Maia Sandu a ieșit învingătoare în primul tur al prezidențialelor

1065
0

Lidera PAS, Maia Sandu (36.16%), a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, devansându-l pe Igor Dodon (32.61%).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Până la această oră, au fost procesate 99,86% din procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare.

Conform datelor preliminare, la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au participat 1 364 597 de alegători.

Maia Sandu se va confrunta în al doilea tur, pe 15 noiembrie, cu preşedintele în exerciţiu Igor Dodon, care a candidat ca independent, susținut de Partidul Socialiștilor.

CEC a prezentat bilanțul preliminar privind rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Conform datelor preliminare, la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au participat 1 364 597 de alegători. În republică, cea mai înaltă prezență s-a înregistrat în raionul Ocnița – 47,41% dintre cetățenii cu drept de vot. Cea mai scăzută rată s-a înregistrat în raionul Basarabeasca – 35,64 %. În mun. Chișinău au votat 292 274 de persoane.

La secțiile de votare deschise pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova ce-și au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, s-au prezentat 14 709 alegători.

La secțiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat la urne 149 840 de alegători. Cea mai activă participare s-a înregistrat în:

  • Republica Italiană – 46 442;
  • Marea Britanie – 16 847;
  • Republica Franceză – 15 616;
  • Germania – 12 924;
  • România – 12 912;
  • Irlanda – 7 046;
  • SUA – 5 755;
  • Federația Rusă – 5603;
  • Spania – 4300.

În topul secțiilor unde s-au prezentat la vot cei mai mulți alegători se regăsesc două secții de votare din Londra, Marea Britanie – 4 262 și, respectiv, 3 471 de alegători, secția de votare din Montreuil, Republica Franceză – 3 471 de alegători și secția din Frankfurt pe Main, Germania, – 3 315 de alegători.

Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul-verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior, CEC va anunța rezultatele finale ale scrutinului.

Totodată, în condițiile Codului electoral, în cazul în care niciunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur de scrutin, data fiind stabilită de CEC.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE