Mita de la CNA – 36 de ședințe de judecată fără un rezultat (VIDEO)

1957
0
Ruslan Harcenco

La mai bine de patru ani de la reținerea pentru o presupusă luare de mită de 100 de mii de euro, fostul ofițer pentru investigații operative din cadrul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Harcenco, este gata să declare în instanță cine sunt foștii săi superiori la care ar fi ajuns banii. Harcenco pledează în continuare nevinovat și susține că este victima unui dosar fabricat, chiar dacă a picat testul la poligraf. Fostul ofițer se declară încrezător în promisiunile actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo, că-i va scăpa de pușcărie pe toți cei cu dosare fabricate pe criterii politice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În mai 2016, CNA anunța despre reținerea președintelui Federației de Baschet din Republica Moldova, Octavian Vucol, și a doi presupuși complici de ai săi, un antreprenor și un electrician. Cei trei erau învinuiți de implementarea unei scheme prin care ar fi deposedat, prin înșelăciune, un cetățean al Slovaciei de 210 mii de euro.

Pretinsa escrocherie de la care au început necazurile lui Harcenco

Procurorii susțin că anume Octavian Vucol este cel care l-ar fi convins pe cetățeanul slovac să investească 340.000 de euro pentru construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet. După cum au stabilit anchetatorii, Federația de Baschet nu planifica și nici nu avea posibilitatea de a realiza acest proiect. Mai mult, nu avea niciun drept asupra terenului de 0,4 ha pe care, chipurile, urma să fie construit complexul sportiv. De asemenea, nu dispunea nici de certificatul de urbanism, cu atât mai mult de autorizația de construire, documente absolut necesare pentru edificarea unei construcții.

Octavian Vucol

Astfel, slovacul a transferat pe conturile Federaţiei de Baschet din Moldova 210.000 de euro, bani în numerar, în calitate de avans pentru începerea lucrărilor de proiectare a complexului sportiv.

Dosarul a ajuns în gestiunea magistratului Constantin Roșca de la Judecătoria Chișinău, iar prima ședință a avut loc pe data de 13 iulie 2016. De atunci au fost numite 93 de ședințe, dar majoritatea din ele au fost amânate din diferite motive. Dosarul se află la etapa audierii inculpaților, iar următoarea ședință a fost programată pentru data de 3 noiembrie.

Intervenția diplomatului slovac și reținerea ofițerului CNA

La scurt timp după reținerea lui Vucol, pe 3 iunie 2016, a fost reținut Ruslan Harcenco, suspectat că ar fi luat de la Vucol, cu aproape jumătate de an înainte de reținerea sa, o sută de mii de euro, pentru mușamalizarea dosarului. Denunțul, potrivit procurorilor, ar fi fost făcut de Vucol chiar din izolatorul CNA.

Surse din cadrul instituției ne-au comunicat că, de fapt, reținerea lui Vucol, iar mai apoi a lui Harcenco nu au fost întâmplătoare. Directorul CNA din perioada respectivă, Viorel Chetraru, ar fi intervenit personal după ce la el în audiență ar fi venit ambasadorul Slovaciei. Diplomatul ar fi intervenit în urma plângerii conaționalului său că cei de la CNA au lăsat dosarul său pe linie moartă, iar cineva chiar ar fi luat mită pentru asta.

Probele invocate și schema rămasă neelucidată

Ruslan Harcenco a pledat nevinovat chiar de la început. Deja trecuse jumătate de an din momentul comiterii infracțiunii incriminate, iar despre principala probă într-un dosar de corupție, flagrantul, nici nu putea fi vorba.

Astfel, principala probă a fost urmărirea traseului telefonului mobil al ofițerului, care a coincis după locație cu declarațiile făcute de Vucol. Totodată, a fost organizată și o confruntare dintre Harcenco și Vucol.

Procurorii bănuiau că Ruslan Harcenco ar fi fost doar executorul, iar grosul banilor ar fi ajuns la unul din șefii săi și la un procuror anticorupție. Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupţie din perioada respectivă, declara presei că nu exclude că în acest caz ar mai putea fi implicat cineva din CNA şi că denunţul ar putea fi o răzbunare din partea lui Vucol. 

