Reacția cetățenilor din diasporă la discursul de ură al lui Igor Dodon

1935
0
Ilustrație de Angel Boligan
Ilustrație de Angel Boligan

Nu este o noutate că în perioadele electorale unii candidați recurg la arsenalul de instrumente mai mult sau mai puțin lipsite de normele etice pentru a câștiga lupta pentru funcția la care aspiră. Și în această campanie se întâmplă la fel, iar rezultatele alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie l-au scos din zona de control al emoțiilor pe actualul președinte Igor Dodon, care a obținut mai puține voturi decât contracandidata din opoziție, Maia Sandu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La briefingul de marți, 3 noiembrie, candidatul la scaunul de președinte al R. Moldova, Igor Dodon, pe lângă șirul de acuzații către Maia Sandu, a inclus formulări de divizare a societății și marginalizare a alegătorilor din diasporă.

Da, cei din diasporă tot sunt ai noștri, dar ei trăiesc acolo. Da noi le-am dat dreptul de vot și asta e bine, corect, lasă-i să voteze. Dar care vot trebuie să fie decisiv? Noi care locuim în această țară și copiii noștri trebuie să trăiască în R. Moldova? Trebuie să construim drumuri. Trebuie să ridicăm economia sau să ne dăm soarta celora care de zeci de ani nu au fost în R. Moldova și poate nici nu vor să vină?”, a declarat Igor Dodon la conferința de presă din 3 noiembrie.

Peste un miliard de dolari trimiși acasă de diasporă în primele trei trimestre din 2020

Dreptul de vot este asigurat de Constituția Republicii Moldova „Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat”, extras din punctul (1) art. 38. Respectiv, nu este de competența președintelui Igor Dodon de a „da dreptul de vot”, ci este un drept garantat de Constituție.

Conform datelor oficiale publicate pe portalul guvernamental al datelor deschise, aproape 800 mii de cetățeni ai R. Moldova sunt plecați peste hotare, numărul lor este în continuă creștere, iar acest detaliu nu le anulează dreptul de a participa la alegeri. Pentru cetățenii din diasporă au fost deschise 139 de secții de votare și tipărite 556 de mii de buletine de vot. În acest an a fost o prezență record a cetățenilor de peste hotare, la urnele de vot prezentându-se 149840 de alegători.

În contextul pandemiei, când o bună parte din populația republicii se confruntă cu probleme financiare pentru că a rămas fără locuri de muncă din cauza restricțiilor din perioada stării de urgență, iar statul nu e capabil să vină cu un suport real pentru necesitățile vitale ale oamenilor, cetățenii din diasporă au fost cei care au trimis bani familiilor rămase acasă.

Doar în trimestrul III al anului 2020 au fost trimise 423,74 milioane de dolari SUA, cu 109,23 milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019. Conform datelor oficiale oferite de Banca Națională a Moldovei, în primele trei trimestre ale anului 2020, cetățenii moldoveni aflați în străinătate au transferat acasă peste un miliard de dolari SUA.

Tot guvernarea coruptă, delegată de Dodon, m-a făcut pe mine și familia mea să emigrăm”

Ne-am propus să aflăm care este opinia cetățenilor din diasporă și dacă discursul de ură al președintelui Igor Dodon îi va motiva sau demotiva să se prezinte la turul doi din 15 noiembrie.

Domnul Igor Nicolaevici poate ne-ar crede un fel de cetățeni de soiul doi, dar contribuția mea la economia Republicii Moldova e la fel de reală ca a unui cetățean care trăiește pe teritoriul ei. Eu mai trimit bani acasă părinților mei, din care se achită taxe, adică și întreținerea lui Igor Dodon. Nu știu cât de mult va afecta relațiile dintre cei rămași cu cei plecați, dar e sigur că susținătorii lui vor folosi acest argument. Cred că mizează pe electoratul din interiorul republicii prin discursul său dezbinător, pentru că proiectează aversiune față de «dușmanul din afară»”, opinează Gheorghe Eftodi, care lucrează în statul Vermont, SUA.

Astfel de vorbe nu vor dezbina relațiile de familie”

Declarația de ultimă oră a lui Dodon despre diasporă nu se deosebește deloc din punct de vedere al conținutului de alte declarații ale sale. Prefer să rămân surdă la astfel de provocări. Am să votez de câte ori va fi nevoie, cu speranța de a înlătura de la putere pe cei care au adus R. Moldova la cel mai jalnic nivel de trai. Indiferent de locul unde ne aflăm, avem în comun același pământ natal și aceleași drepturi, inclusiv dreptul de vot”, spune Victoria, liber profesionist, Veneția, Italia.

Mesajul lui Igor Dodon mă afectează, fiindcă fac și eu parte din acea diasporă pe care el o detestă. Mi se spune să trăiesc „acolo”, „departe”, ca și cum aș fi ajuns la situația aceasta din propria dorință. Tot guvernarea coruptă, delegată de Dodon, m-a făcut pe mine și familia mea să emigrăm în SUA. Indiferent de ce mesaje ar transmite Dodon, am participat și voi participa la fiecare scrutin. Dreptul de a vota mi-a fost oferit de constituție.

Timp de patru ani am făcut imunitate la astfel de declarații”

E posibil că mesajele sale să creeze o tensiune dintre cetățenii plecați și cei rămași, dar nu la nivelul la care speră. Fiecare dintre prietenii mei au cel puțin o rudă plecată peste hotare, fie un verișor, o mătușă sau chiar ambii părinți. Cu siguranță că astfel de vorbe nu vor dezbina relațiile de familie”, relevă Cristian Butnaru, student la facultatea de Criminologie la Universitatea de Stat din Arizona, SUA.

Consider spusele domnului președinte absolut nefondate. Or, a organizat domnul președinte vreo vizită în diasporă și a vorbit cu cetățenii de peste hotarele țării noastre? Aceste afirmații nu au făcut decât să provoace diaspora să meargă la vot în număr și mai mare. Cred cu desăvârșire că sunt alte mii de tineri, ca și mine, care așteaptă să se întoarcă acasă, așteaptă să se producă schimbarea, iar acest lucru îl putem face cu siguranță cu o diplomă din afară. E comod să se creeze discrepanța asta dintre cetățenii de acasă și cei din diasporă, pentru că pe cei din urmă nu îi puteți cumpăra cu 400 de ruble, nu?”, consideră Olivia Roșca, studentă.

Majoritatea colegilor mei de facultate sunt deja plecați peste hotare”

Igor Dodon a făcut o paralelă prea groasă între noi și cei de acasă. În sens că noi suntem niște trădători că am lăsat țara și am plecat de acolo și că doar cei de acasă merită să voteze. Dar el nu uită că în perioada lui de mandat o mulțime de oameni au plecat de acasă? Majoritatea colegilor mei de facultate sunt deja plecați peste hotare, în Anglia, Spania, Franța, Italia. Noi timp de patru ani am făcut imunitate la astfel de declarații, pentru că s-au vorbit multe despre diasporă. Și așa era să mergem la vot împreună cu toată familia, la fel cum am fost și în primul tur. Acum, după toate cuvintele pe care le-a spus el, cred că vor merge și cei care nu au fost în primul tur”, conchide Mihaela Jeverdan, artistă, Italia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE