Promisiuni iresponsabile de modificare a Legii cultelor

1145
0
Biserica Ortodoxă „Sfinții Trei Ierarhi” din Chișinău

La o întâlnire electorală care a avut loc recent la Vulcănești, Igor Dodon a promis să modifice Legea cultelor. Nici un fel de altă religie să nu mai existe pe teritoriul R. Moldova în afară de cea dragă inimii lui – cea ortodoxă, pentru că este promovată de Mitropolia Chișinăului și a „întregii Moldove” care îl susține pe Dodon și în această campanie electorală, fiind subordonată Moscovei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întotdeauna am susținut-o și o voi susține. Vor să ne lichideze ortodoxia. Înregistrează alte religii. Trebuie să modificăm Legea cultelor”, atacă Dodon în stilul său populist, considerând ilegală funcționarea altor biserici și intenționând, în caz că va fi reales președinte al R. Moldova, să le anuleze înregistrarea. Prin aceste declarații nechibzuite, Dodon lovește în dreptul constituțional al oamenilor la confesiunea religioasă, vădind lipsă de înțelegere și pătrundere în esența acestei probleme deosebit de delicate.

Intervenția recentă a lui Igor Dodon ne-a reamintit o circulară a președinției moldovene, care ne-a picat în mână acum un an, în care era vizată Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române.

Măsuri de răspuns” recomandate de președinție

Autoritățile române, prin intermediul Patriarhiei Române, promovează activ trecerea slujitorilor de cult la Mitropolia Basarabiei”, scria în acea notă informativă. Drept principale elemente de „corupere” erau amintite acordarea cetățeniei române și susținerea financiară a parohiilor și preoților. Aceste metode, scria în circulară, sunt utilizate preponderent în satele cu puțini locuitori, în care bisericile au o situație financiară precară.

Nu am găsit confirmare pentru practicile invocate, și chiar dacă ar fi utilizate, nu le-am considera reprobabile. E relevantă însă „măsura de răspuns” recomandată de președinție: „În acest context, ca măsură de răspuns, ar fi binevenită acordarea cetățeniei Federației Ruse, precum și susținerea financiară a slujitorilor de cult ai Bisericii Ortodoxe a Moldovei, care activează în localitățile cu mai puțin de o mie de locuitori”.

Nu este deloc greu să-ți dai seama cui a fost adresată această solicitare și ale cui interese sunt apărate de Igor Dodon în Republica Moldova. La fel de lesne de înțeles e de ce capătă amploare aceste inițiative anume în campaniile electorale.

GAZETA de Chișinău a solicitat în context opiniile unor preoți subordonați Mitropoliei Basarabiei sau Mitropoliei Moldovei.

Dodon umblă cu steaua roșie”

Părintele Anatol Goncear, parohul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Chișinău (Mitropolia Basarabiei), consideră că e o metodă verificată la care se apelează în alegeri.

Cred că este doar campanie electorală, populism ieftin, pentru a fi pe placul electoratului care îl susține și pentru a-l face să-l voteze. Nu cred că Dodon are puterea juridică de a modifica Legea cultelor. El, pur și simplu, demonstrează că este capabil să-și vândă țara, că-i iresponsabil din punct de vedere politic și că merită sută la sută să stea la Codru pentru asemenea enormități. Este părerea mea personală și nu mi-o schimbă nimeni niciodată”, opinează preotul Anatol Goncear.

Iar părintele Vasile Ciobanu de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costești, Ialoveni, subordonată Mitropoliei Moldovei, susține că „96 la sută din populația Republicii Moldova o constituie creștin ortodocșii. Că-s ruși, că-s români, toți sunt creștini. În biserica noastră îi pomenim pe toți, indiferent de naționalitate. Suntem uniți în credință, în cuget și în simțire. Avem Liturghier românesc, avem Evanghelie cu autograful mitropolitului de Cluj, alte cărți românești. Dodon umblă cu steaua roșie…”.

Protoiereul Petru Buburuz, paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din capitală (MB), afirmă că avem de a face cu un caz de propagandă pură.

Stilul de acțiune și de comunicare este unul kaghebist. Și Dimitrie Cantemir credea că ortodoxia rusă ne va apăra credința, dar s-a înșelat amarnic, pentru că, prin aceasta, s-a umblat la rădăcinile noastre: limbă, istorie, tradiții etc. Rusia a dezbinat și dezbină tot timpul. De acest lucru ne convingem permanent din ceea ce vedem în Belarus, Ucraina, dar și în R. Moldova. Despre influența nocivă, distructivă a bisericii ruse vorbesc înșiși rușii, cei care cunosc situația din interior. Doar cazul lui Andrei Kuraev, teolog ortodox rus, care exprimă opinii ce diferă de cele ale Bisericii Ruse, cât este de concludent!”, conchide Petru Buburuz.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE