„În tranșeele săpate de partidul tău, nu permite și altora să strige ura! la final de luptă”

1880
0
Andrei Năstase, sursa foto: ipn.md
Andrei Năstase, sursa foto: ipn.md

Interviu cu Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Andrei Năstase vorbește în cadrul unui interviu pentru GAZETA de Chișinău despre acțiunile întreprinse împotriva fraudării alegerilor, despre coabitarea cu PSRM la guvernare și despre deciziile unilaterale ale partenerilor de coaliție. El își anunță mecanismul său de combatere a corupției mari și primele acțiuni pe care le va întreprinde odată ales președinte.  

– Stimate Domnule Andrei Năstase, socialiștii s-au pregătit din nou pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Care sunt, în opinia Dvs., cele mai eficiente acțiuni pentru a asigura un scrutin corect?

Aș vrea să facem distincție între două fenomene – fraudare și utilizarea resurselor administrative. Ambele sunt antidemocratice și periculoase, dar cea dintâi poate să scoată poporul în stradă. A doua este o cale de manipulare instituțională prin care este sedus electoratul.

Noi, cei din Platforma DA, am reacționat imediat la aceste fărădelegi, operate în stilul regimului. În primul rând, amintesc că persoana desemnată de Platforma DA la Comisia Electorală Centrală (CEC) a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări în Federația Rusă, s-a opus deschiderii nejustificate a unui număr exagerat de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria.

Am contestat în instanța de judecată decizia CEC de deschidere a 42 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria. Curtea Supremă de Justiție a casat decizia arbitrară a Curții de Apel și a trimis-o la rejudecare. De asemenea, aleșii noștri locali se opun vehement deschiderii secțiilor de vot în localitățile lor, același lucru l-am făcut și noi, consilierii de la Chișinău.

În ce ne privește, luptăm prin toate mijloacele legale și democratice eficiente împotriva fraudării alegerilor, și nu prin declarații sterile și jalbe în proțap.

Totodată, un scrutin corect nu poate fi asigurat de o guvernare incorectă, de instituții controlate de o singură persoană în stat. Dodon este vârful unei piramide putrede și corupte. El este asistat de persoane lingușitoare, oportuniste, lipsite de integritate, care dețin funcții publice, dar deservesc un clan, nu interesul public.

Noi, politicienii cu viziune, trebuie să abordăm sistemic vulnerabilitățile statului, mai ales atunci când acesta derapează de la normele statului de drept. Desigur, în acest scrutin, mizăm pe ochiul de veghe al observatorilor externi și interni.

Totuși o casă bună nu o poți ridica pe o temelie șubredă. Trebuie să ne concentrăm pe sistem, pe instituții. Tocmai de asta, așa cum am accentuat și cu alte ocazii, putem schimba situația în lupta anticorupție, antifraudă numai prin implementarea Declarației privind starea de captivitate a statului, adoptată de Parlament în 2019.

În baza acesteia vom începe asanarea sistemului corupt. Altminteri, tot ce vom construi se va prăbuși. Asta pentru că și în politică e nevoie de un meșter Manole, și în politică trebuie jertfe pentru Demnitate și Adevăr.

Care este lecția Dvs. în urma coabitării la guvernare a Blocului politic ACUM și PSRM după debarcarea lui Vladimir Plahotniuc?

A fi politician, spunea Winston Churchill, înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-au întâmplat. Eu eram conștient de faptul că este vorba de o înțelegere vremelnică. Era o decizie strategică din punct de vedere politic, dar deosebit de periculoasă pentru percepția electoratului, care nu a acceptat-o univoc.

În politica mare, compromisurile sunt uneori principiale și inevitabile pentru a asigura tranziția spre o altă etapă de evoluție, pentru a asigura o zonă-tampon în vederea atingerii obiectivului scontat. Care a fost obiectivul scontat? Resetarea majorității.

Iată însă că o decizie asumată aproape personal, în lipsă de transparență partinică, autoritară chiar, nu doar că ne-a surprins nepregătiți pentru pașii următori, dar a însemnat cedarea benevolă a puterii lui Igor Dodon și socialiștilor.

Așadar, prima lecție bine însușită – în tranșeele săpate de partidul tău, nu permite și altora să strige ura! la final de luptă. Lecția a doua, puterea, odată câștigată, ai dreptul să o pierzi doar în luptă electorală, cedarea, în alt context, este echivalentă cu trădarea electoratului tău. Regret că, odată ajunși la guvernare, nu am știut să o păstrăm, nu am știut să îi mărim turațiile.

Lecția treia, Platforma DA este un partid matur, pregătit să ia decizii de sine stătător, fără să fie influențat de cineva, mai cu seamă de cei cu experiență mai modestă în viața politică.

Cea mai mare problemă a R. Moldova este corupția. Cum poate să scape Moldova de corupția la nivel înalt și ce poate face un președinte în acest sens?

Dvs. confirmați, de fapt, ceea ce am constatat mai sus. Sistemul este putred. Dacă acesta ar funcționa după un mecanism democratic, persoane de genul Plahotniuc and Co nu ar fi fost acceptate în instituțiile statului, ar fi fost extirpate ca un corp străin, ca un implant care nu poate fi asimilat.

Tocmai de asta, alegătorul trebuie să vadă nu doar candidatul la prezidențiale, dar și echipa acestuia, oamenii din anturaj. Un președinte poate fi popular, performant, dacă are în preajma sa o echipă de profesioniști.

Iată de ce, lansându-mă în competiția electorală, am făcut public și numele prim-ministrului, pe care îl voi înainta – Alexandru Slusari. De altfel, Platforma DA are printre membrii și simpatizanții săi persoane demne, integre, modeste pentru a fi promovate în funcții publice în diferite domenii.

Despre cei din anturajul lui Plahotniuc care lucrează astăzi cu Dodon, vor fi gata să conlucreze și cu următorul șef de stat. Există o asemenea categorie de persoane – corupte, lingușitoare și oportuniste. Doctrina noastră, morala noastră, credința noastră nu admite, sub nicio formă, astfel de indivizi. Filtrele noastre, verificate în timp și în stradă, spre deosebire de ale altora, nu greșesc.

Cum putem scăpa de corupția la nivel înalt? Eu aș putea, desigur, să vă ofer un răspuns frumos în context electoral – concursuri transparente, filtre de partid, procurori europeni. Revin însă la ideea inițială – abordare sistemică. Președintele, pentru a promova politici performante pentru țară, nu are nevoie de suflete vândute, cumpărate și răscumpărate.

Eu îmi iubesc poporul, dar totodată, nu pot să îl înțeleg atunci când are încredere în cel care a fost executorul furtului miliardului, din care motiv statul nu a putut să ofere majorări de salarii, pensii, indemnizații.

Pentru a scăpa de corupție la nivel înalt, avem nevoie de doi factori – voință politică și inteligența poporului, care este suveranul puterii. Până la urmă, el este cel care determină calitatea clasei politice – una sinceră, modestă sau arogantă și coruptă.

Statul de drept și justiția independentă reprezintă una din prioritățile programului meu politic „Moldova de Mâine”.

– Se știe că pentru a asigura un control la frontiera de est a R. Moldova, este nevoie de o relație apropiată cu Ucraina. În cazul în care deveniți președinte, cum intenționați să convingeți Kievul de necesitatea unei asemenea relații?

În primul rând, vreau să vă reamintesc cum, în calitatea mea de ministru al Afacerilor Interne, am contribuit la securizarea frontierei moldo-ucrainene, inclusiv prin consolidarea controlului migrațional pe segmentul transnistrean al frontierei de stat, un punct nevralgic pentru securitatea națională. Am inaugurat oficial punctul de contact Palanca, unde activează de comun reprezentanți ai structurilor de frontieră din R. Moldova și Ucraina.

Sunt un politician flexibil, știu să comunic, să negociez. Nu văd nimic ce ar face dificilă comunicarea mea cu președintele Zelenski. Totodată, revin la ideea principială – echipa prezidențială.

Alături de mine este deputatul Igor Munteanu, fostul ambasador al R. Moldova în SUA, un intelectual și un diplomat de necontestat.

Deci, suntem pregătiți pentru edificarea coridoarelor diplomatice nu doar cu Kievul, dar și cu toate cancelariile europene, cu actorii formatului de negocieri „5+2”.

– Care sunt primele acțiuni pe care le veți întreprinde în cazul în care veți deveni președinte?

Să eliberez clădirea Președinției, pe care o văd acordată unui Centru internațional de investiții. Să reduc cheltuielile astronomice, pentru că prea mult ne costă dodonismul. Să decidem destinația reședințelor de lux (Holercani și Condrița). Președintele R. Moldova nu are nevoie de două reședințe – nici chiar din punct de vedere al securității.

În plan strict politic, voi solicita suportul Legislativului și al tuturor instituțiilor pentru implementarea Declarației de stat captiv cu toate consecințele.

În felul acesta, aș vrea să introduc institutul Discursului în fața Națiunii, după modelul SUA, unde democrația și dreptul la Fericire sunt valori fundamentale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE