Ce s-a întâmplat, de fapt, la 1 noiembrie la Varnița. „N-am admis să se încalce legea”

1446
0
Varnița. 1 noiembrie 2020. Foto: moldova.europalibera.org

La 1 noiembrie mai mulți locuitori din Varnița au protestat în stradă și au încercat să stăvilească valul de cetățeni din regiunea separatistă transnistreană care veneau în mod organizat, cu mijloace de transport ce depășeau opt locuri, la secțiile de votare din această localitate. În 2016, peste 17 mii de transnistreni au putut să voteze la alegerile președintelui R. Moldova, marea majoritate a lor fiind adusă cu autocarele.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru votanții de pe malul stâng al Nistrului s-au deschis de această dată 42 de centre de votare. CEC a interzis transportarea alegătorilor cu autocarele la centrele de votare, însă au fost sesizate încălcări. Am discutat cu locuitori ai satului Varnița și cu persoane din afara localității solicitând opinia acestora privind cele întâmplate pe 1 noiembrie.

Poliția ne urmărea mai mult pe noi”

Tudor Serbov, 73 de ani, fost primar al comunei Varnița între anii 2000-2012, se declară, în primul rând, cetățean al României, al R. Moldova și, nu în ultimul rând, al satului Varnița. „Dacă la alegerile din 2016 au venit cu autocarele și au votat peste 17 mii de cetățeni de peste Nistru, acum i-am mai oprit noi, participanții la războiul din 1992. N-am permis să se încalce legea și au votat doar vreo 2800, cei care au venit cu mijloace de transport proprii. Poliția moldovenească ne urmărea mai degrabă pe noi și nu intervenea când era cazul. Nici administrația publică locală nu ne-a susținut. Altfel s-ar fi gândit dacă trebuie să deschidă o secție de votare în incinta liceului și să expună pericolului de contaminare cu covid copiii”, afirmă ex-primarul.

Zinaida Untilă, 72 de ani, pensionară, fostă profesoară de limba română, a lucrat o viață la școala din localitate și a educat și instruit mai multe generații de absolvenți. „La alegerile prezidențiale din anul 2016 veneau autocarele unul după altul. Au făcut bine veteranii de război, dar și unii cetățeni simpli, că de această dată i-au mai oprit. Atât cât au putut că totuna s-au comis încălcări. Deși sunt la o vârstă care nu-mi permite să fac politică, nu pot fi indiferentă față de ceea ce se întâmplă. Păcat totuși că avem în neamul nostru atâtea cozi de topor care se vând și se cumpără”, declară Zinaida.

Unii știau numai numărul candidatului unde să pună ștampila”

Iacob Cecoi, 62 de ani, profesor de cultură fizică, este indignat de faptul că pretendenții la funcția de președinte nu au putut să se întâlnească cu alegătorii din stânga Nistrului. „La candidați nu le-au dat voie să se întâlnească cu alegătorii, iar aceștia veneau din nou în mod organizat cu mijloace de transport care circulau toată ziua și erau alimentate cu combustibil de la „Șerif”. Unii dintre ei știau numai numărul candidatului unde trebuie să pună ștampila, poate că și numele Dodon. Peste două săptămâni vor dori să repete operația, însă nu le va merge, pentru că-i vom opri din nou și-i vom obliga să respecte legea și să ne respecte”, punctează profesorul.

Simion Brânză, 72 de ani, consilier raional, Anenii Noi: „Nu le-am permis să vină votanților din Transnistria cu autocarele. La fel, ne vom organiza și pe 15 noiembrie. Organele de forță nu manifestă dorința de a nu permite încălcarea legii, de-aceea ne mobilizăm noi, combatanții. Cu părere de rău, a existat și o provocare, dar ne-am descurcat repede, de data aceasta intervenind și poliția”, spune consilierul.

Costețchi Alexandru, 47 de ani, neangajat în câmpul muncii, a fost observator la secția de votare de la liceu din partea Asociației „Forța Veteranilor”. „Unii cetățeni de peste Nistru insistau să voteze fără fișa de buletin. Era clar că ori au mai votat pe undeva, ori au de gând să voteze. Nu le-am permis și mulți dintre ei, în semn de protest, la plecare, aruncau măștile și mănușile direct în curtea școlii”, mărturisește Alexandru.

Dreptatea e de partea noastră”

Dumitru Urâtu, 68 de ani, fost mecanic: „ Am oprit și autocarele de rută, pentru că nu circulau conform orarului. Au venit vreo cinci, toate odată, și ne-am dat seama că-i o încercare de a ne duce de nas și a trece alegători cu duiumul, așa cum s-a întâmplat în 2016. Unii dintre ei întrebau când li se vor da banii și am văzut cu ochii mei cum li se plătea pe ascuns”, confirmă Dumitru.

Valeriu Sava, 60 de ani, agronom, din Chișinău: „N-am putut să stau acasă și am plecat la Varnița. Eu sunt cel căruia provocatorul Mihail Amenberg i-a dat cu gaze lacrimogene în ochi. Sunt participant la războiul din 1992 și m-am dus să-mi ajut camarazii. Așa voi proceda și pe 15 noiembrie, pentru că nu mă tem, iar dreptatea e de partea noastră”, opinează Valeriu.

Nicușor Vrabie, 49 de ani, taximetrist, din Chișinău: „Am ajuns la Varnița și mi-am pus automobilul la bariera din Varnița, alături de mașina deputatului Igor Grosu. Am controlat trecerea alegătorilor. Nu am încălcat nimic și nu ne sperie amenințările cu deschiderea dosarelor penale. Vom fi la datorie și în turul doi”, recunoaște Dumitru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE