PSRM a scos morcovul geopolitic

1539
0

După înfrângerea lamentabilă a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, PSRM și-a convocat Consiliul Republican în cadrul căruia au fost adoptate niște obiective prorusești agresive, dintre care acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și anularea legii antipropagandă. În opinia comentatorilor politici, aceste obiective – greu de realizat pentru PSRM – nu reprezintă decât niște promisiuni electorale pentru a refideliza electoratul prorus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Acordarea statutului special de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, anularea interzicerii propagandei la posturile TV rusești și păstrarea cursului politicii externe promovat de guvernarea socialistă, continuarea proiectelor sociale, demarate, de fapt, de guvernarea PDM, „Drumuri bune” și „Prima casă” – acestea sunt obiectivele stabilite de socialiști pentru viitorul imediat, după pierderea alegerilor prezidențiale de către liderul lor informal, Igor Dodon.

Colegii lui Igor Dodon din PSRM au manifestat indulgență față de rezultatele acestuia în cursa electorală. Mai exact, Consiliul Republican al PSRM, reunit pe 17 noiembrie, a calificat scorul obținut de președintele în exercițiu drept unul „încurajator”, „aproape egal cu al câștigătorului”, „pe fundalul crizei pandemice COVID-19 și al secetei, care au lovit dur agricultorii și întreaga economie”.

Un rezultat „încurajator” pentru Dodon

Rezultatul obținut de candidatul susținut de socialiști în țară, aproape egal cu al câștigătorului, cu o diferență minimă de 27.000 voturi, este unul încurajator”, se subliniază în comunicatul PSRM.

De fapt, conform rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 57,72% (943.006) de voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,28% (690.615) de voturi. Prin urmare, diferența dintre cei doi candidați este de peste 252.000 de voturi.

Nicio voce critică nu a fost auzită în gruparea socialistă, ceea ce demonstrează că nu există facțiuni în această formațiune. Singurele critici la adresa prestației lui Igor Dodon au venit de la Moscova, de la experții „Radio Svoboda”.

Dodon nu a pierdut pentru că a ruinat economia, el a pierdut pentru că a plictisit [cetățenii]. A apărut un candidat capabil de concurență, Maia Sandu, care nu s-a manifestat cu nimic rău, nu a luat niciun kuliok în mână”, a observat comentatorul politic Serghei Javoronkov.

Marșurile cu drapele roșii din ajunul turului doi al alegerilor, precum și mitingurile și cortegiile de mașini, au fost calificate de jurnalista Elena Rîkovțeva drept „anacronice” și „înapoiate”.

Marșurile cu steaguri, acțiuni electorale depășite

Prin urmare, odată depășit eșecul lui Dodon în alegerile de duminică, PSRM a recurs la o agendă prorusească agresivă geopolitică, accente din discursul socialist ce estompează problemele de sănătate publică și social-economice.

Consiliul Republican al PSRM își propune să elimine „cenzura” aplicată posturile TV retransmise din Federația Rusă. Această lege are despre scop să contracareze propaganda rusă în audiovizualul din Republica Moldova.

Conform acestei legi, toate programele informative, analitice, militare și politice din statele care nu au aderat la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră nu sunt retransmise în Republica Moldova. În 2018, președintele Dodon a fost suspendat pentru faptul că a refuzat să promulge aceste modificări la Codul audiovizual.

Obiective electorale, greu de îndeplinit”

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că, prin aceste obiective, PSRM s-ar pregăti, de fapt, de alegeri. În contextul dezastrului electoral al lui Dodon, observă el, socialiștii se tem că înfrângerea lui Dodon se va răsfrânge asupra rezultatelor obținute de formațiune în viitoarele alegeri.

Eu cred că ei nu își mai doresc anticipate, ei vor ca acest scrutin să fie îndepărtat cât mai mult posibil, dar nu totul depinde ei. Acum ei vor să se pună bine cu electoratul filorus”, spune comentatorul.

Domnul Dodon s-a dovedit un demagog și colegii încearcă acum să compenseze această demagogie cu alte promisiuni electorale, care sunt la fel de greu de îndeplinit. Aceste obiective pot fi îndeplinite doar aflându-te la guvernare, dar ei pot doar să coopteze deputații din fostul grup Pro-Moldova și Partidul Șor.”

La rândul său, comentatorul Ion Tăbârță califică aceste obiective drept geopolitice, care scindează societatea. „Ei au înțeles greșit că accentele pe probleme social-economice nu au avut rezultatul scontat în primul tur. În al doilea tur, ei au trecut la mesaje geopolitice și la atacuri la adresa Maiei Sandu, care au dus la un eșec și mai mare”, menționează observatorul.

O abordare care scindează societatea

Ceea ce face acum PSRM revine în albia geopoliticului, voind să recupereze electoratul de stânga pe care consideră că l-a pierdut după apariția Partidului Șor și a formațiunii Partidul Nostru.”

Ceea ce s-a întâmplat duminică – votul diasporei – este un semnal că structura electoratului a suferit modificări. Diaspora a început să schimbe tendințele în electorat, cel de dreapta nu mai este inferior celui de stânga.”

Delegații socialiști la Consiliul republican au stabilit că orice destabilizare politică poate să afecteze și mai mult economia statului, iar aceasta va provoca o criză socială, ale căror costuri vor fi imense pentru cetățenii Republicii Moldova.

Trebuie spus că formațiunile politice parlamentare – Platforma DA, PAS și PDM – au refuzat discuțiile cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, despre evitarea crizei politice în Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE