Ciprul, locul unde se intersectează căile oligarhilor

647
0
Veaceslav Negruța

O veste bună a venit zilele trecute dintr-o jurisdicție mai deosebită, dar bine cunoscută de un anumit contingent de la noi, fidel acestui off-shore arhicunoscut. Ciprul a decis, brusc și surprinzător, stoparea schemei de acordare a cetățeniei cipriote contra bani1. Așa-zisa „golden visa” sau „cetățenie prin investiție” s-a închis în Cipru în urma unui scandal de corupție cu implicarea unor înalți demnitari, cu înregistrări și imagini video anexate ca dovezi.

Nu e nimic nou sau necunoscut că astfel de scheme au fost gândite și promovate prin corupție, abuz și interes îngust de grup în majoritatea statelor participante la schema „golden visa”. Statele au avut de pierdut, iar câștigători au fost mereu câteva persoane care au scos de vânzare ce nu le aparține – cetățenia. De fapt, dreptul de a beneficia de un pașaport pentru a scăpa de răspundere în țările de origine, pentru spălări de bani și pentru călătorii libere oriunde în lume.

Așa a fost și în cazul schemei similare promovate aici, în RM2. Și e bine că și schema moldovenească a fost oprită, doar că nu există deocamdată nicio investigație cine, cum și pentru ce a promovat schema aceasta, dar și care au fost costurile și consecințele pentru RM. Iar eventualele litigii cu companiile contractate ilegal în 2018 de guvernul Filip, pentru a promova schema, deocamdată sunt pendinte și pot aduce mari daune interesului public, inclusiv financiar.

Ciprul este și destinația multor zeci și sute de milioane de dolari și euro extrași din BNM în 2014. Recentele dezvăluiri despre afacerile și milioanele murdare ale lui Plahotniuc duc spre Cipru3. Acolo unde a fost concentrată structura acționariatelor principalelor sale interese convertite din milioanele extrase din R. Moldova.

O recentă investigație ne arată că o bună parte din terenurile agricole luate în folosință pe teritoriul R. Moldova la fel sunt off-shore-izate în Cipru4. Cu un grup de companii afiliate lui Vaja Jhashi în prim-planul acestor afaceri mai puțin agricole.

Ingineriile financiare mereu au fost ascunse în jurisdicții dubioase sau mai puțin deschise pentru restul lumii. Inițial, lumea de afaceri își muta bussines-urile în jurisdicții off-shore pentru „optimizări fiscale”, pentru a plăti impozite mai puține. Dar acele vremuri au trecut demult. Acum regimurile off-shore sunt cunoscute ca ascunzișuri pentru personaje dubioase și certate cu legea, pentru dosirea originii banilor (de regulă, sunt bani extrași din contracte ilegale sau aranjate cu statele de origine prin corupere sau din operațiuni ilegale cu armament, substanțe interzise, comerț cu oameni, „carne vie”, achiziții publice, parteneriate publice-private5 ș.a.m.d.).

Aceste scheme au avut mereu în spate și sfetnici care au popularizat și au determinat anumite afaceri și anumite personaje să aleagă destinații off-shore pentru înregistrare de „afaceri”. Și acești sfetnici deseori erau chiar cu statut de deputat sau „consuli onorifici” în Cipru, de exemplu. Deloc gratis, totul contra cost. Iar noi ne tot întrebam cum de unii demnitari sau aleși au un stil anumit de viață care nu corespunde veniturilor declarate oficial.

Moldovenii nu sunt singurii cărora le-a plăcut Ciprul.

În mare parte, Ciprul e preferatul personajelor dubioase și al banilor murdari din întreg spațiul ex-sovietic. De exemplu, recent și urmele lui Lukashenko au fost depistate în Cipru6, nu mai zic de cetățenii ruși care au reușit să scoată o bună parte din averile lor din Rusia și să le înregistreze ca fiind ciprioți. Evident, și cu obținerea sau cumpărarea cetățeniei, fiind considerați „investitori”.

Acum, un off-shore are mari probleme. Pentru că această jurisdicție e și stat membru al Uniunii Europene, iar UE de nenumărate ori a atras atenția asupra inadmisibilității situației care s-a creat în Cipru. E un pas bun această decizie de a opri schema cu cetățenia pe bani. Următorul pas ar trebui să fie deschiderea datelor din registre pentru autoritățile statelor care au avut de suferit din cauza corupților și tăinuirii acestora în Cipru.

Probabil, vom avea posibilitatea să ne convingem că o mare parte din R. Moldova e scoasă și înregistrată într-un off-shore, iar populația este sărăcită metodic și intenționat de grupuri de interese și persoane corupte de la putere.

Pentru că Ciprul e doar o destinație. Mai sunt Bahamas, Panama și multe alte jurisdicții de unde „vin” „investițiile” ca să ne sărăcească economia și mai mult.

Iar un pas și mai important poate fi făcut aici și acum: aprobarea legii de-off-shore-izării, care este de ceva timp în parlament, doar că este blocată de cei cu interese în Cipru și Bahamas…

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here