Matrioșka moldovenească: Separatistul cel mic fură oamenii separatistului cel mare

1222
0

Patru cetățeni ai R. Moldova au fost răpiți în aceste zile de către angajați ai așa-zisului minister al securității de la Tiraspol, anunță vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Doi dintre ei, Andrei Amarfi și Adrian Glijin, fiind învinuiți de „spionaj în favoarea R. Moldova” de către separatiștii transnistreni, susține deputatul Chiril Moțpan. Asociația „Promo-LEX” afirmă că astfel de cazuri de răpire a persoanelor din propriul domiciliu sunt semnalate tot mai des în ultima perioadă. Doi cetățeni au fost eliberați ieri, 8 octombrie. MAI nu știe nimic despre celelalte două persoane răpite.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 7 octombrie, într-o postare pe facebook, deputatul Chiril Moțpan, membrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, anunță că „ofițerul de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, a fost răpit de către structurile criminale ale Transnistriei.

„Totul a început în mijloc de noapte, când persoane înarmate necunoscute, cu cagule pe cap și cu inscripția „MGB” pe haine, au dat năvală în curtea casei ofițerului de poliție din or. Camenca, vandalizând casa și speriind de moarte soția și copiii minori ai acestuia.

În acel moment de groază ofițerul se afla la părinții săi din Sănătăuca, Florești, și, alertat telefonic de vocea speriată a soției, a alergat acasă. În momentul când a intrat în curtea casei sale din Camenca, regiunea din stânga Nistrului, asupra lui au tăbărât bandiții MGB-ului transnistrean și, aplicând forța, l-au imobilizat, l-au urcat într-un automobil de model neidentificat, dispărând într-o direcție necunoscută”, scrie Chiril Moțpan.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, cere explicații de la partea transnistreană în cazul răpirii ofițerului Andrei Amarfi de către așa-zisele structuri de forță din regiunea transnistreană, scrie Ziarul Național.

„Astfel de acțiuni sunt inadmisibile, ilegale și încalcă drepturile  fundamentale ale omului, fiind o provocare constantă în ultima perioadă”, susține Cristina Lesnic în scrisoarea sa adresată Tiraspolului.

Cazul a fost adus la cunoștința mediatorilor în formatul 5+2, Oficiul CoE în Republica Moldova și Reprezentanței ONU în Republica Moldova și va fi abordat de către Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în ședința din această săptămână a CUC.

 „Serviciile secrete rusești fac tot ce le trece prin cap în R. Moldova”

Ieri, 8 octombrie, deputații Platformei „DA” au demarat procedurile legale de convocare a ședinței în plen a Parlamentului, pentru a pune pe ordinea de zi moțiunea simplă asupra domeniului de activități ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și proiectul de hotărâre privind exprimarea votului de neîncredere în privința directorului SIS, Alexandr Esaulenco, deoarece agenții străini și grupurile criminale organizate „se simt ca la ei acasă” pe teritoriul R. Moldova, scrie Ziarul Național.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, era de așteptat ca securiștii transnistreni, care de fapt sunt reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse, să facă tot ce le trece prin cap în R. Moldova.

Dosarul inițiat pe 7 octombrie privind „răpirea unei persoane și uzurparea de calități oficiale de către Procuratura raionului Florești în cazul polițistului Andrei Amarfi, răpit de către așa-zisele structuri de forță transnistrene, va fi gestionat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)”. Pentru astfel de acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede închisoare de până la 10 ani.

Într-un comunicat, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că i-a identificat pe angajații așa-zisului minister al securității de la Tiraspol care au participat la răpirea polițistului din Florești și anunță că materialele prealabile obținute vor fi transmise Procuraturii Generale.

 Adrian Glijin este acuzat de „trădare de patrie”

Asociația Promo-LEX scrie că, pe 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian Glijin, 41 de ani, a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin este căsătorit și are trei copii, unul dintre care este minor, în clasa a VII-a.

În apelul Promo-LEX se menționează că pe „8 octombrie 2020, între orele 04:00 – 07.00 dimineața, alte câteva persoane în civil și necunoscute au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin (Camenca). În prezența copiilor și soției lui Adrian Glijin, au percheziționat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informației (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparțin soției, cumnatului și copilului). În timpul acestor acțiuni, unul din civili a menționat că Adrian Glijin este acuzat de „trădare de patrie”.

Eliberați după 24 de ore

Polițistul Andrei Amarfi din cadrul IP Florești a fost eliberat. Împreună cu acesta, a fost eliberat și Adrian Glijin. Despre acest lucru anunță așa-numitul „minister de externe” din stânga Nistrului, pe 8 octombrie.

Responsabilii transnistreni menționează într-un comunicat de presă că decizia privind eliberarea a două dintre cele patru persoane reținute a fost luată în urma unei discuții telefonice dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică, Alexandru Jizdan, a menționat joi că, în total, au fost răpiți patru cetățeni ai Republicii Moldova: Amarfi, Glijin, Uris și Mânzărari, scrie anticoruptie.md.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE