Dodon, înțelegerile de la Condrița și alegerile din noiembrie

721
1
Veaceslav Negruța

28 iulie 2020:

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La Condrița, reședință oficială a președinției RM, are loc întrevederea între Dodon și Krasnoseliski, cei doi „omologi”, în opinia lui Dodon.

Printre mai multe ședințe „oficiale” și plimbări mai intime, cei doi ar fi decis mai multe, dar și câteva aspecte din domeniul „funcționării sistemelor internaționale de plăți pe teritoriul regiunii, posibilitatea deschiderii de către companiile din stânga Nistrului a conturilor bancare în băncile comerciale din RM, precum și elaborarea unui Regulament corespunzător de către BNM” (oficial fiind spus).

Guvernatorul BNM, prezent acolo, nu a zis „nu”. Chiar dacă Constituția și legile, inclusiv cele bancare și de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, sunt mai presus de orice „regulament” convenit de cei doi „omologi”.

10 august 2020:

Cu trimitere la aceste înțelegeri ale celor doi, o instituție din stânga Nistrului intitulată „bank pridnestrovia” pretinde că „a fost aprobată o decizie conceptuală”, precum că „până la 1 noiembrie 2020 BNM va elabora un regulament ce va stabili ordinea de deschidere a conturilor bancare în băncile din RM de către agenții economici din regiunea din stânga Nistrului, care va lua în considerare specificul regiunii”.

În același demers, semnat de „președintele băncii pridnestrovia” cu nume V.S. Tidva, se descrie cum prin  acest „regulament”, convenit printr-o „decizie conceptuală” între cei doi „omologi”, se va realiza un concept mai vechi de „transnistrizare a întregii RM” (”приднестрофикация всей Молдовы”).

 21 august 2020:

Președinția, cu trimitere la „înțelegerile convenite” la Condrița, indică Băncii Naționale precum că „banca transnistreană a elaborat anumite propuneri referitoare la regulamentul sus-menționat, prin care va fi stabilită procedura deschiderii conturilor în băncile comerciale din RM pentru companiile din regiunea transnistreană” și, respectiv, cere BNM, „având în vedere importanța deciziei ce urmează a fi luată la acest capitol, să informeze instituția prezidențială asupra etapei la care se află elaborarea regulamentului sus-numit.

Instituția prezidențială nu are cum să nu știe despre ilegalitatea și neconstituționalitatea unor „regulamente” care nu reies și nu se încadrează din/în Constituția și legile Republicii Moldova.

Interesul personal al lui Dodon în astfel de aranjamente cu regiunea din stânga Nistrului (pentru libera circulație a fluxurilor financiare, indiferent de originea acestora) este determinat inclusiv de anumite proiecte de afaceri de familie cu/ale prietenilor lui Dodon.

15 septembrie 2020:

Pentru că „procesul s-a blocat undeva”, „omologul” lui Dodon de la Tiraspol a declanșat un „mecanism de șantaj” public pentru a obține realizarea înțelegerilor, așa cum au convenit la Condrița, „către 1 noiembrie”. Astfel, acesta emite un proiect[1] de prelungire a interdicțiilor de circulație până la 1 decembrie 2020, invocând covidul în creștere în RM, cunoscând că Dodon are mare nevoie de „voturi” la alegerile din 1 și 15 noiembrie.

Septembrie:

Ulterior, Dodon intervine indirect și neoficial pentru a „urgenta elaborarea și aprobarea regulamentului” de către BNM, forțând încălcarea Constituției și legilor RM.

28 septembrie 2020:

Discuții în format video între Dodon și Putin…

 1 octombrie 2020:

Autoritățile de la Tiraspol au anunțat că vor permite trecerea „barierelor de control” fără control în ziua de 1 noiembrie[2] pentru participarea la vot a cetățenilor RM din stânga Nistrului. Nu și pentru 15 noiembrie, deocamdată.

 Octombrie 2020:

Continuarea presiunilor asupra angajaților BNM pentru „livrarea produselor convenite” la Condrița poate fi dedusă ușor.

BNM deocamdată nu a anunțat dacă a elaborat și aprobat vreun „regulament convenit la Condrița”, dar nici nu a declarat public că i se cer acțiuni ilegale și anticonstituționale din partea autorităților politice conduse de Dodon și convenite de acesta cu „omologul” său la Condrița.

Între timp, din august, prin acțiuni sincronizate, cu demersuri similare, este țintit și guvernul de către „Торговое представительство РФ в РМ”, prin care sunt solicitate intervenții de protecționism și favoritism pentru Inter RAO EAS (proprietară a CT Cuciurgan), prin modificări la legislația RM. Și tot sunt vizate plățile și formele de utilizare a sistemului financiar-bancar din R. Moldova.

„Negocierile” continuă. Kuliokul oferit ca recompensă autorităților din stânga Nistrului pentru „asigurarea votului la pachet lui Dodon în ziua alegerilor crește și el…

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://newsmaker.md/ro/krasnoselski-a-propus-prelungirea-carantinei-in-transnistria-pana-pe-1-decembrie/

[2] https://moldova.europalibera.org/a/administra%C8%9Bia-de-la-tiraspol-face-derogare-de-la-restric%C8%9Biile-antiepidemice-pentru-alegerile-preziden%C8%9Biale/30868591.html

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here