Legea Magnitsky și frica de această Lege

671
0
Veaceslav Negruța

În iulie 2018, un grup de reprezentanți a mai multor organizații ale societății civile au lansat public o inițiativă și un proiect de lege pentru modificarea cadrului legal, numit generic Legea Magnitsky.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Documentul lansat prevedea trei elemente de bază. Primul țintește blocarea accesului la sistemul bancar pentru persoanele care deja s-au manifestat ca infractori pe plan internațional și, respectiv, au devenit indezirabile și au fost incluse în liste internaționale.

O altă prevedere ține de interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele care s-au remarcat prin grave violări ale drepturilor omului și prin sustrageri din sisteme financiare a unor sume importante de bani.

Al treilea element se referă la confiscarea proprietăților dobândite prin fraude sau spălătorie de bani.

În momentul lansării, autorii inițiativei au considerat că adoptarea acestei legi ar putea fi un semn clar pentru comunitatea internațională că R. Moldova înțelege amenințările cu care se confruntă și că este gata, există voință politică, să sancționeze persoanele care sunt implicate direct în fapte reprobabile.

Legea Magnitsky reprezintă un proces de racordare la standarde de integritate. Totul a început după ce, în 2009, avocatul Serghei Magnitsky a fost arestat și deținut în condiții de izolator pentru o perioadă de 358 de zile pentru că s-a opus sistemului federal de urmărire penală din Rusia, protestând contra acțiunilor de fraudare a bugetului federal și de spălare a banilor în valoare de 5,4 miliarde de ruble. Avocatul a sfârșit prin a fi torturat și ucis în izolator fără a avea parte de o justiție independentă.

Ca urmare a acestui caz, multe state au înaintat inițiative de protejare a celor care luptă pentru integritatea sistemelor administrativ-politice. În 2012, Congresul SUA a adoptat o lege a responsabilității dedicată lui Serghei Magnitsky. Apreciind exemplul Congresului american, și parlamentele Canadei, Marii Britaniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei au adoptat legi similare purtând simbolic numele lui Serghei Magnitsky, prin care au impus sancțiuni contra unor persoane concrete pentru acte de corupție, încălcarea drepturilor omului și alte tipuri de infracțiuni.

Urmează acte similare și la nivel de Uniune Europeană.

Republica Moldova are câteva cazuri gen Magnitsky, pentru care merită adoptată o lege similară. Printre acestea, spălarea de bani, fraudarea fondurilor din sistemul bancar, inclusiv din BNM, violarea drepturilor omului, inclusiv în cazul celor șapte profesori turci extrădați ilegal.

Ulterior, această inițiativă a avut susținerea câtorva deputați din Parlamentul de până la 2019, fiind înregistrată și o inițiativă legislativă în acest sens, iar odată cu reformatarea guvernării în iunie 2019, inițiativa respectivă a fost și rămâne parte a pachetului antioligarhic promovat de deputații blocului ACUM. Igor Munteanu, promotorul inițiativei în Parlament, declara că „dacă acest Parlament reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor Republicii Moldova, nu ar trebui să existe niciun partid politic care să se opună acestei inițiative legislative de aliniere a țării la standarde de integritate Magnitsky și la sancționarea persoanelor responsabile.

Un nou apel a fost lansat recent de deputatul Igor Munteanu, în contextul reuniunii unei alianțe europene de deputați naționali, europarlamentari, din mai multe state europene, state membre ale UE și state asociate la UE, la invitația celor mai influente trei grupuri politice. Acestea sunt reprezentate de Petras Auštrevičius, Grupul Renew Europe, Raphaël Glucksmann, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților și Radosław Sikorski, Partidul Popular European (PPE), pentru a discuta situația și progresele proiectului de lege Magnitsky în Parlamentul European (”EU Magnitsky Act”), cazurile cele mai relevante pentru mecanismul european de sancțiuni, în condițiile unei solide mobilizări politice în acest scop).

Igor Munteanu a îndemnat colegii din Parlament să-și confirme public voința de a vota în următoarele săptămâni proiectul de lege Magnitsky, care poate alinia Republica Moldova la standardele internaționale de integritate și de sancționare a persoanelor implicate în infracțiuni grave împotriva drepturilor omului, i.e. prin acțiuni de corupție, spălare de bani etc. Cred că această lege are o semnificație majoră pentru că poate separa și clarifica „apele” între cei care tolerează corupția, spălarea banilor și violatorii de drepturi ale omului, față de cei care-și doresc integritate, lege și ordine în Europa, dar și în RM”, a declarat deputatul.

Legea Magnitsky în Republica Moldova poate demonstra un atașament ferm și categoric față de declarațiile și acțiunile de combatere a corupției la nivel înalt, față de combaterea spălării banilor și penalizarea violatorilor drepturilor omului. Cine-i împotrivă?

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here