Profesoară: ,,Este nevoie stringentă și de alfabetizarea adulților”

295
0

Svetlana Borș, profesoară de limba și literatura română de la Liceul Teoretic ,,Mihai Stratulat”, din satul Boșcana, raionul Criuleni, de câțiva ani predă disciplina Educație media. Ea spune că în prezent elevii au mai multe posibilități să învețe să gândească critic, însă e de părerea că de instruiri au nevoie și adulții, cei care participă la alegeri.

Svetlana Borș alături de elevi la o activitate de educație media, prin care tinerilor li se dezvoltă gândirea critică.

Primii pași în dezvoltarea gândirii critice a elevilor s-au făcut mai devreme, la alte discipline școlare. Acum, Educația pentru media le oferă oportunități inedite de a gândi critic, situații și exerciții concrete de analiză a faptelor, de sesizare a atitudinilor și copiii o fac cu plăcere. Ei devin mai activi, mai interesați și mai mobilizați social. Rolul acestei discipline, în acest sens, este incontestabil.

E bine că tânăra generație are această posibilitate, însă este nevoie stringentă de alfabetizarea adulților în materie de educație media. Sunt binevenite campaniile care fac posibilă însușirea criteriilor de apreciere și selecție, de evaluare și analiză a tot ce propune mass-media, rețelele sociale, dar și candidații în alegeri. Alegătorii trebuie să aibă cunoștințe și să cunoască instrumentele de analiză critică a mesajelor, să detecteze propaganda, cenzura sau acțiunile de discriminare. Dacă dezvoltăm aceste capacități ale adulților, votul alegătorilor va fi unul informat și conștient”.

Ca să fii la curent cu dezinformările din mass-media și de pe rețelele sociale, astfel încât să te poți proteja de manipulare, accesează portalul www.stopfals.md, gestionat de Asociația Presei Independente (API). Jurnaliștii portalului dezmint informațiile false și elaborează un top lunar al dezinformărilor din spațiul public. Tot aici poți semnala informațiile pe care le consideri false, iar colaboratorii API le vor verifica și vor publica rezultatele.

Autor: Lilia Zaharia

Articol publicat în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice asupra populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, implementat de Asociația Presei Independente și finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here