Cum sunt tratați pre-pensionarii în RM

1110
0
Valeriu Grecu

Statutul social și vârsta îi face pe unii oameni vulnerabili în multe situații. Un exemplu elocvent este cazul lui Valeriu Grecu în vârstă de 59 de ani din Ialoveni. Bărbatul a fost obligat de către S.A. „Vinuri-Ialoveni” să scrie cerere de eliberare din funcție în timpul concediului anual, fără vreun motiv serios, din spusele acestuia. Inspectoratul de Stat al Muncii a reacționat la petiția adresată de Valeriu Grecu și a depistat mai multe încălcări ale Codului muncii, printre care și neachitarea contribuțiilor pentru asigurările sociale de către S.A. „Vinuri-Ialoveni”. Instituția a recomandat întreprinderii să remedieze situația.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Valeriu Grecu a fost angajat temporar, în calitate de grădinar și paznic de rezervă, din august 2019, la S.A. „Vinuri-Ialoveni”, cu condiția ca apoi să treacă în serviciul de pază permanent, unde graficul de lucru este o zi la muncă și trei acasă. A lucrat fără întrerupere până în luna iulie 2020. Susține că a fost angajat de către directorul executiv al întreprinderii, Corneliu Cuculescu, cu un contract încheiat pe o perioadă nedeterminată.

Circa 300 de ore de muncă pentru un salariu brut de 2.775 de lei

Am lucrat mai mult ca paznic de rezervă. Lucram câte 300 de ore pe lună, 24 de ore peste 24”, mărturisește Grecu. Pentru munca sa, Valeriu Grecu era plătit cu un salariu brut de 2.775; impozitat, acesta era de 2.150 de lei. Menționăm că bărbatul are studii superioare.

Atunci când s-a eliberat locul în serviciul de pază, bărbatul a scris cerere ca să fie trecut din postul temporar de grădinar în cel permanent de paznic. Administrația i-a refuzat cererea, punându-l în fața faptului: fie lucrează mai departe în calitate de grădinar, fie scrie cerere de eliberare. Aflându-se în concediul anual (6 iulie-3 august), a fost chemat la secția de cadre a întreprinderii pentru a scrie cerere de eliberare din funcție.

Contabilul-șef, Elena Ermaliuc, și președintele acționarilor, Ștefan Odagiu, mi-au spus să scriu cerere de eliberare, fără a-mi spune vreun motiv”, ne-a mărturisit indignat Valeriu Grecu. GAZETA de Chișinău a sunat câteva zile la rând la întreprindere. Nimeni nu ne-a răspuns la telefoane.

Fiind în concediu, la funcția de grădinar a fost primit alt om la lucru. „Chiar să mă reîntorc, funcția deja e ocupată”, spune bărbatul trist.

Concediul anual i s-a plătit cu întârziere. La S.A. „Vinuri-Ialoveni” salariul e întotdeauna cu întârziere de două luni, ceea ce a scris și în petiția adresată Inspectoratului de Stat al Muncii.

S.A. „Vinuri -Ialoveni” nu a plătit contribuțiile pentru asigurările sociale pe anii 2019-2020”

Valeriu Grecu ne-a mai spus că, în timpul lucrului, atunci când cosea iarba, a avut o lovitură puternică la genunchi cu o piatră. Lovitura a avut urmări. Și din august până la 10 septembrie, s-a aflat în concediu medical. Fiind în concediu medical, bărbatul a mers la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Ialoveni ca să primească bani pentru concediul de boală.

Mi s-a spus că S.A. „Vinuri-Ialoveni” nu a plătit contribuțiile pentru asigurările sociale pe anii 2019-2020, de aceea nu-mi pot plăti concediul de boală. Apoi mi-au spus că-mi plătesc ceva, pentru că în anii trecuți, unde am lucrat, s-au plătit contribuțiile”, ne-a explicat situația Valeriu Grecu.

Scan 16 oct. 2020 (2)

Bărbatul a scris o plângere (26 iulie 2020) către Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), în care a menționat încălcarea drepturilor sale la locul de muncă: reținerea salariului și plătirea parțială, lucrul peste program (14-15 ore pe zi), neachitarea contribuțiilor pentru asigurările sociale de către S.A. „Vinuri-Ialoveni” și obligarea de a scrie cerere de eliberare în timpul concediului.

Deși Valeriu Grecu a scris cerere de eliberare din funcție la 1 octombrie curent, în care a indicat ca ziua eliberării să fie calculată din momentul când S.A. „Ialoveni-Vinuri” va achita contribuțiile pentru asigurările sociale, cerere pe care a expediat-o printr-o scrisoare recomandată către S.A. „Vinuri- Ialoveni”, ultimii au refuzat de trei ori să recepționeze scrisoarea cu titlu recomandat de la poștaș, spune Valeriu Grecu.

Scan 16 oct. 2020 (3)

Am cunoscuți care au ieșit la pensie și până azi nu pot să-și ridice pensiile, deoarece unde au lucrat nu au fost achitate contribuțiile”, mărturisește bărbatul.

Inspectoratul de Stat al Muncii solicită remedierea încălcărilor

ISM a examinat petiția lui Valeriu Grecu și a constatat încălcarea mai multor prevederi din legislația muncii de către administrația S.A. „Vinuri-Ialoveni”.

Din răspunsul oferit, reiese că ISM a efectuat un control în cadrul S.A. „Vinuri-Ialoveni” și a constatat că contractul individual de muncă nominalizat nu conține toate clauzele de bază, fapt care încalcă anumite prevederi din Codul muncii.

Astfel, ISM, pentru nerespectarea legislației muncii, a întocmit S.A. „Vinuri-Ialoveni” un proces-verbal de control, cu prescripția „de a remedia încălcările constatate, de a calcula și achita adaos pentru munca suplimentară și munca de noapte, de a-i achita indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă pentru primele 5 zile de concediu medical, în termen de 15 zile, cu informarea Inspectoratului de Stat al Muncii”, semnează directorul ISM, Dumitru Stăvilă.

Scan 16 oct. 2020 (4)

Serviciul Fiscal de Stat doar informează, nu și reacționează

Bărbatul a scris o plângere și la Serviciul Fiscal de Stat, prin care i-a informat că nu sunt achitate impozitele la stat și contribuțiile pentru asigurările sociale de către S.A. „Vinuri-Ialoveni”.

În răspunsul său, Serviciul Fiscal de Stat l-a informat că, în conformitate cu legislația și prevederile din Codul fiscal, „fiecare patron care plătește salariu angajatului este obligat să calculeze ținând cont de scutirile solicitate de angajat și de deduceri și să rețină din aceste plăți un impozit, determinat conform modului stabilit de Guvern”.

Valeriu Grecu este stupefiat de răspunsul de la Serviciul Fiscal de Stat. „Ne au de proști. Dacă verificau, se convingeau de ilegalități”, susține el.

Scan 16 oct. 2020 (1)

În aceste zile Valeriu Grecu a primit ordinul de eliberare din funcție, semnat la 14 octombrie, prin care este informat că a fost eliberat din funcția de grădinar secția mecanico-energetică de pe data de 15 octombrie curent, din lipsa nemotivată la muncă în perioada 1-14 octombrie 2020.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE