Fotografii de Iurie Foca la Muzeul Naţional de Artă

1275
0
Fotografie de Iurie Foca

Muzeul Național de Artă al R. Moldova găzduiește o expoziție retrospectivă a cunoscutului artist fotograf Iurie Foca. Expoziția cu genericul „Interferențe” include circa 100 de fotografii ale maestrului, realizate de-a lungul anilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Iurie Foca afirmă despre arta fotografică următoarele: „Consider ca trăsătura principală care deosebește fotografia de alte arte vizuale este acea „clipă oprită” – un instantaneu din viața ce ne înconjoară și în care trăim. Prefer să nu regizez această clipă, ci s-o surprind, uneori intuind-o, alteori, chiar întâmplător… Îmi place portretul și nu fug de privirea directă a personajului ochi în ochi cu obiectivul, ba chiar o caut… Fotografia trebuie să vorbească, să transmită un mesaj, fie chiar și exclusiv estetic. Ea nu trebuie neapărat să placă – trebuie să emoționeze, să te pună pe gânduri… Apreciez mult laconismul  în fotografie”. 

Amintim că Iurie Foca, născut în 1957, în satul Sofia, raionul Drochia, a studiat la Universitatea Tehnică a Moldovei. A colaborat cu The World Bank in Moldova; cu UNICEF; OSCE; UNDP în R. Moldova; cu revistele „Moldova” și „Limba Română”, cu diverse publicații și edituri. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al Uniunii Artiștilor Fotografi din R. Moldova. A participat la numeroase Saloane Internaționale de Artă Fotografică din Austria, Brazilia, Cehia, Franța, Egipt, Japonia, Federația Rusă, Polonia, Macedonia, Marea Britanie, Olanda, Ucraina și Uzbekistan. A organizat de asemenea expoziții personale la Chișinău, Oradea, Craiova.   

Artistul fotograf Iurie Foca

                                                       

Iurie Foca are în palmares Medalia de aur a Federației Internaționale a Artiștilor Foto (FIAP) la salonul de la Oradea, România; Medalia de bronz a FIAP la Rivne, Ucraina, 2008; Medalia de aur a FIAP la Ryazan, Rusia, 2009. Iurie Foca este deținător al Medaliilor de Onoare în cadrul concursurilor internaționale de fotografie, organizate de Asociația Japoneză a Societăților Naționale de Artă Fotografică, Tokyo, Japonia. Este autor și coautor de imagini în peste 80 de albume de artă publicate în R. Moldova, România, Israel, Olanda, Rusia, două dintre care s-au învrednicit de Premiul de Stat al Republicii Moldova și unul a primit Premiul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE