În R. Moldova s-a remarcat prin numeroase lucrări de design interior pentru întreprinderi de stat și afaceri private, după ce a absolvit două universități, una în domeniul medicinei, alta în cel al artelor. În 2011, a emigrat în SUA. Azi locuiește în zona de munte a Boulderului, statul Colorado, unde are un atelier de arte și de cusut, face design vestimentar, artă encaustică (procedeu bazat pe culori diluate în ceară topită) și tablouri din oase de pește.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE- De ce ați ales să emigrați în SUA?
Nu îmi amintesc să fi avut vreodată gânduri de emigrare în SUA. Motivul pentru care am emigrat a fost noua familie creată.
- Ce v-a oferit statul american și n-a reușit să vă dea RM?
Fiecare țară îți oferă diverse oportunități. Diferența constă în numărul, calitatea și căile de implementare și realizare a lor. Principiul meu de viată e de a lua tot ce-i mai bun de la ea și a dărui vieții tot ce am mai bun. Lucru pe care l-am făcut pe tot parcursul anilor trăiți în R. Moldova și în America.
R. Moldova mi-a dat substratul, în care mi-am dezvoltat personalitatea și verticalitatea, am dobândit experiență profesională și de viață, pentru a fi cea care sunt azi. În America am obținut șansa la o viață diferită, oportunități și experiențe, oameni și obiceiuri noi, inclusiv șanse noi la viață.
- În R. Moldova v-ați remarcat prin lucrările de design interior și crearea imaginilor pentru întreprinderi de stat și afaceri private. Care din ele credeți că vă reprezintă mai mult?
Acasă mi-am condus afacerea proprie și tot ce am creat am făcut cu multă dăruire de sine, responsabilitate și cu tendința de a oferi de fiecare dată ceva absolut nou. De aceea, pot spune că toate lucrările mele, fără excepție, mă reprezintă. Poate și din motivul că m-am bucurat de luxul să lucrez doar în localurile pe care am acceptat eu să le fac.
Printre cele care și-au lăsat amprenta în sufletul meu sunt localurile mari la care am lucrat timp îndelungat, unde mi-am putut implementa ideile. Aici trebuie să menționez restaurantul „Bachus Dava” de pe str. Calea Ieşilor, creat în colaborare cu arhitectul Iurie Hangan de la Institutul Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect”. Această lucrare a fost apreciată în 2004, la deschidere, și la concursul „Cel mai bun local al anului” în plan de design, organizat de „Moldexpo”, dar și ani la rând după aceasta, câștigând multiple diplome la diferite concursuri. Apoi restaurantele „Curtea vânătorului” și „Sinaia”, Disco Clubul „Favorit”. Ultimul și-a păstrat designul pe parcursul a două decenii, fiind actual și în prezent, lucru care mă bucură.
Am colaborat cu multe întreprinderi din republică: S.A. „Carmez”, „Fabrica de drojdii”, „Franzeluța”, precum și cu întreprinderi individuale ca „Harvit pro”, „Valul lui Traian”, „Cvadrivita”, „Azament” etc. Doar în baza acestor exemple e clar că nu am avut motive profesionale de a-mi părăsi patria.
- Ce succese aveți în SUA în activitatea Dvs.?
Dacă vă referiți la lucrările din oase de pește, acestea au ajuns nu doar în galeriile statului Colorado, dar și în afara lui, inclusiv în multiple expoziții jurizate, naționale și internaționale. Fiind primite cu mare interes, au atras atenția presei din State, acum și din R. Moldova, posibil si pentru faptul că tablourile din oase de peste reprezintă o formă absolut nouă de artă a mediilor mixte (oase de pește și catifea), pe care am creat-o și dezvoltat-o de sine stătător în 1994, în timp ce locuiam în R. Moldova.
Îmi place mult să creez și articole din domeniul modei. Acasă această ocupație era parte din design, atunci când cream imaginea întreprinderilor pentru care lucram, sau la comandă individuală.
Chiar și așa, anul trecut, am primit o ofertă de colaborare cu magazinul vestimentar “Alpaca Connection”, situat în inima Boulderului.
- Când ați fost remarcată?
S-a întâmplat atunci când lucrările mele din oase de pește au ajuns la expoziții jurizate din mai multe state din America și în final au intrat în vizorul revistei “Boulder Magazin” și “Home & Garden”, patronii cărora sunt Tom și Carol Brook, un cuplu frumos, interesat de artă și lumea ei.
Conexiunea cu această revistă pare să fie o ironie a sorții. Spun asta pentru că, ani în urmă, pe când lucram ca designer de interior în R. Moldova, un bun prieten al meu, revenit din State, mi-a adus câteva numere ale acestor reviste. Pe atunci nici nu aveam gânduri să plec peste hotare și cu atât mai mult peste ocean, evident, nu puteam să admit că va veni o zi când voi apărea pe paginile uneia din ele.
Se spune că Dumnezeu când îți închide o ușă are grijă să ți-o deschidă pe alta. Trebuie doar să găsești calea spre ea. Nu mi s-a închis nicio ușă acasă, dar mi s-a deschis o ușă aici, în State, unde fac același lucru. Sper să reușesc.
- Cum vă simțiți în SUA? Duceți dorul casei?
Viața e mult mai organizată în State și asta îți permite să reușești mai multe. E mai ușor să îți planifici ziua și să reușești cele planificate. Nivelul de viață e mult mai înalt. Încă îmi este greu să spun dacă mă simt perfect sau nu, pentru că, la vârsta mea, acomodarea decurge mai greu.
Sigur, duc dorul multor lucruri din R. Moldova. Duc dorul oamenilor și, în special, al celor apropiați. În R. Moldova există mult mai multă conexiune sufletească, bazată pe amintiri trăite la un colț de stradă, într-un parc, la un geam, care păstrează și poartă istoria trăirilor personale. Sentiment pe care încă nu l-am căpătat în State.
Am multe lucruri pe care le-am luat cu mine de-acasă – de la albumele cu fotografii, felicitări, scrisori, cărți la care țin mult, până la articole tradiționale: prosoape, ii, lucruri din ceramică, până și drapelul îl am în casă. Ciudat, dar adevărat.
- Ați avut perioade grele în viață. Cum ați reușit să treceți peste ele?
Greutățile nu sunt altceva decât niște provocări și lecții de viață, care ne fac mai puternici și mai experimentați, chiar mai înțelepți. Cea mai mare încercare pe care mi-a dat-o viața, chiar din primii ani de la sosirea mea în State, și care mi-a dat toate planurile peste cap, a fost diagnosticul de cancer, care m-a băgat într-o cură lungă, cu tot felul de intervenții chirurgicale și reacții adverse.
Din cauza lacunelor în sistemul medical, procesul de diagnosticare și tratament, în cazul meu, începuse cu stângul. Dar am avut norocul, în cele din urmă, să întâlnesc unul din cei mai buni oncologi din Boulder, Lori Jensen, care a schimbat mult situația lucrurilor, pentru care îi sunt recunoscătoare. Grație profesionalismului ei acum viața mea se apropie de normal. Sunt optimistă și convinsă că voi reuși să depășesc totul, așa cum am făcut-o ori de câte ori am fost pusă la încercare.
Ala Park este originară din raionul Florești, orașul Ghindești, unde a copilărit și a învățat. În R. Moldova a studiat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În SUA a studiat la Colorado Heights Univercity în Denver. Acum este studentă la Rocky Mountain College of Art and Design din Denver, un colegiu privat acreditat, cu condiții excepționale pentru studii și lecții practice.
Lucrările sale din oase de pește au ajuns în galerii naționale și internaționale din mai multe state din SUA atrăgând atenția presei din State. În prezent, colaborează cu magazinul vestimentar “Alpaca Connection”, situat chiar în inima Boulderului.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE