Duminică, 15 noiembrie, în turul doi de scrutin, se vor confrunta Maia Sandu și Igor Dodon. Campania electorală continuă să fie marcată de încălcări ale Codului electoral și de suspiciuni de fraudare a alegerilor. Totodată, se aud voci – vocale, mai ales din afară, în surdină, din interior – care prevestesc revărsarea în stradă a nemulțumirilor acumulate în scorul electoral obținut poimâine.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINENe-am între bat și noi: Cât de reală este punerea în aplicare a unui scenariu după modelul belarus în cazul în care rezultatele celui de al doilea tur sunt atât de strânse încât victoria poate fi disputată fie de o parte, fie de cealaltă? Am întrebat și câțiva analiști și oameni politici. Iată ce ne-au răspuns.
Comentatorul Anatol Țăranu crede că „nu există pericol ca să se producă o destabilizare serioasă, de lungă durată, din partea electoratului lui Dodon. Acest lucru este exclus deoarece opoziția, în persoana Maiei Sandu, n-are cum să falsifice alegerile”. Totuși, dacă alegerile vor fi falsificate în mod total și evident, Țăranu crede că vor avea loc proteste. Amploarea manifestațiilor stradale rămâne sub semnul întrebării, deoarece partea cea mai activă a societății moldovenești este plecată în străinătate.
„R. Moldova nu este Belarus”
În Belarus există un regim dictatorial, în care un lider, instaurat în anul 1994, domină viața politică. În opinia deputatului Octavian Țîcu, lucrurile nu-s comparabile pentru că președintele R. Moldova n-are împuternicirile președintelui Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru a acționa.
„Sunt sigur că alegerile vor fi câștigate de dreapta, mai ales pe fundalul luptelor care se întâmplă acum, iar în eventualitatea fraudărilor masive vor ieși oamenii în piață. Vor fi proteste masive pentru că votul anti-Dodon este masiv. Oamenii vor ieși de pe toate palierele politice, atât cei de pe stânga pe care-i reprezintă Renato Usatîi, cât și cei de pe dreapta. Deja dreapta este consolidată, Partidul Unității Naționale o susține pe Maia Sandu, și va fi la fel de consolidată pentru a-și exprima protestul față de fraudarea acestor alegeri”, consideră Octavian Țîcu.
Și ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotari, crede că situația din R. Moldova este incomparabilă cu situația din Belarus. Viorel Cibotaru spune că „la noi nivelul de democrație, instituțiile democratice s-au dezvoltat suficient ca să nu creăm scenarii apocaliptice”. Acesta nu exclude că ar putea avea loc niște acțiuni de destabilizare a situației, după ce-au fost demascate atâtea încălcări ale Codului electoral, pe care le-a comis Igor Dodon.
Scenariul Dodon-Gaiciuc-Voicu?
Colonelul în rezervă, Andrei Covrig, crede că Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, Covrig susține că sunt posibile tulburări. Acesta ar fi aflat că ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, la finele lunii octombrie a instruit, la Memorialul Eroilor Războiului de pe Nistru, un grup de veterani „docili puterii actuale”. Același lucru, la Vadul lui Vodă, l-ar fi făcut și ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu cu „ai săi”.
„Nu sunt dubii că sunt deja schițate grupurile de manifestanți și echipele de „drujinari”, care vor avea intenția „să salveze patria și statalitatea”. Însă „așa-zisul scenariu Dodon-Gaiciuc-Voicu, nedorit pentru societate, nu va lua foc”. Sunt prea slabi de fire scenariștii, și-apoi, vorba lui Ion Creangă: La plăcinte – înainte, la război – înapoi!”, se arată sigur colonelul Andrei Covrig.
La rândul său, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu își amintește că, „de-a lungul timpului, Aleksandr Lukașenko și-a aruncat rivalii în pușcărie și s-a purtat foarte crâncen cu ei. Iar R. Moldova a avut perioade de timp în care a respirat mai liber și a avut parte de recunoaștere de către public a rolului opoziției care ajunge la guvernare”.
Igor Munteanu spune că „a văzut tendințe care i se par de alertă pentru Comisia Electorală Centrală: actualul șef de stat a profitat din plin de resursele administrative, folosindu-se de resurse nedeclarate la CEC, cum sunt ziarele de la tipografia Universul. Devize foarte generoase plătite unor consultanți/grupuri care au lucrat împotriva adversarului. Aliații din străinătate ai actualului șef de stat au lansat, la nivelul conducerii Federației Ruse, informații despre un maidan moldovenesc. Este obligația serviciilor speciale să se asigure că aceste semnale, zvonuri, n-au un suport real. Nimeni nu intervine în procesul electoral, iar CEC are obligația de a aplica legea”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] Duminică, 15 noiembrie, în turul doi de scrutin, se vor confrunta Maia Sandu și Igor Dodon. Campania electorală continuă să fie marcată de încălcări ale Codului electoral și de suspiciuni de fraudare a alegerilor. Totodată, se aud voci – vocale, mai ales din afară, în surdină, din interior – care prevestesc revărsarea în stradă a nemulțumirilor acumulate în scorul electoral obținut poimâine, transmite gazetadechișinău.md. […]