Mai rău decât Covid doar govID poate fi

497
1
Veaceslav Negruța

Electorala 2020 a început în ziua de 12 noiembrie 2019. Odată cu demisia guvernului Sandu, Dodon și-a pornit mașinăria electorală pentru un alt termen. Un an înainte de ziua votului, fără ca să știe lumea când vor avea loc alegerile în 2020. Dodon știa exact când și de ce un guvern pornit pe reforme ar putea să prezinte pericol pentru campania sa, dar și pentru Dodon personal.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Guvernul Sandu a fost înlocuit cu guvernul de consilieri electorali ai lui Dodon. Tot ce trebuia să facă guvernul său era să execute întocmai indicațiile tehnologilor electorali contractați de Dodon, să nu iasă în afara intereselor strict electorale ale lui Dodon, dar și să fie loiali total necesităților și capriciilor electorale ale lui Dodon.

Astfel, primul element electoral a fost „creditul rusesc”. În jurul acestui kuliok pentru Dodon trebuia să graviteze toate acțiunile de PR întregul an până la 1 noiembrie. Toată lumea care a mai văzut și auzit promisiuni de miliarde și sute de milioane în ajun de electorale a presupus lejer și nu a greșit – creditul rusesc are altă menire decât interesele R. Moldova. Iar bani R. Moldova nu va vedea din acest credit, doar dacă creditorul scoate din R. Moldova mai mult decât oferă.

Curtea Constituțională a oprit în cele din urmă pornirea lui Dodon. Dar Dodon nu s-a potolit, pentru că subiectul său trebuie să facă agenda electorală până în ziua alegerilor.

Bugetul 2020 croit de sfetnicii lui Dodon a fost și rămâne a fi strict pentru a-l avantaja pe Dodon în electorală. Au spart Fondul rutier și, din banii destinați Fondului rutier (așa cum prevede Legea), au inventat un „fond” separat pentru trotuare și alte plăceri în Chișinău. Sute de milioane sustrase din bugetul de stat pentru un nou așternut la picioarele lui Dodon. Ca să vadă și primarul Ceban că e dator președintelui său. De atâta ar trebui să spună și el ceva de bine despre „un bun familist și un prieten de încredere”. De nevoie. Pentru că datoria trebuie întoarsă.

Între timp, campania începută în noiembrie, cu grafic, plan de acțiuni, buget, resurse umane și administrative, s-a poticnit de Covid-19. Dar mai rău decât Covid doar govID poate fi (guvernarea lui Igor Dodon). Au murit mulți. Prea mulți din cei care trebuia salvați în primul rând prin informare adecvată și promptă. GovID a considerat că, după demonstrarea de tehnică militară, Covid s-a speriat, făcându-i spațiu electoral lui govID.

Dodon personal a neglijat și a diminuat pericolele acestei epidemii, expunând astfel mai multă lume riscului de a se îmbolnăvi și a-și pierde viața. Ca să fie mai convingători, au făcut și „nunta anului” pe timp de ciumă. Suntem printre liderii mondiali la Covid. Și totul din pricina guvernării lui Dodon.

R. Moldova, în acest an electoral, a fost izolată premeditat de Dodon. Pentru că așa a fost înțelegerea și „foaia de parcurs”, coordonată de creditorul lui Dodon – prietenul cel cu promisiuni Putin. Care e și el amator de „șah politic”, iar Dodon e doar un pion (”пешка”).

Această campanie a lui Dodon se termină. Perioadă în care Dodon i-a pus în libertate pe toți prietenii fideli ai Kremlinului și ai clienților laundromatelor întâmplate pe aici. Dodon și-a decorat armata de interpreți care cântă din repertoriul familiei Dodon. Imnul familiei Dodon fiind despre „fumul de țigară mentolată”. Dodon a reușit să se înțeleagă cu „omologul” său de peste Nistru cum să le meargă schemele mai departe, la doi. Și cum, în schimb, „omologul” să-l ajute cu niște mii de voturi la pachet cu achitarea din kuliokul lui Dodon.

A reușit să împartă lumea, chiar și familiile, intrând brutal în casele oamenilor prin televiziunile sale și luându-le ce au mai drag: liniștea și dragostea. A spus-o chiar el: soții se ceartă din cauza lui Dodon. Iar cei care apucă să-l vadă pe viu – plâng și aprind lumânări. Probabil, ca să vadă mai bine baba-prezicătoare când îi ghicește în ouă.

Alegerile sunt poimâine. Trădătorii de neam și mincinoșii trebuie să răspundă pentru tot ce au făcut. Iar Dodon chiar nu are nimic sfânt – el măsoară totul în kulioace.

Dodon a făcut mult rău și trebuie oprit. La vot. Avem din cine alege. Și asta ne lasă speranță și încredere că viața noastră aici poate fi altfel. Mai bună, mai omenească, mai demnă. Nu trebuie să ne alegem cu un rău mai mic, când putem să avem parte de un Președinte care să ne reprezinte. Și noi să ne putem mândri cu Președintele Republicii Moldova. Pentru că de Dodon mândri nu putem fi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here