Investigăm cazul sub două aspecte şi nu excludem că ar putea fi o răzbunare din partea denunţătorului. Pe de altă parte, dacă faptele se vor adeveri, vom verifica dacă au fost implicaţi şi alţi angajaţi de la CNA. Mă îndoiesc că o sumă atât de mare a fost luată de un singur om”, a spus atunci Viorel Morari.

Poziția lui Harcenco rămânea neclintită și acesta a acceptat provocarea de a fi testat la poligraf. Ofițerul a picat testul, dar oricum a respins acuzațiile și nu i-a denunțat pe presupușii complici.

Ruslan Harcenco, gata să facă declarații despre beneficiarul celor o sută de mii de euro

La ședința din 26 octombrie 2020, Ruslan Harcenco era gata să facă declarații în instanță despre cine ar sta în spatele mitei de 100 de mii de euro. Avocatul Igor Hlopețchi a înaintat instanței un demers în care a solicitat ca ședința de judecată să fie înregistrată video, ca ulterior să fie exclusă orice bănuială în privința autenticității declarațiilor.

Președintele completului de judecată, Ștefan Corcea, a admis demersul, dar a amânat ședința pe motiv că instanța nu era pregătită momentan pentru înregistrarea video.

Ce ne-a dezvăluit Ruslan Harcenco

Imediat după ce a părăsit sediul instanței, Ruslan Harcenco ne-a făcut câteva dezvăluiri, dar s-a abținut să ne ofere și nume concrete, ca fiind „prematur”.

Se ascunde adevărul din dosar, se ascunde adevărul despre persoanele implicate, precum și modalitatea în care au fost extorcați banii aceștia. Dar, din informațiile care sunt, noi cunoaștem deja cine e implicat în extorcarea banilor, cine și cum, din cadrul colegilor din CNA, dar și din cadrul Procuraturii Anticorupție, a făcut asta”, a spus ofițerul.

Întrebat dacă persoanele respective activează în continuare în cele două instituții, Harcenco a declarat că au rămas câțiva, dar majoritatea s-au transferat în alte instituții.

În ajutor lui Harcenco i-a venit avocatul său, care a spus că examinarea dosarului se tergiversează, iar asupra sa și a clientului său se fac presiuni.

Este un dosar fabricat, iar examinarea în instanță se tergiversează. Au fost schimbate deja trei complete de judecată, iar examinarea se află la etapa audierii inculpatului. Avocații au fost amenințați cu răfuiala fizică. La etapa urmăririi penale, în timp ce clientul meu se afla în izolator, la el au fost trimise persoane neautorizate, care i-au cerut să ia asupra sa întreaga vină. Ca ulterior să-și ușureze muncă și să-și ascundă incompetența profesională în acest dosar. S-au efectuat percheziții la clientul meu și nu au fost găsite cele o sută de mii de euro. Pentru că nu le-a luat el. Dar prin acest dosar fabricat s-a încercat să fie acoperiți cei care au luat de fapt banii.

Ce spun procurorii

Elena Cazacov, acuzatoarea în dosarul Harcenco, ne-a declarat că cercetarea judecătorească continuă, iar inculpatul nu se află în lista celor cu dosare pretins fabricate. Procurora a respins acuzațiile fostului angajat al CNA că ar fi fost obligat să treacă testul la poligraf și a precizat că de fapt inițiativa a venit din partea sa.

L-am contactat și pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care ne-a declarat că există probe suficiente care să-l incrimineze pe Harcenco, însă nu crede că acesta este vinovatul principal. „Știu că nu e un om rău și este un bun profesionist. Chiar el a cerut să fie testat la poligraf, dar rezultatul a fost în defavoarea lui. Eu bănuiam că a fost folosit, mai bine zis a fost executorul șefilor săi. Suspiciunile duceau la un șef de direcție de la CNA și un procuror anticorupție. Dar Ruslan Harcenco nu a dorit să colaboreze cu noi, nu a spus nici un nume pe durata anchetei”, a precizat Morari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE