Comportamentul ocupanţilor sovietici (4)

799
0

Cred că e cazul să punem la dispoziţia stimatului cititor două documente dintr-un singur dosar de arhivă despre doi funcţionari sovietici şi activitatea acestora în RSSM în anul 1945, în care apar tangenţial şi alte personaje.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

S E C R E T

Procurorului URSS, tov. Gorşenin C.P.

Secretarului CC al PC(b) din Moldova, tov. Salagor N. L. Secretarului Comitetului Judeţean (CJ) al PC(b) din Moldova – tov. Krainii T.

I N F O R M A Ţ I E S P E C I A L Ă

La 5 aprilie 1945 în satul Răzeni, raionul Chişinău,

s-a sinucis adjunctul procurorului judeţului Chişinău, BOGOMOLOV Piotr Fiodorovici, anul naşterii 1911, originar din Jernovogorie, raionul Sovietski, regiunea Kirov, rus, membru al PC(b) din anul 1939. A activat în organele de procuratură, din anul 1939 până în martie 1944 – procuror raional în regiunea Kirov, din martie 1944 – în RSS Moldovenească. La sosirea mea împreună cu Secretarul CJ Chişinău al PC(b) din Moldova, tov. Krainii, şi reprezentanţii organelor de anchetă în satul Răzeni, am stabilit:

La 23 martie anul 1945, Bogomolov P.F. a fost trimis de CJ Chişinău al Partidului în deplasare în raionul Kotovsk pentru acordarea ajutorului la efectuarea semănatului de primăvară. Comitetul raional (CR) Kotovsk al partidului l-a numit pe Bogomolov în satul Zâmbreni (la 7 km de satul Răzeni). La sfârşitul lui martie 1945, reprezentanţii CR Kotovsk al partidului nu l-au găsit pe Bogomolov în satul Zâmbreni, dar au aflat de la ţărani că Bogomolov bea tot timpul şi nu participă la semănat. La 1 aprilie 1945, Bogomolov s-a adresat din proprie iniţiativă la punctul medical din Zâmbreni, unde a fost diagnosticat că suferă de alcoolism, şi la momentul examinării se află în stare avansată de ebrietate.

În aceeaşi zi, la 1 aprilie 1945, Bogomolov a sosit în satul Răzeni, unde fusese înainte împuternicit pe problemele livrării grâului la stat, şi a continuat să bea la localnici. Aproximativ la ora 3 în ziua de 5 aprilie Bogomolov a trecut pe la adjunctul preşedintelui sovietului sătesc Răzeni – Birov Iacov Constantinovici, a cerut vin şi posibilitatea de a se odihni pentru ca seara să plece în satul Zâmbreni.

Bogomolov era în stare avansată de ebrietate şi Birov nu i-a dat vin, dar i-a propus să se odihnească în altă parte a casei (în care nu locuia familia). În această parte a casei Bogomolov a fost găsit mort, în poziţie semiaşezat pe scaun, în spatele maşinii de cusut. Împuşcătura a fost efectuată în zona de lângă ureche, la tâmpla dreaptă. Lângă Bogomolov a fost găsit un Browning belgian şi un tub de cartuș. În urma examinării exterioare, în buzunarele lui Bogomolov au fost găsite cartușe pentru revolverul Browning, biletul de partid, paşaportul şi alte documente. Nu au fost stabilite urme de violenţă, de aceea putem constata că Bogomolov s-a sinucis. Rezultatele finale ale anchetei vor fi comunicate suplimentar.

Procurorul RSSM consilier judiciar de stat de clasa III F. Doncenco

6 aprilie 1945 or. Chişinău, RSSM

Este „îngrozitor” să ne imaginăm ce ne făceam noi dacă toţi ocupanţii procedau la fel ca procurorul adjunct Bogomolov… Un alt funcţionar a procedat „mai raţional”. Să urmărim documentul: Secretarului CC al PC(b) din Moldova

S E C R E T Tov. Salagor

R A P O R T S P E C I A L

Procuratura raionului Kotovsk, judeţul Chişinău, a intentat proces penal împotriva șefei bazei Raipotrebsoiuz-ului din Kotovsk – Şalinikova Zinaida Andreevna, pentru delapidarea sumei de 5707 ruble şi irosirea produselor alimentare şi mărfurilor industriale din fondurile cu destinaţie specială: pentru pedagogi, pentru activul de partid şi pentru nou-născuţi.

În procesul anchetării cazului, s-a stabilit că irosirea produselor alimentare şi mărfurilor industriale din fondurile cu destinaţie specială a avut loc din cauza indulgenţei, iar uneori chiar şi cu participarea directă a unor lucrători de partid de conducere din Comitetul executiv raional (CER) Kotovsk şi CR al PC(b)M.

S-au irosit cele mai de preţ mărfuri prin casarea lor pe facturi pentru Selpo-uri, pe când mărfurile se iroseau pe loc, prin depozitul principal.

Astfel, din ordinul preşedintelui CER, Pravovorskii, din fondul pentru pedagogi a fost transmis preşedintelui Selpo-ului, Ivanova, un palton, trei metri de tricot, pentru niște persoane ce nu au nimic comun cu pedagogia. Pe lângă aceasta s-au eliberat 6 kg de ciocolate pentru lucrătorii CR al PC(b)M, Ţîganov, Lujaev şi reprezentantul CC al PC(b) M. Kneazev.

Preşedintele CER şi-a luat din acest fond pentru sine zece basmale, din care cinci basmale la preţul de 81 ruble, trei basmale la preţul de 375 ruble, două basmale la preţul de 186 ruble şi alte lucruri. Din fondul pentru nou-născuţi s-a luat manufactură de către preşedintele CER, Redin – 10 metri, secretarul CE, Ostapenko – 5 metri, fostul şef al secţiei generale, Golţvorm – 10 metri, şeful Gorcomhoz-ului, Socolov – 10 metri.

De regulă, taloanele pentru primirea manufacturii se eliberau de fostul şef al Secţiei generale a CER, Golţvorm, care în prezent a fost deportată de către organele NKVD la locul anterior de trai, ca fiind venită cu nemţii pe teritoriul RSSM. Conform datelor deţinute, în octombrie 1944, secretarul CR al PC(b)M, Ţîganov, a luat pentru sine personal mărfuri în valoare de peste 4000 de ruble şi până în prezent nu a achitat această sumă.

Pe lângă aceasta, s-a stabilit, că Ţîganov are de acoperit în casa CR al PC(b)M suma de 3500 de ruble, iar al doilea secretar, Lujaev – 3000 de ruble. Vitele rebutate până în prezent nu au fost trecute în evidenţă pe raion şi, conform declaraţiei şefului Raizo-ului, tov. Cerepov, toţi lucrătorii de conducere şi-au luat vaci din aceste vite şi nu au plătit bani pe ele.

De asemenea, Cerepov a declarat că el a transmis secretarului CR al PC(b)M, Ţîganov, un document de la Sovietul sătesc Mileşti, precum că președintele CER, Pravovorskii, a luat de la acest soviet sătesc 20 de oi, doi porci şi nu se ştie unde i-a transportat, cerând ca Ţîganov să întreprindă măsurile necesare. Ţîganov a pus însă acest document în sertar şi nu a întreprins nimic. Pe lângă aceasta, Pravovorskii şi-a însuşit trei porci în satul Sărata-Galbenă .

La 10 aprilie 1945 la Procuratura raionului s-a prezentat şeful Pazei militare a Zagotzerno-ului din Kotovsk şi a declarat, că CER a primit ilegal de la depozit 1,5 tone de orz. În scopul verificării faptului în cauză, la Procuratura raionului a fost invitat directorul Zagotzerno-ului, Maiorov, care a declarat că, în temeiul dispoziţiei orale a Secretarului CR al PC(b)M, Ţîganov, şi a preşedintelui CER, Pravovorskii, li s-au eliberat din fondul de seminţe, adunat pentru familiile combatanţilor şi săracilor, 1,5 tone de orz pentru CER şi 1070 kg grâu pentru spital. Pe lângă aceasta, Maiorov a declarat că Ţîganov l-a rugat să-i scrie o chitanţă fictivă de primire a 4 tone de porumb de la Sovietul sătesc Manoileşti, care a fost luată de CR pentru furaje.

De asemenea, Maiorov a menţionat că, în perioada campaniei de colectare a pâinii, la dispoziţia lui Ţîganov, prezenta cifre mărite faţă de cantitatea reală de pâine colectată, pentru sporirea procentului de îndeplinire a planului la colectarea pâinii pe raion. Pe lângă faptele expuse, în acţiunile secretarului CR al PC(b)M se constată grosolănie administrativă. De exemplu: în perioada campaniei de colectare a pâinii în septembrie 1944, în satul Costeşti, Ţîganov a ţinut o adunare cu responsabilii de colectare, la care i-a ameninţat că, pentru neîndeplinirea planului, va aplica măsuri drastice, până la arestare şi deportare.

În afară de aceasta, a chemat trei responsabili care lipsiseră din cauze obiective de la adunare, i-a certat, i-a ameninţat cu arestarea şi cu alte sancţiuni. Se cunosc şi alte fapte de grosolănie din partea lui Ţîganov faţă de ţărani şi comunişti.

În baza celor expuse, rog să delegaţi în raionul Kotovsk o comisie de partid pentru verificarea faptelor relatate mai sus şi să discutaţi în cadrul Biroului CC al PC(b)M comportamentul primului secretar al CR Kotovsk al partidului, Ţîganov, celui de-al doilea secretar, Pujaev, şi preşedintelui CER Kotovsk, Pravovorskii.

Procurorul RSSM Consilier Judiciar de Stat de clasa III F. Doncenco

or. Chişinău, RSSM 18.04.1945

Un lucru este cert, ocupanţii sovietici au fost pilonii de bază ai unui mecanism totalitar străin, care s-au infipt violent în vieţile şi minţile oamenilor pentru mai bine de şase decenii, afectând multe generaţii.

Autor: Alexandru MORARU, istoric-arhivist, publicist

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE