Judocanul P. Pelivan și-a adjudecat „bronzul” la Grand Slam Budapesta

1182
0
Petru Pelivan pe podiumul de premiere la Grand Slam Budapesta 2020 (primul din dreapta)

Reluarea sezonului sportiv de judo s-a dovedit de bun augur pentru atletul moldovean Petru Pelivan. Judocanul nostru de 20 de ani, într-un stil impresionant, de un spectacol deosebit, a reușit să câștige medalia de bronz la Grand Slamul de la Budapesta (Ungaria), competiție desfășurată în perioada 23-25 octombrie curent. Pe parcursul turneului el a învins, în limitele categoriei de greutate de până la 73 de kilograme, doi campioni continentali şi un câştigător al Jocurilor Europene.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În prima sa luptă din cadrul turneului, disputată la 24 octombrie, absolventul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău l-a înfruntat pe reprezentantul gazdelor, Botond Toth, pe care a reușit să-l surclaseze într-o partidă extrem de încrâncenată, în timpul suplimentar, la punctul de aur (Golden score).

Prestanţă şi caracter

În optimi de finală, Petru Pelivan l-a avut drept adversar pe câștigătorul ediției precedente a Grand Prix-ului de la Budapesta, kosovarul de 24 de ani, Akil Gjakova, campion european la tineret Under-23 în 2018. Cu două minute înainte de expirarea timpului regulamentar, mai experimentatul adversar a preluat conducerea. Însă antrenorul selecționatei Moldovei, Valeriu Duminică, a contestat decizia arbitrului, reluarea dându-i câştig de cauză; scorul deveni iarăși 0-0. Sportivul nostru avea deja două avertizări (shido), riscând să fie penalizat (hansoku-make). Spre meritul lui, el nu s-a lăsat nicio clipă intimidat de oponentul lui mult mai titrat, ținându-l într-un șah permanent.

Prestația ofensivă și plină de energie a judocanului nostru a adus roadele scontate. Când mai rămânea un minut până la finalul confruntării, Petru reuși un procedeu de waza-ari, preluând conducerea. Akil Gjakova făcu câteva încercări disperate de a întoarce soarta partidei, însă sportivul nostru a dat dovadă de caracter și calități volitive remarcabile, dejucând intențiile adversarului şi epuizându-l într-o luptă de uzură. Iar cu opt secunde înainte de final, P. Pelivan intui o mișcare ofensivă a kosovarului și-l surprinse pe contraatac, câștigând prin ippon (procedeu ce-ți aduce instantaneu victoria)!

În sferturi, judocanul nostru a cedat în faţa canadianului de 27 de ani Arthur Margelidon. Lipsa de experienţă şi-a spus de astă dată cuvântul: deşi conducea pe final de meci, Petru Pelivan a riscat nejustificat, fiind surprins la un procedeu de campionul continentului american. În recalificări, conaţionalul nostru l-a întâlnit pe reprezentantul Uzbekistanului, Khikmatillokh Turaev, un sportiv de 25 de ani, care în 2019 a fost medaliat cu bronz la Campionatul Asiei şi la Universiada Mondială de la Napoli. Petru a învins înainte de expirarea timpului regulamentar, prin hansoku-make (penalizarea directă a adversarului).

Strălucire cu irizații de bronz

Însă cea mai dificilă luptă s-a dovedit a fi cea în vederea obţinerii distincției de bronz. Pentru dreptul de a urca pe podium, compatriotul nostru a dat piept cu redutabilul suedez de 27 de ani, Tommy Macias, câştigător al Jocurilor Europene de la Minsk 2019, dublu premiant cu bronz la campionate continentale, locul 7 în ierarhia mondială. Ambii judoka au trecut rapid peste faza tatonărilor, fiecare încercând să-şi surprindă adversarul. Mai întâi acest lucru îi reuşi lui Petru Pelivan, care realiză un waza-ari în primele 15 secunde ale partidei.

Antrenorul naționalei de judo, Valeriu Duminică, și Petru Pelivan

Suedezul încercă imediat să se revanşeze, însă sportivul nostru scăpă, ca prin minune, dintr-o strânsoare care era cât pe ce să-i fie „fatală”: sfatul antrenorului de la margine se dovedi a fi extrem de util, Petru reuşind să-şi elibereze cotul şi să evadeze din „capcană”. Lupta continuă pe contre până pe final, fără ca vreunul din atleţi să puncteze. Cu 30 de secunde înainte de expirarea celor patru minute regulamentare, Tommy Macias se aventură într-o priză reciprocă şi efectuă o aruncare spectaculoasă din picioare care îi aduse egalarea. Însă căderea îi provocă judocanului suedez dureri de coapsă aproape de nesuferit, el nereuşind să-şi mai revină. La următoarea fază Petru Pelivan, printr-o smucitură scurtă, îşi proiectă adversarul pe spate, câştigând curat (prin ippon). Astfel, tânărul originar din satul Selemet, Cimișlia, a intrat în posesia primei medalii cucerite de un judocan moldovean la o întrecere internaţională după pauza competiţională provocată de coronavirus.

Medalia de aur în această categorie i-a revenit lui Rustam Orujov, sportiv din Azerbaidjan, iar cea de argint și-a adjudecat-o elvețianul Nils Stump. La ediția din acest an a Grand Slamului de la Budapesta, dotat cu premii totale de 154 de mii de dolari SUA, au participat 405 sportivi din 61 de țări ale lumii. Republica Moldova a mai fost reprezentată la aceste prestigioase întreceri de Denis Vieru, Victor Sterpu, Cristina Blănaru, Nicon Zaboroșciuc, Vadim Bunescu și Cătălin Marian.

Meritul continuității

Reamintim că anul trecut Petru Pelivan și-a adjudecat Cupa Europei printre juniori U-21, turneu ce a avut loc la Paks (Ungaria), și s-a clasat pe un prestigios loc V la Campionatul European de tineret U-23, derulat la Ijevsk (Federația Rusă). Primul său mare succes pe plan internațional este adjudecarea în anul 2016 a distincției de bronz la Cupa Europei de la Cluj-Napoca (România). Ulterior el s-a învrednicit de medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2017, desfășurat la Gyor (Ungaria), categoria de vârstă cadeți. În același an a cucerit „aurul” la Cupa Europei printre cadeți de la Ploiești (România).

Petru Pelivan a început să practice judo de la vârsta de 12 ani, fiind pregătit de redutabilii specialiști Victor Gorobeț, Andrei Luca și Marcel Trudov, antrenori-profesori la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE