Citiți în ediția GAZETEI de Chișinău din 20 noiembrie

568
0

În ediția de mâine a publicației „GAZETA de Chișinău” aflați cum sunt „încurajați” cei care rețin un delincvent. Un exemplu elocvent este descris în pagina 4, autor Julieta Savițchi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Deși legea permite oamenilor de rând să rețină infractorii în flagrant pentru a-i preda poliției, mai multe persoane ni s-au plâns că au ajuns pe banca acuzaților după ce au făcut acest lucru. Oamenii spun că au fost puși sub învinuire după ce persoanele reținute au depus plângeri că au fost bătute. Avocații consideră că este un abuz din partea organelor de drept, deoarece nu se consideră infracțiune fapta comisă pentru prevenirea altei infracțiuni.”

„Ecoul mitei de la CNA”(pagina 5) este un alt articol al Julietei Savițchi, unde jurnalista scrie despre funcționarii denunțați că au luat mită de o sută de mii de euro.

Fostul ofițer de investigații de la Centrul Național Anticorupție, Ruslan Harcenco, inculpat în dosarul mitei de o sută de mii de euro de la CNA, i-a denunțat în ședința de judecată pe cei care ar fi luat mita care i se incriminează. Potrivit denunțului, aceștia sunt fostul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, în prezent șef adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău, directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, și fostul șef al Departamentului urmărire penală al CNA, ulterior și director al instituției, Bogdan Zumbreanu. Funcționarii denunțați resping acuzațiile și susțin că este o tactică de apărare folosită de Harcenco pentru a scăpa de pedeapsă.”

La actualitate aflați „Ce pârghii legale are Maia Sandu” (pagina 10) după ce a fost aleasă în funcția de președinte al R. Moldova.  Constituționaliștii vorbesc despre atribuțiile președintelui și când va fi Maia Sandu, noul președinte al R. Moldova, învestită.

Mandatul președintelui începe la data depunerii jurământului în fața poporului, a deputaților și a membrilor Curții Constituționale, în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului. Șeful statului poate fi învestit în funcție cel târziu la 45 de zile după alegerile prezidențiale, depinde de operativitatea Curții Constituționale (CC) care validează mandatul președintelui nou-ales. Maia Sandu ar trebui să fie învestită în funcție până la 24 decembrie”, susține Alexandru Arseni, doctor în drept constituțional.

În paginile ziarului citiți și un articol „Chişinău, 1944. „Ocupat de NKVD”

sau Învingătorii nu pot fi judecați”, scris în baza documentelor din arhivă, autor Alexandru MORARU, istoric-arhivist și publicist.

Când toată populaţia va conştientiza ce anume s-a întâmplat în 1940 şi apoi în 1944, nu se vor mai certa frate cu frate cu ură şi spume la gură ce limbă vorbim şi cine suntem”.

Lectură plăcută!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT