La Varnița, combatanții au determinat rezultatul alegerilor

1303
0
Alegeri la Varnița. Turul doi de scrutin. 15 noiembrie. Foto: moldova.europalibera.org

La Varnița, în turul doi al alegerilor prezidențiale, situația a fost deosebit de tensionată. La punctul de control de la intrarea în localitate s-au adunat zeci de oameni: polițiști, combatanți, observatori, reprezentanți ai diferitor partide etc. Aceste persoane au monitorizat transportul rutier și au urmărit ca acesta să nu fie organizat, deoarece, în acest scrutin, CEC a interzis transportarea organizată a alegătorilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Combatanții, prezenți ca de obicei la datorie, au fost cei care și-au notat numerele de înmatriculare ale automobilelor și au avut grijă ca acestea să nu facă curse repetate. Deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că a sesizat totuși că autobuzul de rută nr. 7 făcea curse mult prea dese, presupunând că aducerea organizată a alegătorilor s-a efectuat cu acest autobuz. Socialistul Nicolae Pascaru, prezent și el la Varnița, a infirmat această declarație, precum și faptul că Partidul Socialiștilor ar fi plătit pe cineva ca să voteze.

Oricum, la cele patru secții de votare din Varnița s-au format cozi lungi de alegători din stânga Nistrului. Reporterul GAZETEI de Chișinău a discutat cu unii locuitori ai satului Varnița, care, în alegerile din 15 noiembrie, a fost cea mai fierbinte localitate a R. Moldova. Localnicii, dar și veteranii războiului din anul 1992 au protestat și au fost împotrivă ca la Varnița să ajungă atât de mulți cetățeni transnistreni pe timp de pandemie.

Au fost confirmate puncte de adunare organizată a alegătorilor”

Iacob Cecoi, 62 de ani, profesor de cultură fizică, președinte al Asociației veteranilor de război din Varnița, 1992, consilier local, s-a aflat tot timpul „în teren”, de la 7.00 până la 21.00. „Am notat, împreună cu colegii combatanți, toate numerele de înmatriculare a mijloacelor de transport care veneau dinspre Tighina, pentru a nu permite repetarea curselor.

Avem informație și dovezi clare că numai la Tighina au fost confirmate patru puncte de adunare organizată a alegătorilor. Microbuzele și autobuzele de rută veneau mai des ca de obicei, la un interval de timp foarte scurt care dădea de bănuit, pentru că nu făceau itinerarul complet și încărcau alegătorii de la marginea orașului. Chiar și așa, nu prea le-am permis să încalce legea, pentru Dodon votând la Varnița 3064 de alegători, cu vreo câteva sute mai mult decât în primul tur”, declară Iacob.

Ion, 71 de ani, observator, ne asigură că au fost încălcări, dar și multe tentative de încălcare a regulilor impuse de CEC. „Se vedea că alegătorii vin în mod organizat. Se știe că li s-au dat bani, altfel unii nu ar fi venit și pe jos, direct, pe lângă calea ferată, de la Gara nr. 2 din Tighina”, ne asigură Ion.

Poliția își făcea datoria de… observator pasiv”

Tudor Serbov, 73 de ani, fost primar al comunei Varnița, este sigur că, dacă nu interveneau veteranii de război care au luptat în 1992, rezultatul alegerilor la Varnița era să fie cu totul altul, poate chiar ca în 2016, când au votat vreo 17 mii de alegători transnistreni, aduși și duși cu autocarele.

Ne-am înțeles cu poliția de la Tighina să supraveghem împreună alegerile, ceea ce am și făcut, poliția făcându-și mai mult datoria de observator pasiv, iar combatanții intervenind de fiecare dată și neadmițând, pe cât a fost posibil, încălcările.

Deputații socialiști au fost cei care au chemat mascații, „omonul”, cum se mai zice pe la noi. Au avut loc niște altercații cu îmbrânceli, dar, până la urmă, totul a ieșit bine, datorită curajului și devotamentului celor care au cu adevărat conștiință de neam. Am fost susținuți și de combatanții veniți din Chișinău, Ialoveni, Hâncești, Anenii Noi și din alte localități. Dacă nu erau atât de organizați combatanții, cine știe care era rezultatul alegerilor, nu doar la Varnița, ci și în alte localități de pe malul Nistrului”, afirmă ex-primarul.

Alexandru Costețchi, 47 de ani, observator, este mulțumit de modul în care au decurs alegerile. „A fost totul bine organizat. Transportarea organizată a alegătorilor transnistreni s-a diminuat, pentru că n-am admis încălcări cu duiumul. Știm că unii șoferi de automobile au fost plătiți ca să ia câte patru pasageri, dar cel puțin nu li s-a permis să repete procedura. Știu că și alegătorii au fost plătiți. O doamnă de la noi din Varnița, dar cu domiciliul la Tighina, mi-a recunoscut că a primit 400 de lei. A luat banii, dar a votat pentru Maia Sandu”, susține râzând Alexandru.

Angajații au fost obligați să se ducă la vot”

Boris, 64 de ani, observator, ne spune că poliția nu s-a așteptat la mobilizarea atât de eficientă a combatanților. „Chiar dacă am avut o înțelegere prealabilă cu poliția, oamenii legii nu au întocmit nici un proces-verbal. Mascații au folosit electroșocul, cineva dintre combatanți a fost lovit de un mascat cu bâta de cauciuc pe spate. Am avut impresia că aceștia țineau mai degrabă partea celor care încălcau vădit legea. O încălcare a fost și organizarea alegerilor în liceul local, fără consultarea consiliului local, când covidul bântuie și avem o situație dezastruoasă în această privință”, punctează Boris.

Simion Brânză, 72 de ani, consilier raional, Anenii Noi, recunoaște că primul tur al alegerilor a fost mai lejer. „Socialiștii s-au mobilizat în turul doi. La Tighina, bunăoară, angajații au fost obligați să se ducă la vot și să confirme participarea. Contracararea fărădelegilor a fost aplicată de către combatanți, din rândurile cărora fac și eu parte. Dodon, după ce a avut un comportament destul de arogant în cadrul alegerilor, acum vrea să devină prim-ministru. Obrăznicia sa nu are nicio limită!”, opinează Simion.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE