Maia Sandu: „Doar cu promisiuni deșarte nu poți hrăni poporul”

2094
0

GAZETA de Chișinău lansează un ciclu de interviuri cu persoanele care candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Transmitem pe această cale invitația către toți candidații de a ne acorda un interviu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu, candidatul PAS la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, compară într-un interviu pentru GAZETA de Chișinău actualul scrutin cu cel din 2016, în care a concurat cu Igor Dodon. Ea vorbește despre lecția pe care a învățat-o în urma acestei confruntări și spune cum va lupta împotriva fraudelor puse la cale de socialiști.

  • Stimată Doamnă Maia Sandu, observăm că actualul președinte al Republicii Moldova și contracandidatul Dvs., Igor Dodon, folosește aceleași practici care i-au asigurat victoria după alegerile din 2016. Se deosebește actualul scrutin de cel din 2016?

Dodon înțelege că nu poate câștiga alegerile în mod cinstit. Nu are cu ce veni în fața oamenilor. În patru ani de zile, cât a ros pantalonii la Președinție, oamenii acestei țări nu s-au ales cu nimic, ba din contra, situația devine tot mai gravă.

De aceea, încearcă să trișeze, să scoată un avantaj maxim din resursa administrativă de care abuzează – bani din surse dubioase, resurse umane și logistice. De asemenea, pune presiuni pe instituțiile responsabile de desfășurarea liberă și corectă a alegerilor (CEC, MAI, SIS) pentru a obține un avantaj ilegal.

În alegerile din 2016, Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină președinte prin organizarea și cumpărarea votului din regiunea transnistreană și facilitarea votului în Găgăuzia, dar şi prin minciunile presei controlate, îndreptate împotriva noastră.

Acum lucrurile stau diferit. Suntem mult mai pregătiți să combatem frauda și să ne apărăm votul. Avem structuri de partid în toată țara, avem foarte mulți susținători și voluntari, vom avea observatori în toate secțiile de votare, inclusiv în străinătate.

Dodon se teme de popor și de faptul că dacă va frauda alegerile, acestea nu vor fi recunoscute. Doar cu promisiuni deșarte nu poți hrăni poporul, de aceea, sondajele arată că Dodon este în cădere liberă. Oamenii înțeleg că marea problemă a acestei țări este hoția, în frunte cu Dodon. Vremea lui a trecut. Acest lucru îl va arăta foarte limpede votul din toamnă.

  • Ce lecții ați tras în urma alegerilor prezidențiale din 2016 și după coabitarea cu PSRM, după debarcarea lui Plahotniuc?

Alegerile din 2016 ne-au arătat foarte clar cât de important este să ne apărăm votul şi anul acesta suntem hotărâți să protejăm votul fiecărui cetățean. În 2016, am văzut o mobilizare extraordinară a oamenilor. Ei și-au exprimat cu voce tare dorința de schimbare, dar am fost furați de Plahotniuc, care a decis că are nevoie de un valet la Președinție.

Trei ani de zile, Dodon a fost la cheremul lui Plahotniuc, i-a cântat în strună, mimând „opoziția”. Abia după alegerile parlamentare, datorită curajului și rezistenței întregii societăți și graţie intervenției decisive a blocului ACUM, am reușit să-l debarcăm pe Plahotniuc.

În cele cinci luni de guvernare, am început să distrugem tot sistemul creat de acesta, să oprim schemele și furtul din banii poporului, să construim instituții care să lucreze pentru oameni. Dodon s-a speriat că îi vine și lui rândul să răspundă pentru ilegalități și a decis să preia sistemul sub controlul său, de aceea, a demis guvernul nostru reformator.

Regimul lui Dodon este prelungirea regimului lui Plahotniuc. Este extrem de important să-i dăm lovitura la aceste alegeri. Curățarea instituțiilor trebuie să înceapă prin curățarea Președinției şi apoi a Parlamentului la alegeri anticipate.

  • Subiectul principal al campaniei Dvs. este lupta împotriva corupției. Observăm că o parte din funcționarii demiși în timpul mandatului Dvs. de premier au revenit în funcție în urma unor decizii judecătorești. Lupta cu corupția în R. Moldova nu a depășit niciodată nivelul funcționarilor mici, al medicilor, profesorilor, vameșilor etc. Ce trebuie să facem pentru a depăși această limită?

Corupția este cauza sărăciei în țara noastră. Și n-o spunem doar noi, o spun oamenii în sate, o spun sondajele, o știu cetățenii din diasporă. Subiectul principal, obiectivul nostru principal este să construim o țară prosperă, să alungăm hoții și să scăpăm de sărăcie.

Au trecut 30 de ani, iar rezultate palpabile nu sunt. Din contra, oamenii trăiesc tot mai rău. Lupta împotriva corupției este, de fapt, lupta pentru dreptate, pentru ca oamenii care muncesc cinstit să aibă salarii bune, iar cei care au muncit o viață să aibă pensii suficiente pentru un trai demn.

Lupta împotriva corupției este, de fapt, lupta pentru familii unite, locuri de muncă acasă, școli bune, grădinițe renovate, drumuri, apă, canalizare în fiecare sat.

  • Relațiile cu Ucraina au intrat într-o perioadă de stagnare. Acest lucru afectează soluționarea diferendului transnistrean. Ce ați putea face Dvs. ca președinte pentru a relansa această relație și pentru a institui un control mai strict la hotarul de est al Republicii Moldova?

Pe timpul guvernului pe care l-am condus, am avut relații foarte bune cu Kievul. Am avut o întâlnire foarte productivă cu președintele Zelenski, am soluționat unele probleme ale transportatorilor şi am reușit să îmbunătățim comunicarea la nivel interstatal.

Din păcate, guvernul lui Dodon a stricat şi ceea ce am construit cu atâta migală, iar relațiile cu Ucraina s-au deteriorat. Dodon are ușa închisă și la București, și la Kiev, iar asta se răsfrânge negativ asupra cetățenilor noștri.

Nu este zi în care presa să nu relateze despre problemele la frontieră de la care suferă cetățenii moldoveni sau despre contrabanda care a reapărut după plecarea noastră. De problemele legate de regiunea transnistreană nici nu mai vorbim, deoarece pe Dodon îl interesează doar voturile cetățenilor de acolo, nu şi problemele lor.

Iată de ce, avem nevoie de un președinte capabil să restabilească cooperarea și relațiile de bună vecinătate cu România și Ucraina, iar printre primele mele vizite vor fi la București și Kiev.

  • De sprijinul căror contracandidați sperați să beneficiați în turul doi al alegerilor?

Noi avem un singur contracandidat, un singur oponent în aceste alegeri – Igor Dodon și sărăcia în care a adus țara noastră. Noi mizăm pe sprijinul tuturor celor care s-au săturat de sărăcie, hoție şi minciună.

Și acești oameni sunt cei mulți, oameni care își trăiesc viața muncind cinstit, dar care continuă să fie furați de o mână de hoți. Sistemul oligarhic construit de Plahotniuc şi înfiat de Dodon opune o rezistență îndârjită şi va putea fi distrus doar prin eforturile comune ale tuturor oamenilor buni.

Uniți, suntem de neînvins. Pe asta mizăm. Și vom ieși la vot pentru că ne dorim același lucru cu toții – să construim o țară în care cetățenii să aibă de lucru, să-și întemeieze familii, să aibă parte de o bătrânețe asigurată, să fie în siguranță.

Interviu realizat de Ilie Gulca

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE