Viticultura, pe scurt

1673
0

Recolta de struguri în anul curent este în declin, fiind cu 30-40 la sută mai mică decât în anul precedent. Pe alocuri recolta e cam la jumătatea celei de anul trecut. Pe unele plantații s-a redus catastrofal, fiind cu 80% mai mică ori chiar mai mult.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Foarte puține plantații de struguri de masă dispun de sisteme de irigare. Efectele secetei se vor resimți numaidecât încă mult timp. Dacă nu în anul curent, atunci în anii viitori, după părerea specialiștilor în domeniu, s-ar putea să aibă de suferit multe din plantațiile care nu au fost îngrijite la modul cuvenit.

Niciodată situația nu a fost atât de critică, îndeosebi în zona de sud a Republicii Moldova. Temperaturile medii anormale din iarna anului trecut, înghețurile de primăvară, grindina sporadică la sud și sud-est, peste care s-a suprapus pandemia de coronavirus, au periclitat și viticultura care asigură 7 la sută din exporturi și 3 la sută din PIB-ul republicii. În acest context, am solicitat informație de la câțiva viticultori, mici producători ai licorii lui Bahus, oameni de la țară referitor la recolta de struguri, influența secetei etc.

Vasile Cotoros, conducător de gospodărie țărănească din Cimișlia, deține peste 10 hectare de viță-de-vie. „Recolta din anul acesta s-a redus cu 40 la sută. Rădăcina viței-de-vie se duce în pământ și la doi metri adâncime, dar, dacă se repetă situația din anul curent, nu ne așteaptă nimic bun”, afirmă viticultorul.

Nicolae Guzunovschi, din Gradiște, inginer-constructor, are o vie pe terenul de lângă casă pe care o îngrijește și „o alintă” cu irigare prin picurare. „Vița-de-vie necesită grijă permanentă. Trebuie să faci totul la timp și ea o să te răsplătească cu struguri frumoși și cu un vinișor gustos, pe care îl poți bea cu prietenii. Deși e mai mică, sunt mulțumit de roada de struguri din acest an, iar vinul o să-mi ajungă până la toamna viitoare”, declară Nicolae.

Alexei Guțu din Țibirica, raionul Călărași, șomer, susține că de pe terenul de viță-de-vie a cules a patra parte, comparativ cu recolta anului trecut. „O adevărată năpastă sunt atacurile stolurilor de grauri care se lasă peste plantațiile de viță-de-vie și floarea-soarelui ca un nor negru, după care nu rămâne aproape nimic”, ne spune Alexei.

Tudor Matei din Hiliuți, Râșcani, zooinginer, este mulțumit de roada viței-de-vie, care e aproape ca cea din anul trecut, pentru că la nord seceta nu a atins cote maxime. Optimist și plin de voie bună, el ne recită și un vers despre ce-i trebuie omului pentru a se simți bine: „Vin de butoi, brânză de oi, măliguță de păpușoi, doi usturoi și… mai gândiți-vă și voi”.

Să sperăm că doza de optimism a lui Tudor Matei se va transmite tuturor viticultorilor și producătorilor de vin, iar anul care vine va fi unul prielnic, lipsit de calamități naturale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE