Bustul lui Lucian Blaga, adus din România la Tiraspol

1005
0
Profesorul Ion Iovcev la inaugurarea bustului lui Lucian Blaga la Liceul Teoretic „L. Blaga” din Tiraspol

La Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost inaugurat de curând bustul lui Lucian Blaga, oferit de un grup de profesori din România. Bustul lui Lucian Blaga, realizat de profesorul de arte vizuale Gheorghiță Gălan, a fost adus la Liceul Teoretic „L. Blaga” de la Tiraspol de către o delegație din care au făcut parte Constantin Constantinescu și Adrian Atarcicov, profesori de istorie la Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud și la Colegiul Național „Unirea” Focșani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Evenimentul de inaugurare a fost organizat cu sprijinul Ambasadei României în Republica Moldova. Profesorii din România au adus și câteva sute de cărți în limba română.

Cel mai de preț lucru pe care ni l-au adus aici, în această oază de românism, este bustul patronului nostru spiritual, Lucian Blaga. Vă mulțumim din toată inima, dragi frați de peste Prut! Vreau să-i mulțumesc mult și domnului ministru Igor Șarov pentru atitudinea pe care a luat-o pentru ca acest dar să ajungă la destinație”, a declarat profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Directorul Ion Iovcev ne-a mai mărturisit: „Îl citesc adesea pe Lucian Blaga, poezia lui este filosofică, armonioasă, mă inspiră în activitatea mea. E imprimat în conștiința mea versul „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Întotdeauna m-a impresionat drama lui Lucian Blaga „Meșterul Manole”. Și liceul nostru, ca și mănăstirea Meșterului Manole, a fost distrus de câteva ori, dar a reînviat, mereu găsim forțe s-o luăm de la început”.

La inaugurarea bustului lui Lucian Blaga la Tiraspol, elevii și profesorii au prezentat un program artistic și literar, în limba română. În cadrul aceluiași eveniment, Ion Iovcev a înmânat trei burse „Ioan Alexandru” (500 RON) unor elevi de excepție, din partea Societății Științifice „Jacques Martin” din România. Astfel de burse vor mai primi câte trei elevi de la fiecare instituție de învățământ românesc din partea stângă a Nistrului și din orașul Tighina (Bender).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE