Platon încearcă să-și refacă imperiul financiar

1125
0
Veaceslav Platon

În timp ce toată lumea era cu ochii pe campania electorală, pe piața de asigurări se derulau niște evenimente destul de interesante, care ar reprezenta o tentativă a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon de a prelua controlul societății de asigurări Moldasig.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, eliberat din pușcărie în luna iunie curent, ar încerca să-și refacă imperiul financiar pe care l-a avut până la confruntarea sa cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care a și tras sforile pentru a-l băga la răcoare în 2018.

Tentativă eșuată la Victoriabank

În luna august, la sugestia lui Platon a fost făcută o tentativă de a crea dificultăți majore băncii Victoriabank. Banca respectivă aparținuse cândva acestuia, însă, după mai multe schimbări ale proprietarilor, printre care s-a numărat și Plahotniuc, a ajuns în sfârșit la un acționar credibil la începutul lui 2018. Ea a ajuns să fie deținută printr-un pachet de acțiuni în mărime de 72,19% de consorțiul VB Investment Holding B.V. format din grupul românesc Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cu puțin timp înainte de eliberarea sa din pușcărie, în cadrul unei discuții cu procurorul general Alexandr Stoianoglo (filmată pe ascuns), Platon îi explica acestuia cum poate fi preluată Victoriabank. Și doar peste câteva săptămâni, la începutul lunii august, Judecătoria Centru a capitalei a autorizat punerea sub sechestru a autoturismelor, bunurilor imobile, valorilor mobiliare de stat și valorilor nominale ale Victoriabank în valoare totală de circa 2,3 miliarde de lei.

Atacul asupra Victoriabank s-a mai potolit după ce și-au manifestat îngrijorarea mai mulți ambasadori, dar și Fondul Monetar Internațional, de la care guvernul aspiră să obțină o finanțare de 550 de milioane de dolari în cadrul unui nou program de colaborare.

Își pune oamenii în fruntea Moldasig

Iată că Platon ar încerca să preia controlul asupra unei alte companii, de această data de asigurări, care, la fel, îi aparținuse cu câțiva ani în urmă.

La începutul săptămânii trecute, publicația specializată în piața asigurărilor, xprimm.md , scria că oamenii lui Platon preiau controlul companiei.

Oamenii lui Veaceslav Platon, însoțiți de agenți de pază a unei agenții private, au intrat luni, 9 noiembrie, în sediul companiei, înlăturând personalul cu funcții de răspundere și instalând alte persoane, inclusiv dintre cele care s-au „manifestat” prin gestiune păguboasă în cadrul unor companii de asigurări, cum ar fi ASITO SA”, scrie publicația cu referire la „surse din piață”.

Istoria schimbărilor de la Moldasig

De fapt, Moldasig a făcut anterior parte dintr-un vast imperiu de afaceri al lui Platon, care a început să se zdruncine după ce la butoane în Republica Moldova a ajuns Vladimir Plahotniuc. Mai cu seamă, această prăbușire s-a intensificat în 2016, când Platon a fost arestat pentru ca, ulterior, în 2018, să fie condamnat la 18 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani.

Și așa cum Platon nu a recunoscut la cerința Comisiei Naționale că ar fi proprietarul a circa 80% din acțiunile Moldasig, a pierdut acest pachet de acțiuni.

Iată cum s-a întâmplat acest lucru: în decembrie 2016, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a suspendat drepturile de acționar ale unui grup de 10 companii care dețineau împreună circa 75% din capitalul Moldasig. Totodată, CNPF le-a obligat să-și vândă acțiunile în decurs de trei luni, pentru că au acționat concertat. Peste câteva luni o decizie similară s-a luat și în cazul unui acționar ce deținea circa 5%. 

Însă acestea nu s-au supus deciziei CNPF, așa că acțiunile lor sunt anulate și emise altele noi, care au și fost scoase la vânzare în trei pachete: de 65%, de aproape 10% și de circa 5%. Doar că doritori să le preia nu s-au mai găsit, așa că în ultimii doi ani prețul lor a scăzut de zece ori: de la 425 de lei pentru o acțiune – în mai 2017, la puțin peste 30 de lei – în 2019. Următoarea tentativă de înstrăinare a celor 80% din acțiuni trebuia să aibă loc între 24 iunie și 28 iunie 2019.

Însă așa cum prețul pachetului de acțiuni a ajuns unul derizoriu, de doar 15 milioane de lei, pe când activele companiei erau de peste 600 milioane de lei, vânzarea a fost sistată. Totodată a fost luată decizia ca statul să rămână în continuare proprietar, să reevalueze Moldasig și s-o vândă la un preț de piață.

Astfel, Moldasig a ajuns să fie gestionată timp de un an și patru luni de un administrator numit de CNPF, Victor Coadă.

Contre dintre CNPF și judecătoria Râșcani

Mandatul acestuia a „expirat” pe data de 6 noiembrie, atunci când Judecătoria sectorului Râșcani al capitalei a dispus suspendarea executării hotărârilor CNPF, prin care a fost numit administratorul.

În schimb, judecata a instituit administrarea provizorie de către două companii de audit.

Astfel, Confidențial Audit a fost desemnată să preia funcția de director executiv, iar funcția de Consiliu a fost preluată de ALTIMEEA, o altă companie de audit.

Iată că acestea au angajat luni, 9 noiembrie, o agenție privată de securitate să scoată din sediul companiei managerii numiți de fostul administrator.

La rândul său, marți, 10 noiembrie, Comisia Naționala a Pieței Financiare a aprobat o Ordonanță, potrivit căreia, până la a aprobarea actualei administrații, conturile bancare ale MOLDASIG vor fi blocate, pentru efectuarea oricărei tranzacții fiind necesar avizul Autorității de Supraveghere.

De asemenea, a interzis efectuarea tranzacțiilor cu activele asigurătorului fără acordul său.

CNPF susține că decizia a fost luată în vederea supravegherii integrității și siguranței activelor „Moldasig” SA, protejării drepturilor și intereselor asiguraților.

Autoritatea de supraveghere a mai dispus „prezentarea informației și documentelor aferente avizării prealabile a persoanei delegate de către „Confidential-Audit” SRL în funcțiile de răspundere ale asigurătorului și persoanelor înaintate de către „Altimeea” SRL pentru exercitarea atribuțiilor de membri ai consiliului societății, potrivit cerințelor de profesionalism și onorabilitate, precum și în condițiile Regulamentului cu privire la cerințele față de persoanele cu funcție de răspundere ale asigurătorilor”.

Ulterior, CNPF a anunțat că a depus recurs împotriva încheierii Judecătoriei Râșcani din 6 noiembrie. Potrivit Comisiei, „încheierea emisă de Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) este neîntemeiată şi ilegală, în legătură cu care fapt urmează a fi casată, dat fiind că instanța de fond a încălcat şi a aplicat greșit normele de drept material, a încălcat normele de procedură în contencios administrativ, a eșuat să administreze probe concludente. În consecință, aprecierile și concluziile instanței de fond expuse în încheiere sunt eronate/denaturate și vin în contradicție cu circumstanțele de fapt ale cauzei”.

Săptămâna aceasta CNPF a completat decizia de sechestru de lunea trecută interzicând, suplimentar, fără acordul prealabil al Comisiei Naționale, efectuarea tranzacțiilor cu activele asigurătorului și activele emitenților, în care Moldasig deține acțiuni și care participă la acoperirea rezervelor tehnice și calculul ratei de solvabilitate.

Deznodământul în această istorie încă urmează.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE