, Plahotniuc sau Șor. „Ei au făcut afaceri împreună, acum se războiesc, dar, cine știe, poate se împacă și vor mai face afaceri peste alți 5-10 ani. Pe noi trebuie să ne intereseze statul și cum protejăm supremația legii, cum disciplinăm un judecător care emite încheieri clar ilegale, cum pedepsim acțiunile ilegale sau insuficiente ale funcționarilor din diferite instituții de reglementare”, a conchis deputatul.

La finele săptămânii trecute, CNPF a preluat din nou controlul Moldasig. „Regulatorul, întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații Moldasig SA, a decis Instituirea administrării speciale provizorii a asigurătorului, până la numirea unui administrator special”, se spune în decizia autorității.

Mingea e în terenul lui Platon.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE